ParacetamolUnsplash/james Yarema/
StoryEditor

Lekári varujú, toto je najnebezpečnejší voľne predajný liek. Pri bolestiach ho bežne užívate aj vy

Lukáš Kovalčík11.05.2022., 11:00h

Liek proti bolesti, ktorý väčšina z nás pravidelne užíva, lekári označili za najnebezpečnejší voľne predajný liek.

Lajkuj Brainee.sk na

Paracetamol poznáme všetci. Mnoho z nás po ňom siaha, ako po prvej pomoci pri bežnej bolesti hlavy, zubov, ale aj v snahe zraziť zvýšenou teplotou u dospelých, ale aj u detí (od dvoch mesiacov).Liečivá látka sa nachádza v liekoch, ako sú Panadol, Paralen či Coldrex.

Liek pri bolestiach

Paracetamol sa však spája s prípadmi zlyhania pečene, píše web UNILAD

V rozhovore pre ABC News John Brems, profesor chirurgie na Loyola University v Chicagu, povedal: „Paracetamol je nebezpečná droga.“

„Je to pravdepodobne najnebezpečnejší voľne predajný liek, mnohí z pacientov užívajú paracetamol a súčasne pijú alkohol,“ dodáva.

 

„Končí to tak, že transplantujem troch až štyroch pacientov ročne a dvaja až traja zomrú skôr, ako ich môžeme transplantovať."

image

Paracetamol

Pexels/cottonbro/

Títo pacienti totiž trpeli toxickou hepatitídou, čo je stav, keď je tvoja pečeň zapálená v dôsledku reakcie na lieky, alkohol alebo chemikálie. Hoci po odstránení toxínu zápal často zmizne, môže trvalo poškodiť pečeň alebo spôsobiť zlyhanie pečene.

Prvotné príznaky

Mimoriadne dôležité je všímať si prvotné príznaky ako strata chuti do jedla, nevoľnosť a vracanie alebo bolesť v hornej časti brucha, ktoré môžu byť príznakmi predávkovania paracetamolom. Závažnejšie prípady môžu upadnúť do kómy.

Dr. William Lee, profesor na University of Texas Southwestern Medical School, ktorý strávil dve desaťročia skúmaním súvislosti medzi paracetamolom a zlyhaním pečene, začiatkom tohto roka povedal pre Stateman, že paracetamol je aj naďalej „hlavnou príčinou akútneho poškodenia pečene a zlyhania pečene vo vyspelom svete“.

Akútne zlyhanie pečene sa však stále považuje za relatívne zriedkavé a FDA odhaduje, že v USA dôjde len k 450 úmrtiam ročne spojených s predávkovaním paracetamolu.

Dr Sarah Jarvis, praktická lekárka a klinická riaditeľka Patient.info, pre The Sun povedala: „Paracetamol je jedným z najčastejšie užívaných liekov v Spojenom kráľovstve. Väčšina z nás by ani nerozmýšľala dvakrát nad tým, že by si vzala pár tabliet paracetamolu, keby sme mali bolesť hlavy alebo svalov.“

„Pre väčšinu ľudí, ktorí dodržiavajú odporúčaný príjem (dve tablety až každé štyri hodiny, pričom nie viac ako osem tabliet za 24 hodín), paracetamol nepredstavuje problém.“

„Ak však užívate viac ako odporúčanú dávku - najmä počas dlhého obdobia - môžete sa vystaviť riziku."

Pokračovala: „Videla som pacientov, ktorí si nemysleli, že je problém užiť „len“ dvojnásobok odporúčanej dávky."

„Mala som aj iných, ktorí si nemysleli, že užívanie kombinovaných liekov na prechladnutie, ktoré obsahovali paracetamol, sa započítava do ich denného príjmu paracetamolu.“

„Ale všetci sa vystavovali riziku vážneho poškodenia pečene."

Rovnako ako u všetkých voľne predajných liekov proti bolesti, najlepšou radou je vždy postupovať podľa pokynov a neprekračovať odporúčané množstvo, aj keď sa necítiš lepšie.

 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 21:17