Tvárový roztoč.Twitter/niall Connell/
StoryEditor

Na tvári nemáš iba nos či ústa. Chováš si na nej tisíce roztočov

Ľubomíra Somodiová14.05.2022., 10:00h

Tvár každého človeka sa skladá z častí, ktoré každý vidí. Máme nos, mihalnice, ústa – to všetko vynikne. Ale čo sa stane, keď sa na ňu pozrieme mikroskopickým pohľadom? Objaví sa úplne nový, nečakaný život.

Lajkuj Brainee.sk na

Na mikroskopickej úrovni sú naše tváre domovom pre populácie miniatúrnych bytostí. Vo vnútri pórov žije množstvo drobných roztočov známych ako Demodex. Títo malí obyvatelia našej pokožky majú dĺžku zhruba 0,3 milimetra.

Neviditeľní pomocníci

Väčšinou sú priehľadné. Na objavenie týchto roztočov by sme potrebovali mikroskop, no napriek tomu sú v koži takmer každého živého dospelého človeka, píše Science Focus. Roztoče, ktoré obývajú našu tvár, sa zvyčajne počítajú na milióny, ale neboj sa – sú úplne bezpečné, v skutočnosti sa ti len snažia pomôcť!

Táto armáda roztočov požiera odumreté kožné bunky, olej a hormóny nachádzajúce sa v tvojich vlasových folikuloch a tvári. Nie je to práve top život, akonáhle sa naplnia mŕtvou kožou, zvyčajne zomrú po zhruba dvoch týždňoch a rozložia sa v tvojich vlasových folikuloch.

image

Tvár.

Pixabay/analogicus/

Umývaním tváre ich neodstrániš

Ako však títo obyvatelia kože v skutočnosti vyzerajú? Je potrebné si na úvod povedať, že našu tvár zvyčajne obývajú dva druhy - Demodex folliculorum a Demodex brevis. Typ brevis je o niečo menší, ale inak vyzerajú veľmi podobne.

Oba druhy roztočov Demodex majú dlhé, priehľadné telá. Sú pokryté šupinami, ktoré im pomáhajú prichytiť sa k vlasovým folikulom. Hlavný rozdiel medzi týmito dvoma typmi je v tom, ako si delia tvoju tvár. Roztoč folliculorum sa rád dostane hýbe vo vlasových folikuloch, zatiaľ čo brevis uprednostňuje hlboký ponor do tvojich  potných žliaz.

Nenápadný obyvatelia sa v skutočnosti nedajú odstrániť umytím tváre alebo peelingom.

Symbióza

Aj keď sú úplne neškodné a náš imunitný systém ich drží pod kontrolou, v zriedkavých prípadoch je možné ich zamorenie, väčšinou u ľudí so slabým imunitným systémom.

Napriek tomu sú Demodexy považované za symbiotické organizmy, nie za parazity. To znamená, že potravu a prístrešie získavajú od svojho hostiteľa, ale v skutočnosti im neubližujú – považujte ich za priateľských, užitočných susedov, ktorých si nechcete príliš priblížiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 16:17