Vedci prvýkrát podali pacientovi vakcínu vírusu, ktorý má za úlohu ničiť rakovinové bunkyTwitter/Nihar Desai MD
StoryEditor

Vedci prvýkrát podali revolučný liek proti rakovine. Pacientovi pichli vakcínu s vírusom

Lukáš Kovalčík25.05.2022., 13:00h

Vaxinia pozmení imunitný systém človeka a zvýši v tumoroch hladinu proteínu, vďaka čomu je následná imunoterapia účinnejšia.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci prvýkrát podali pacientovi vakcínu vírusu, ktorý má za úlohu ničiť rakovinové bunky.

Vírus známy ako Vaxinia bol geneticky upravený tak, aby infikoval, replikoval sa a zabíjal rakovinové bunky, pričom zdravé bunky šetrí. Testoval sa zatiaľ len na zvieratách, no už tam sa ukázalo, že je schopný zmenšiť nádory hrubého čreva, pľúc, prsníka, vaječníkov a pankreasu.

Vaxinia

Viaceré imunoterapie, ako sú inhibítory kontrolných bodov, sú účinné iba pri určitých druhoch rakoviny, píše web Daily Mail. Pacienti podľa vedcov navyše často recidivujú a nakoniec prestanú reagovať alebo si vyvinú rezistenciu na tento typ liečby. Vaxinia však pozmení imunitný systém človeka a zvýši v tumoroch hladinu proteínu, vďaka čomu je následná imunoterapia účinnejšia. 

image

Vedci prvýkrát podali pacientovi vakcínu vírusu, ktorý má za úlohu ničiť rakovinové bunky.

Facebook/Medicine

S prebiehajúcimi klinickými testami na ľuďoch sa dúfa, že vírus, ktorý bol nielen navrhnutý tak, aby boli rakovinové bunky lepšie rozpoznateľné pre imunitný systém tela, ale aby ich aj poškodil, pomôže ľuďom s rakovinou efektívnejšie reagovať na túto chorobu. 

Vaxinia, (celý názov CF33-hNIS VAXINIA), je typ onkolytického vírusu, ktorý sa vyskytuje v prírode, no aktuálne bol geneticky modifikovaný špeciálne na boj proti rakovine, informuje portál ScienceAlert.

Daneng Li MD, hlavný výskumník a odborný asistent na oddelení lekárskej onkológie a terapeutického výskumu v City of Hope, uviedol vo vyhlásení: „Náš predchádzajúci výskum ukázal, že onkolytické vírusy môžu stimulovať imunitný systém, aby reagoval na rakovinu a zabíjal ju, ako aj stimulovať imunitný systém, aby lepšie reagoval na iné imunoterapie, vrátane inhibítorov kontrolných bodov."

„Teraz je čas na zintenzívnenie imunoterapie a veríme, že CF33-hNIS má potenciál zlepšiť výsledky našich pacientov v boji s rakovinou."

Vakcína sa momentálne testuje v 1. fáze na vzorke 100 pacientov s metastatickými alebo pokročilými nádormi, ktorí už vyskúšali minimálne dve ďalšie liečby. 

Liečivo sa bude podávať v dvoch skupinách, pričom prvá dostane Vaxiniu a druhá dostane vírus zabíjajúci rakovinu plus imunoterapeutický liek.

Fáza 1 je vo všeobecnosti o bezpečnosti a registrácii správneho množstva dávky, preto sa na výsledky oplatí počkať.

Zaujímavé je, že tie isté vlastnosti, vďaka ktorým sú rakovinové bunky v konečnom dôsledku odolné voči chemoterapii alebo radiačnej liečbe, v skutočnosti zvyšujú úspech onkolytických vírusov, ako je CF33-hNIS,“ hovorí Yuman Fong, svetovo uznávaný onkológ z kalifornskej nemocnice City of Hope.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 01:59