DvojičkyPexels/cleyder Duque/
StoryEditor

Vedci využili unikátnu príležitosť. Dvojičky vyrastali od seba v rôznych krajinách, boli medzi nimi zásadné rozdiely

kam20.05.2022., 10:00h

Dvojčatá boli vo veku dvoch rokov oddelené a vyrastali v rôznych častiach sveta. Po desiatkach rokov sa stretli a výskumníci tak získali unikátny materiál na študovanie. Čo zistili?

Lajkuj Brainee.sk na

Väčšina jednovaječných dvojičiek na svete vyrastá bok po boku a často celé detstvo nosia to isté oblečenie, takže sa podobajú ako vajce vajcu. Vedcov už desiatky rokov fascinuje sledovať odlišnosti medzi nimi. Najväčším lákadlom je samozrejme dvojičky rozdeliť a sledovať, aký vplyv má na ne prostredie, no keď sa nad tým zamyslíš, ide o vskutku neetické správanie.

V ojedinelých prípadoch však nastane aj takáto možnosť. Asi najslávnejším príkladom sú Scott a Mark Kelly, dvojičky, z ktorých jedna strávila na Medzinárodnej vesmírnej stanici takmer rok, zatiaľ čo druhá zostala na Zemi. Teraz sa výskumníci chopili ďalšej vzácnej príležitosti študovať identické dvojčatá, ktoré boli od seba oddelené v ranom veku a vychovávané v rôznych krajinách a rodinách. Štúdia priniesla hneď niekoľko prekvapivých výsledkov, informuje ScienceAlert.

image

Európou sa začínajú šíriť opičie kiahne. Tu je všetko, čo o novom víruse potrebujete vedieť

Prekvapivé rozdiely

Je preukázateľné, že IQ je až z 80 percent dedičné, pričom dvojčatá zvyčajne dosahujú v kognitívnych testoch približne rovnaké skóre. V tomto prípade bol však medzi súrodencami podstatný rozdiel na úrovni 16 bodov. Medzi dvojicou bolo, samozrejme, veľa podobností, ale rozdiely boli tiež pozoruhodné, čo naznačuje, že je potrebné prehodnotiť, do akej miery je naša inteligencia spôsobená našimi génmi a aká veľká časť je spôsobená životným prostredím, v ktorom sme vychovávaní.

„Podobnosti boli evidentné v osobnosti, sebaúcte, duševnom zdraví, spokojnosti s prácou a v anamnéze lekárskeho života,“ píšu vedci vo svojom článku, ktorý bol publikovaný v Personality and Individual Differences. „Na rozdiel od predchádzajúceho výskumu, všeobecná inteligencia dvojčiat a skóre neverbálneho uvažovania ukázali určité výrazné rozdiely.“

image

Dvojičky

Unsplash/billow926/

Dvojičky sa narodili v Južnej Kórei v roku 1974 a oddelené boli vo veku dvoch rokov po tom, čo sa jedno z nich stratilo na trhu. Po prevoze do nemocnice, ktorá bola 160 kilometrov od jej rodinného domu, a napriek úsiliu jej biologickej rodiny ju nájsť, strateného súrodenca nakoniec adoptoval pár v Spojených štátoch. Opäť sa stretli až v roku 2020, keď americké dvojča poskytlo vzorku DNA v rámci programu na vystopovanie detí stratených v rodinách v Južnej Kórei. Dvojicu potom kontaktovali výskumníci a vykonali sériu testov a rozhovorov.

Nevedia, čo ovplyvnilo skóre

Aj keď vykazovali podobnosti v duševnom zdraví a spokojnosti s prácou, dvojča z Južnej Kórei malo vyššie skóre z hľadiska percepčného uvažovania a rýchlosti spracovania informácií. Hoci sú skóre jasné, dôvod nie je. Americké dvojča utrpelo v dospelosti tri otrasy mozgu, poznamenávajú vedci, vďaka čomu sa cítilo ako „iný človek“. Nie je však možné s istotou povedať, či to ovplyvnilo skóre v kognitívnych testoch.

Za zváženie stojí aj to, že rodinné domy, v ktorých dvojčatá vyrastali, si vôbec neboli podobné, navyše boli v úplne iných častiach sveta. V Spojených štátoch bolo viac konfliktov a menej slobody ako v Južnej Kórei, uvádzajú vedci. „Dvojčatá vyrastali vo veľmi odlišných prostrediach, okrem ich rôznych krajín a kultúr,“ píšu vedci.

image

Vedci odhalili mrazivé následky dlhodobého covidu. Mozog môže zostarnúť aj o 20 rokov

Štúdia tiež podporuje myšlienku, že niektoré črty správania môžu zostať rovnaké, aj keď sú deti vychovávané v rôznych prostrediach. Obe dvojčatá dosiahli vysoké skóre napríklad v oblastiach svedomitosti a sebaúcty. Vo všeobecnosti sú Spojené štáty z hľadiska národnej kultúry v porovnaní s Južnou Kóreou viac individualistické a menej kolektivistické. Vedci si myslia, že tieto kultúrne rozdiely mali pravdepodobne vplyv na niektoré hlásené osobnostné skóre.

Svetlá budúcnosť pre vedcov

Aj keď je dôležité nevyvodzovať z jedného páru dvojčiat priveľa pevných záverov, zistenia prinášajú fascinujúce čítanie – a rozšírenie ľahko dostupného testovania DNA znamená, že je pravdepodobné, že v nasledujúcich rokoch bude objavených viac dlho stratených dvojčiat, čo pre vedcov znamená viac údajov na spracovanie.

image

Dvojičky

Pexels/edwin Ariel Valladares/

„Potrebujeme identifikovať viac takýchto prípadov, ak existujú,“ povedala pre PsyPost evolučná psychologička Nancy Segal z Kalifornskej štátnej univerzity a prvá autorka štúdie. „A stále nerozumieme všetkým zapojeným mechanizmom od génov na molekulárnej úrovni až po správanie, ktoré pozorujeme každý deň,“ dodala.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:54