Rakovina konečníka.Wikipedia/
StoryEditor

Lekári jasajú. Tvrdia, že našli liek, ktorý všetkých pacientov vyliečil z rakoviny

Alexandra Ševčíková08.06.2022., 10:00h

Lekári úspešne vyliečili rakovinu konečníka u pacientov vďaka experimentálnemu lieku.

Lajkuj Brainee.sk na

Onkológovia z Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) v New Yorku zistili, že najnovšie testy pacientov, na ktorých skúšali experimentálny liek, nepreukázali žiadne známky rakoviny, píše portál Metro News. Liečba používa imunoterapiu, ktorá využíva vlastný imunitný systém tela ako spojenca proti rakovine. 

Klinická štúdia MSK po prvýkrát skúmala, či samotná imunoterapia môže poraziť rakovinu konečníka, ktorá sa nerozšírila do iných tkanív. Sledovali to u podskupín pacientov, ktorých nádor obsahoval špecifickú genetickú mutáciu. 

Sasha Roth bola prvá pacientka tejto klinickej štúdie, ktorá podstúpila úspešnú šesťmesačnú liečbu. Výskumný tím sa obával, že jej pozitívna skúsenosť sa môže javiť ako ojedinelá. Avšak rovnaký pozoruhodný výsledok sa zopakoval u všetkých 14 ľudí, ktorí sa zúčastnili štúdie. 

V každom prípade rakovina konečníka zmizla po imunoterapii bez potreby štandardnej liečby ožarovaním, chirurgickým zákrokom alebo chemoterapiou. Rakovina sa nevrátila u žiadneho z pacientov. 

image

Rakovina konečníka.

Wikipedia/

„Je neskutočne obohacujúce dostávať radostné e-maily od pacientov a vidieť ich slzy šťastia, keď dokončia liečbu,“ povedala doktorka Andrea Cercek, jedna z onkológov podieľajúcich sa na liečbe. Podľa nej pacienti sú nadšení, že sa im zachovali všetky normálne telesné funkcie, o ktoré mohli prísť v dôsledku ožarovania či operácie. 

Pacienti v štúdii mali druh rakoviny známy ako mismatch repair-deficit (MMRd), ktorý má tendenciu zle reagovať na chemoterapiu. „Imunoterapia sa ukázala úspešná pri liečbe pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka, ktorá metastázovala, čo znamená, že sa rozšírila do iných tkanív,“ vysvetlil doktor Luis Diaz Jr., spoluautor štúdie.  

image

Prečo dlhoroční fajčiari zvyčajne nedostanú rakovinu pľúc? Vedci konečne objasnili záhadný fenomén

Vyhli sa vedľajším účinkom

Štúdia sa zamerala aj na vyhnutie sa vedľajším účinkom, ktoré sú často spojené s liečbou rakoviny konečníka. Štandardne obsahuje chirurgický zákrok, ožarovanie a chemoterapiu. Tá môže byť pre ľudí obzvlášť náročná kvôli umiestneniu nádoru. „Môžu trpieť dysfunkciou čriev a močového mechúra, inkontinenciou, neplodnosťou, sexuálnou dysfunkciou a ďalšími,“ povedal doktor Diaz. 

Ako uviedol vo svojom autorskom článku, ich cieľom bolo vyhnúť sa práve týmto dôsledkom. Podľa neho spomínané vedľajšie účinky často vedú k problémom so sebaúctou a psychickým ťažkostiam. Imunoterapii sa však podarilo zmenšiť nádory oveľa rýchlejšie a dokonca aj bez vedľajších účinkov. 

Ako imunoterapia funguje? 

Inšpiráciou pre štúdiu bol predchádzajúci výskum vedený doktorom Diazom, v ktorom pacienti užívali liek nazývaný pembrolizumab, píše portál Euronews. V tomto výskume sa zameriavali na pacientov v pokročilom štádiu rakoviny, ktorí odolávali štandardnej liečbe. Nádory účastníkov sa stabilizovali, zmenšovali a dokonca zmizli. 

V súčasnej klinickej štúdií chceli výskumníci zistiť, čo by urobil podobný liek, dostarlimab, ak by sa použil skôr, než by sa karcinogénne bunky mohli rozšíriť. 

image

Liečba.

Unsplash/olga Kononenko/

Tento druh liečby sa zameriava na konkrétne proteíny nazývané kontrolné body, ktoré vytvárajú niektoré typy buniek imunitného systému, ako aj niektoré rakovinové bunky, uvádza americký  Národný inštitút pre rakovinu. Kontrolné body, ktoré bránia tomu, aby imunitné reakcie boli príliš silné, môžu niekedy brániť účinne zabíjať rakovinové bunky. 

Rovnako ako pembrolizumab, dostarlimab je „inhibítor kontrolného bodu“. V podstate „uvoľňuje brzdy“ imunitnej bunky, čím ju uvoľňuje, aby rozpoznala a napadla rakovinové bunky. 

Aj keď tento prelomový objav priniesol svetlo nádeje pri liečbe rakoviny, tak je potrebný ďalší výskum. Klinická štúdia sa uskutočnila na veľmi malej vzorke, a preto potrebujú účinnosť tejto liečby ešte preveriť. Aj napriek tomu ide o revolučný posun v liečbe rakoviny konečníka. Výskumníci chcú zistiť, že či týmto spôsobom dokážu poraziť aj iné druhy rakoviny.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 01:21