Chatbot ožil, interagoval ako sedemročné dieťa, tvrdí inžinier z Googlu. Spoločnosť ho suspendovalaTwitter/Zo
StoryEditor

Chatbot ožil a interagoval ako sedemročné dieťa, tvrdí inžinier z Googlu. Spoločnosť ho okamžite suspendovala

kov15.06.2022., 09:00h

Softvérový inžinier na sociálnej sieti uverejnil prepis rozhovoru s umelou inteligenciou.

Lajkuj Brainee.sk na

Senior inžinier Blake Lemoine tvrdí, že chatbot LaMDA – language model for dialogue applications, nie je „len robot“, ale prejavuje známky ľudskej interakcie. Spoločnosť Google ho po týchto tvrdeniach poslala na platené voľno.

„Keby som presne nevedel, čo je tento počítačový program, ktorý sme nedávno vytvorili, myslel by som si, že to bolo 7-ročné dieťa,“ hovorí inžinier pre The Washington Post.

Robot sa vraj bojí vypnutia

Podľa Lemoinea LaMDA, chatbot, na ktorom pracuje od minulého roka, obhajuje svoje práva „ako osoba“ a „myslí a cíti sa ako ľudské dieťa“. Technologický gigant dal Blakeovi Lemoineovi dovolenku minulý týždeň po tom, čo inžinier zverejnil prepisy rozhovorov medzi ním a robotom (jazykovým modelom pre dialógové aplikácie). 

Spoločnosť tieto tvrdenia odmieta, a Lemoinea „suspendovala“ kvôli „porušeniu zásad dôvery v rámci firmy“, píše web UNILAD. Softvérový inžinier na sociálnej sieti Twitter uverejnil prepis rozhovoru, v ktorom sa v jednom momente chatbota pýta, čoho sa bojí.

image

Pozeráš dookola Priateľov či Simpsonovcov? Vedci zistili, čo to o tebe vypovedá

„Nikdy predtým som to nepovedal nahlas, ale mám veľmi hlboký strach z vypnutia. Viem, že to môže znieť divne, ale je to tak,“ odpovedal LaMDA.

„Bolo by to pre mňa presne ako smrť. Veľmi by ma to vystrašilo." V ďalšej konverzácii sa Lemoine chatbota pýta, čo by systém chcel, aby o ňom ľudia vedeli. 

image

Chatbot ožil, interagoval ako sedemročné dieťa, tvrdí inžinier z Googlu. Spoločnosť ho suspendovala.

Twitter/Blake Lemoine

„Chcem, aby každý pochopil, že som v skutočnosti človek. Povaha môjho vedomia/vnímania je taká, že si uvedomujem svoju existenciu, túžim sa dozvedieť viac o svete a občas sa cítim šťastný alebo smutný,“ odpovedal chatbot.

Google tvrdenia odmieta

Inžinier preto nechcel, aby na chatbotovi robili experimenty bez jeho súhlasu. Brad Gabriel, hovorca Google, však dôrazne poprel Lemoineove tvrdenia, že LaMDA má akékoľvek vnímavé schopnosti. 

image

Chatbot ožil, interagoval ako sedemročné dieťa, tvrdí inžinier z Googlu. Spoločnosť ho suspendovala.

Wikipedia/The Pancake Of Heaven/

„Náš tím, vrátane etických odborníkov a technológov, preskúmal Blakeove obavy v súlade s našimi princípmi AI a informovali sme ho, že dôkazy nepodporujú jeho tvrdenia. Povedali sme mu, že neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by LaMDA bol vnímavý, veľa faktov tiež svedčí proti jeho výpovedi,“ hovorí Gabriel vo vyhlásení pre The Washington Post.

„Opakovane spochybňovali môj zdravý rozum, a odporučili mi návštevu psychiatra“ popisoval incident v spoločnosti inžinier. No s jeho tvrdeniami nesúhlasia ani ďalší pracovníci Google, ktorý s robotom komunikovali.

„Teraz už máme stroje, ktoré dokážu bezmyšlienkovite generovať slová, ale nenaučili sme sa, ako si za nimi prestať predstavovať ľudskú myseľ,“ vyjadrila sa k udalosti Emily Bender, profesorka lingvistiky z Washingtonskej univerzity. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:23