Vedci na Antarktíde objavili skrytý svet. Ukrýval sa 500 metrov pod ľadom.Niwa/Craig Stevens
StoryEditor

Na Antarktíde objavili skrytý svet. Ukrýval sa 500 metrov pod ľadom

kov07.06.2022., 11:00h

Pod obrovským antarktickým ľadovým šelfom v gigantickej jaskyni podobnej „katedrále“ našli vedci unikátny ekosystém.

Lajkuj Brainee.sk na

Donedávna bol len tajomstvom ukrytým v ľade, teraz sa na neho upierajú oči celého sveta.

Novozélandskí vedci nedávno objavili unikátny ekosystém, ktorý sa nachádza 500 metrov pod ľadom na Antarktíde. Udialo sa tak v predpokladanom ústí rieky, stovky kilometrov od okraja Rossovho ľadového šelfu, píše The Guardian

Skrytý svet pod ľadom

„Na chvíľu sme si mysleli, že niečo nie je v poriadku s fotoaparátom, ale keď sa zaostrenie zlepšilo, všimli sme si roj článkonožcov s veľkosťou okolo 5 mm,“ povedal Craig Stevens z organizácie National Institute of Water and Atmospherics (Niwa).

Pod obrovským antarktickým ľadovým šelfom sa v gigantickej jaskyni podobnej „katedrále“ našli húfy malých stvorení podobných krevetám. Článkonožce sú súčasťou novoobjaveného podmorského ekosystému, o ktorom ešte donedávna nikto nič netušil, bol totiž skrytý pod ľadom.

image

Vedci na Antarktíde objavili skrytý svet. Ukrýval sa 500 metrov pod ľadom.

Unsplash/Derek Oyen

Tím vedcov z Nového Zélandu na Antarktíde skúmal vplyv klimatických zmien na roztápanie ľadovcových šelfov. Odborníci mali za úlohu mapovať, akú rolu pri tom konkrétne zohráva ústie rieky.

image

Detské obete Inkov boli pod vplyvom alkoholu a omámené kokaínom. Analýza ukázala, ako umierali

Avšak akonáhle sa prevŕtali cez ľad do rieky, pred očami sa im začali hemžiť malé obojživelníky podobné homárom, kraby a roztoče.

Vedci uskutočnili štúdie vo viacerých oblastiach ľadovcového šelfu a mysleli si, že už majú podstatné veci zmapované, no v tom prišiel šok.

„Skákali sme hore a dole, pretože to, že všetky tie zvieratá plávali okolo nášho vybavenia znamenalo, že tam jednoznačne existuje dôležitý ekosystém," opisuje Stevens prekvapujúci objav, ktorí výskumníci naozaj nečakali.

Huw Horgan, vedúci projektu z  Wellingtonskej univerzity, si ako prvý všimol ústie rieky počas toho, ako študoval satelitné snímky Rossovho ľadového šelfu.

image

Vedci na Antarktíde objavili skrytý svet. Ukrýval sa 500 metrov pod ľadom.

Unsplash/ Henrique Setim

„Byť prvým, kto videl a zažil túto rieku, sa zdalo ako vstup do tajného vesmíru," opisuje výskumník. Dodal, že vedci už niekoľko rokov vedia o sieti „tajných" sladkovodných jazier a riek pod antarktickým ľadom, avšak stále ešte nie sú dostatočne preskúmané.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 08:45