Migrénu mnohí zľahčujúUnsplash/ivan Aleksic/
StoryEditor

Pozor na tieto lieky, môžu spôsobovať silnú migrénu. Choroba zasahuje do životov miliónov ľudí

ČTKiDnes.cz13.06.2022., 09:00h

Migrénou na svete trpia milióny ľudí, necelá polovica z nich pritom netuší, čo ich problémy spôsobuje. Veľa pacientov si uľavuje liekmi na bolesť hlavy, ktoré pritom pri nadmernom užívaní môžu ich problémy naopak zhoršiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa nových dát pri migrénach preukázateľne pomáha biologická liečba, uvádza neurológ Tomáš Nežádal. „Prílišná konzumácia akútnych liekov, ako sú analgetiká alebo triptány, paradoxne vedie k vzniku bolesti hlavy, a ľudia sa tak ocitajú v začarovanom kruhu, keď na bolesť hlavy berú liečivá, ktoré ju pri nadmernom užívaní spôsobujú,“ vysvetlil v tlačovej správe registra liečby pacientov s migrénou RegMig Nežádal, ktorý je predsedom Sekcie pre diagnostiku a liečbu bolesti hlavy Českej neurologickej spoločnosti Českej lekárskej spoločnosti Jana Evangelistu Purkyně.

Práve záchvatovitá pulzujúca bolesť hlavy je hlavným príznakom tohto neurologického ochorenia. Ďalej sa prejavuje nevoľnosťou, citlivosťou na svetlo či zvukmi, únavou a zvracaním, píše iDnes.cz

image

Vedci vyvrátili ďalší mýtus. Ženy vraj nie sú lepšie v multitastkingu, ako sme si pôvodne mysleli

Mnoho ľudí o migréne ani nevie

Zhruba 40 percent pacientov s migrénou netuší, že ich problémy sú dôsledkom práve migrény. „Záchvat migrény pritom dokáže jedinca úplne odstaviť. Nie je schopný pracovať, študovať, starať sa o bežné denné veci, a to niekedy aj niekoľko dní vkuse,“ doplnil.

Mnoho ľudí svoju chorobu pred okolím tají, obávajú sa zľahčovania alebo posmechu. „Je veľmi ťažké počúvať, že svoje ochorenie preháňate alebo dokonca simulujete. A to sa ľuďom s migrénou ešte stále deje,“ vysvetlila v tlačovej správe pacientskej organizácie Migréna-help psychologička Tereza Blažejovská z Národného ústavu duševného zdravia (NÚDZ).

image

Migréna vie spôsobiť veľké problémy

Unsplash/abigail Keenan/

Biologická liečba zaberá, ukazujú dáta

Okrem liekov na bolesť hlavy, ktoré ale môžu spôsobovať aj ďalšie problémy vrátane napríklad pečeňových, sú pacientom k dispozícii aj špecializované lieky na migrénu, prípadne aj biologická liečba, ktorú uhrádzajú zdravotné poisťovne. Podľa údajov registra od zhruba 200 pacientov sa vďaka nej znížil priemerný počet dní s migrénou za mesiac z 10,9 za deväť mesiacov novej liečby na 3,1. Po šiestich mesiacoch na tejto liečbe potom pacienti ďalej neužívali práve akútne lieky na bolesť hlavy.

„Dáta ukazujú, že táto liečba vie znížiť počet atakov o polovicu a viac, okrem toho skracuje dobu trvania záchvatu a zmierňuje jeho intenzitu,“ uviedol lekár. Pacientom, ktorí majú viac ako štyri záchvaty migrény mesačne a bežné lieky im nezaberajú, ju môžu predpísať v 31 špecializovaných centrách.

image

Stáva sa ti, že zabudneš urobiť to, čo si niekomu sľúbil? Podľa vedcov to vôbec nemusí byť tvoja chyba

„Odborníci zo špecializovaných centier majú skúsenosti s najkomplikovanejšími prípadmi migrény. Dnes už dokážeme riešiť aj prípady, ktoré sa v minulosti zdali neliečiteľné,“ uviedla neurologička z centra pre diagnostiku a liečbu bolestí hlavy Fakultnej nemocnice Motol Zuzana Matoušová.

Niektorí sa jej do smrti nezbavia

Migréna je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie treťou najčastejšou chorobou na svete. Podľa svetových štúdií postihuje až 15 percent celej populácie, najčastejšie žien vo veku medzi 30 a 39 rokmi života.

image

Migréna

Unsplash/adrian Swancar/

Migréna sa týka predovšetkým ľudí v produktívnom veku. Zo sedemdesiatich percent ide o ľudí pracujúcich na plný úväzok a najčastejšie uvádzaným spúšťačom je stres. Prvýkrát sa ataky spravidla prejavia v puberte a odznejú okolo šesťdesiatin. Niektorí sa s ňou ale stretávajú až do konca života.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 22:31