Darovanie krviUnsplash/nguyễn Hiệp/
StoryEditor

Zachrániť život ťa nič nestojí. Máme praktický návod pre každého, kto chce darovať krv

Miroslav Kamody14.06.2022., 14:00h

Dnes je svetový deň darcov krvi, čo znamená, že je najlepší čas popremýšľať o tom, kedy zájdeš na svoj prvý odber.

Lajkuj Brainee.sk na

Darovanie je z tvojho pohľadu to najmenej a z pohľadu potreby ostatných to najviac, čo môžeš urobiť. Krv sa v nemocniciach používa nepretržite, na Slovensku potrebuje za jednu hodinu transfúzny prípravok v priemere 23 pacientov. „Približne 180-tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek sa každoročne spotrebuje iba na Slovensku. Obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia, ochorenia krvných buniek, tí všetci potrebujú krv,” píše sa na webe Národnej transfúznej služby Slovenskej republiky. 

image

Neuveríš, koľko ľudí nakazia kliešte zákernou chorobou. Slovensko a okolie patrí k najnebezpečnejším krajinám

Darovanie krvi je skutočným „darom života“, ktorý zdravý jedinec môže poskytnúť ľuďom chorým a po úrazoch. Je to veľmi prospešný, bezpečný a jednoduchý humánny krok. Svojou troškou môžeš pomôcť aj ty. Pokiaľ nad darovaním krvi váhaš, pripravili sme si pre teba v rámci Svetového dňa darcov krvi praktický návod a naše osobné skúsenosti o tom, čo ťa čaká.

Kto môže a nemôže darovať

Na úvod je dôležité, aby si spĺňal základné kritériá:

  • Musíš mať vek od 18 do 60 rokov. Pokiaľ si pravidelným darcom, môžeš darovať krv až do svojich 65 rokov.
  • Vážiš minimálne 50 kilogramov (horná hranica v podstate neexistuje, no rátaj s tým, že v prípade obezity rastie aj možnosť problémov, ktoré ti môžu zabrániť darovať krv).
  • Nesmieš mať AIDS, byť po prekonaní žltačky typu B a C a trpieť inými závažnými a chronickými ochoreniami.
  • Krv nemôžeš darovať ani vtedy, ak si vnútrožilovo či vnútrosvalovo užíval drogy, venuješ sa prostitúcii, často striedaš sexuálnych partnerov, užívaš nepredpísané anabolické steroidy alebo si liečiš poruchy zrážania krvi krvnými prípravkami.
image

Darovanie krvi

Unsplash/hush Naidoo Jade Photography/

Pokiaľ si z vyššie uvedeného vyšiel bez problémov, gratulujeme, môžeš ísť darovať krv. Frekvencia darovania je pre mužov tri mesiace a pre ženy štyri mesiace od posledného odberu. V minulosti stačilo, keď si prišiel na jedno z odberných miest, od vypuknutia pandémie koronavírusu je potrebné, aby si sa telefonicky vopred objednal na konkrétny čas.

Deň pred odberom

Mnohí z nás sú naučení, že s odberom sa automaticky spája fráza „nejesť, nepiť!”. V prípade darovania krvi je to však úplne inak. Deň pred odberom by si mal vypiť minimálne dva litre vody/čaju/minerálky/ovocných štiav. Na druhú stranu, večer by si už nemal jesť žiadne tučné jedlá (syry, maslo, smotanu, mäsové jedlá a výrobky, údeniny...). 

Krvné skupiny

Najvýznamnejšie kritérium pre rozdelenie krvi do skupín je tzv. AB0 systém. Ľudská krv sa rozlišuje podľa prítomnosti antigénov A a B: krv typu A obsahuje antigén A a protilátky anti-B, krv typu B obsahuje antigén B a protilátky anti-A, krv typu AB obsahuje antigény A i B a neobsahuje protilátky anti-A ani anti-B, krv typu 0 neobsahuje antigény A ani B a obsahuje protilátky anti-A i anti-B.

 

Neznamená to ale, že nemáš jesť vôbec. Vhodné je jesť ľahké sacharidové jedlá. Ja si dávam ovocie, zeleninu a sucháre s džemom. Pokojne si však môžeš dopriať aj netukové pečivo a med. Je dobré vyhnúť sa veľkej psychickej a fyzickej aktivite, takže radšej vynechaj tréning v posilke. Nepiť alkohol je samozrejme základ a všetko to zaklincuj dobrým spánkom, pretože v tomto prípade platí, že čím lepšie sa cítiš, tým kvalitnejšia bude aj tvoja krv.

image

Znepokojivý objav vedcov. Mikroplasty našli tam, kde ich ešte nikdy nezaregistrovali

Deň odberu

Ráno vypi pol litra tekutín. Dobrou voľbou je v tomto prípade nesladený čaj. Problém nebudeš mať ani vtedy, keď si dopraješ čiernu kávu, nepočítaj ju však do uvedeného pol litra tekutín. Na odber nechoď na lačno a dopraj si podobné veci ako si si dal na večeru. Je dôležité, aby si pred odberom krvi minimálne šesť hodín nefajčil. Pokiaľ máš pocit, že tak dlho nevydržíš, dohodni si skorý ranný termín.

image

Darovanie krvi

Pixabay/ahmadardity/

Keď prídeš na miesto, zaregistruješ sa (ako budúci darca krvi vyplníš evidenčnú kartu Červeného kríža), vyplníš základné údaje a dostaneš formulár (rovnaký pri každej návšteve), kde musíš odpovedať na otázky ohľadne svojho zdravotného stavu. Nie je to nič náročné a vypísaný ho máš za pár minút. Následne ti zoberú krv na vyšetrenie krvného obrazu.

Odmeny za darovanie krvi

Plaketa profesora MUDr. Jana Janského alebo hovorovo Janského plaketa je ocenenie odovzdávané bezpríspevkovým darcom krvi. Ocenenie je pomenované po českom lekárovi a psychiatrovi, objaviteľovi štvrtej krvnej skupiny. Držitelia plakiet majú zvyčajne isté zľavy v MHD či kúpeľoch (všetko však zavisí od konkrétneho mesta)

Kategórie ocenenia podľa počtu odberov:
Bronzová plaketa – ženy 10 odberov, muži 10 odberov
Strieborná plaketa – ženy 20 odberov, muži 20 odberov
Zlatá plaketa – ženy 30 odberov, muži 40 odberov
Diamantová plaketa – ženy 60 odberov, muži 80 odberov
Kňazovického medaila – ženy 80 odberov, muži 100 odberov

 

Potom sa plynule presunieš za doktorom, ktorý sa s tebou pozhovára o tvojom zdravotnom stave, odmeria ti tlak a na základe výsledkov krvného obrazu ti povie, či môžeš ísť darovať krv. Niekedy sa stane, že ti odporučí, aby si si doplnil tekutiny alebo niečo zjedol - na odbernom mieste sa zvyčajne nachádza „kuchynka”.

Nasleduje samotný odber, pri ktorom daruješ približne 450 mililitrov krvi. Pokiaľ prichádzať prvýkrát, je možné, že ti „pre istotu” vezmú len polovicu. Odber trvá päť až desať minút, pričom si ťa ešte chvíľu nechajú na pozorovanie, ak by ti náhodou prišlo zle. Potom si to namieriš späť do kuchynky, kde zvyčajne dostaneš niečo pod zub a na pitie, prípadne „gastráč”.

Celé ti to zaberie približne hodinu času. Aby si si mohol sledovať intervaly od darovania, môžeš si stiahnuť aplikáciu Elektronická karta darcu. Momentálne je však dostupná len pre mobilné zariadenia so systémom Android.

image

Darovanie krvi

Unsplash/luann Hunt/

Čo sa s tvojou krvou deje po odbere?

„Krv je ďalej spracovaná (rozdeľovaná) na jednotlivé zložky, ktoré môžu pomôcť zachrániť ľudské životy. Červené krvinky, prenášače kyslíka, zachraňujú životy pacientov počas operácií a po úrazoch,” píše Národná transfúzna služba.

Plazma, tekutá zložka krvi, je určená pre pacientov trpiacich poruchami zrážania krvi. Tretia zložka, krvné doštičky, zastavuje krvácanie pri rezných poraneniach a pri otvorených krvácaniach. Často sa podávajú pacientom liečiacich sa na nádorové ochorenia a aj pacientom po transplantácii.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 16:31