Ilustračné foto.Unsplacsch/ambitious Creative Co/
StoryEditor

Pivo alebo víno? Ak ti ide o zdravie, vedci majú jednoznačnú odpoveď

som11.06.2022., 12:00h

Pitie červeného vína je spojené s nižšími hladinami nebezpečného viscerálneho tuku

Lajkuj Brainee.sk na

Alkohol sa už dlho považuje za jeden z možných hnacích faktorov epidémie obezity. Napriek tomu verejnosť často počúva protichodné informácie o potenciálnych rizikách a výhodách alkoholu

„Jedným z dôvodov nezrovnalostí vo vedeckých výsledkoch by mohla byť skutočnosť, že väčšina predchádzajúcich výskumov narábala s alkoholom ako s jednou skupinou nápojov. Odborníci nemerali oddelene účinky piva, jablčného muštu, červeného vína, bieleho vína, šampanského a liehovín,“ vysvetľuje pre portáli The Conversation Brittany Larsenová, expertka zo Štátnej univerzity v Iowe.

Nedávna štúdia Obesity Science & Practice sa zamerala na to, aký majú jednotlivé druhy alkoholu vplyv na zdravie človeka. Ukázalo sa, že víno je víťazom v pozitívnom slova zmysle.

image

Ilustračné foto.

Unsplash/wolfgang Hasselmann/

Nebezpečný tuk

Pitie piva a liehovín totiž súvisí so zvýšenými hladinami viscerálneho tuku – škodlivého typu tuku, ktorý sa spája so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení, metabolického syndrómu a iných zdravotných komplikácií – zatiaľ čo pitie vína nevykazuje žiadnu súvislosť s hladinami tohto škodlivého tuku a môže byť proti nej dokonca aj ochranné, v závislosti od druhu konzumovaného vína.

„V skutočnosti sme zistili, že pitie červeného vína je spojené s nižšími hladinami viscerálneho tuku. Podobný efekt sme nezaznamenali pri pití bieleho vína. Ukázalo sa, že pitie tohto nápoja môže priniesť aj zaujímavý benefit pre starších ľudí: hustejšie kosti,“ objasňuje výsledky štúdie Larsenová.

image

Tomáš z Petržalských langošov: Chceli sme, aby ingrediencie, ktoré používame, obsahovali čo najmenej sra*iek

Prospešné pre kosti

Vyššia hustota kostí je však spojená iba s pitím bieleho vína.  Starší ľudia, ktorí s mierou pili biele víno, mali podľa výsledkov štúdie zvýšenú minerálnu hustotu kostí.  Vedci však nezaznamenaližiadnu súvislosť medzi konzumáciou piva alebo červeného vína a minerálnou hustotou kostí.

Naša štúdia sa opierala o rozsiahlu dlhodobú databázu s názvom Biobanka Spojeného kráľovstva. Vedci hodnotili údaje 1 869 dospelých vo veku od 40 do 79 rokov, ktorí prostredníctvom dotazníka uviedli demografické faktory, faktory týkajúce sa konzumácie alkoholu, stravovania a životného štýlu. Od každého účastníka zisťovali výšku, hmotnosť a brali vzorky krvi a získali informácie. Zaujímal ich aj životný štýl a jedálniček účastníkov.

Následne ich odmerali a odvážili. Posledným krokom bolo odobranie a analýza krvi pomocou špeciálnych metód.

Prečo na tom záleží?

Starnutie je často sprevádzané nárastom problematického tuku, čo môže viesť k zvýšenému riziku kardiovaskulárnych ochorení, ako aj k zníženiu minerálnej hustoty kostí. To má dôležité zdravotné dôsledky.Vyššie hladiny telesného tuku sú neustále spojené so zvýšeným rizikom vzniku mnohých rôznych chorôb, vrátane kardiovaskulárnych chorôb , určitých typov rakoviny a vyššieho rizika úmrtia .

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 20:03