Rozhodne by si nemal ponocovať (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Spal si málo alebo zle? Tvoje telo sa z toho spamätáva dlhšie, než si myslíš

Radka Rosenbergová14.09.2021., 12:00h
Nie je žiadnou novinkou, že nedostatok spánku ohrozuje naše fyzické aj duševné zdravie. Dokonca nie je prospešné ani to, ak si o jeden deň dlhšie pospíš.
Lajkuj Brainee.sk na

Určite to poznáš. Zostaneš dlho hore a nedopraješ si tak kvalitný, niekoľkohodinový spánok. A takto sa to opakuje niekoľko dní po sebe. Myslíš si, že keď si jeden deň dlhšie pospíš, všetko je v poriadku. No nemusí to byť celkom tak. 

Portál Metro uvádza, že až 45 percent populácie má problémy so spaním. Výsledky jednej štúdie ukázali, že ľudia, ktorí spali o 30 percent menej ako potrebovali počas desiatich dní, to nedokázali dobehnúť ani po siedmich nociach regeneračného a poriadneho spánku. 

Z nedostatku spánku sa len tak ľahko nezotavíš (ilu) Z nedostatku spánku sa len tak ľahko nezotavíš (ilu) unsplash.com

Menej než šesť hodín škodí

Takže ak celý týždeň ponocuješ a potom chceš všetko dospať za jeden deň, prehodnoť tento návyk. Oveľa viac ti totiž škodí, ako prospieva. Spánkový špecialista, doktor Raj Dasgupta sa nazdáva, že počas takéhoto krátkeho spánku sa ti dostatočne rýchlo neobnoví mozog a pamäť. Málo spánku navyše narúša naše kognitívne funkcie. 

Odborníci sú toho názoru, že mozog potrebuje nepretržité spánkové cykly, aby sa naučil nové zručnosti, vytvoril si nové spomienky a tiež, aby sa ti regenerovalo telo aj myseľ. Prebdené noci zle vplývajú na tvoju pozornosť, kreativitu, učenie či dokonca schopnosť robiť rozhodnutia a riešiť problémy.

To platí aj v prípade, že sa snažíš jeden deň dospať, keďže si mnoho dní po sebe ponocoval. Ďalšia štúdia dokazuje, že ľudia, ktorí spali menej ako šesť hodín v noci počas dvoch týždňov, fungovali rovnako zle ako tí, ktorí nespali dve noci.

Ľudia, ktorí spali menej ako šesť hodín v noci počas dvoch týždňov, fungovali rovnako zle ako tí, ktorí nespali dve noci (ilu) Ľudia, ktorí spali menej ako šesť hodín v noci počas dvoch týždňov, fungovali rovnako zle ako tí, ktorí nespali dve noci (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 20:19