OperáciaUnsplash/jc Gellidon/
StoryEditor

Pokazené operácie na Slovensku. Vyoperované zlé oko, odrezaná zdravá noha aj vymenené kolená

Miroslav KamodyTASR22.06.2022., 14:00h

V bratislavskej Nemocnici Ružinov vyoperovali pacientovi nesprávne oko. V dôsledku toho prišiel o obe oči. Lekárka, ktorá operáciu viedla, už s pacientmi nepracuje. Podobných pokazených operácií na Slovensku bolo už niekoľko.

Lajkuj Brainee.sk na

V nemocnici prijali viaceré opatrenia. K prípadu dostal podnet aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Podobný incident doteraz v nemocnici nezaznamenali. Vyplýva to zo zistení TASR.

„Nemocnica poskytla pacientovi a jeho rodine plnú súčinnosť pri zmiernení následkov, a to zdravotníckeho, psychologického aj sociálneho charakteru. Veľmi citlivo vnímame túto tragickú udalosť, samozrejme, s dotknutými komunikujeme a budeme nápomocní vo všetkých smeroch,” reagovala pre TASR Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava, pod ktorú zariadenie patrí. Vzniknutej situácie im je podľa jej slov nesmierne ľúto.

image

Pichali im rádioaktívne látky. Toto je príbeh najznámejších siamských dvojčiat Ruska

Operáciu viedla uznávaná autorita

Nemocnica potvrdila, že lekárka už prácu pri lôžku pacienta ani na ambulancii a operačných sálach oftalmologickej kliniky nevykonáva. Podľa informácii TASR operáciu viedla uznávaná oftalmologická autorita. Nemocnica po incidente preškolila personál očnej kliniky v predoperačnej príprave.

„Na operačnej sále sa dôsledne vykonáva manažment protokol bezpečnej operácie s následným dodržovaním pravidiel pooperačnej starostlivosti,” dodala hovorkyňa. Vytvorila sa podľa nej tiež pracovná skupina a do protokolu, tzv. checklistu, sa zapracovali nové poznatky. Bližšie informácie vzhľadom k prebiehajúcemu šetreniu a citlivosti prípadu nemocnica neposkytla.

image

Oko

Unsplash/v2osk/

Ministerstvo zdravotníctva SR ho nekomentovalo. „Podnetom sa zaoberá Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, v ktorého kompetencii je preverovanie, či bola poskytnutá zdravotná starostlivosť správne. Kým nebudú k dispozícii závery, ministerstvo zdravotníctva sa nebude k prípadu vyjadrovať,” skonštatoval pre TASR rezort.

Odrezaná zdravá noha

V júni roku 2002 zostal po operácii poriadne zaskočený aj päťdesiatosemročný invalidný Košičan, ktorému omylom amputovali zdravú nohu. Ako vtedy informoval Korzár, namiesto nehybnej pravej mu odrezali ľavú, ktorú mal funkčnú. Pre slepého muža po srdcovom infarkte a porážke to bola ďalšia zdravotná rana.

image

Mužovi kvôli infekcii odpadol penis. Nový si pestoval šesť rokov na predlaktí

Lekári sa vtedy bránili, že ich postup bol správny a invalidnému dôchodcovi amputáciou ľavej nohy zachránili život, pretože jej gangréna by spôsobila sepsu organizmu. Druhú ischemickú nohu, aj keď po porážke nepohyblivú, sa mu snažili zachrániť, ale nešlo to. Preto mu ju museli po vyše roku od prvej amputácie taktiež odstrániť.

„Susedia sú svedkami, do nemocnice šiel manžel s funkčnou ľavou a nehybnou pravou nohou. V tom, že mu amputovali nesprávnu, nám dávajú za pravdu aj papiere. V prepúšťacej správe z nemocnice sa uvádza, že ho prijali pre gangrénu pravej nohy...” povedala vtedy jeho manželka Klára pre Korzár.

image

Operácia

Unsplash/jc Gellidon/

Banálny zákrok skončil katastrofou

V komárňanskej nemocnici nespomínajú na rok 2012 v dobrom. Podľa portálu Vyšetrenie mali malej Viktórii urobiť úplne jednoduchý zákrok - vybrať nosné mandle. Po sérii pochybení skončilo dievčatko s opuchom mozgu a už sa nezobudilo.

Podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou lekári urobili predoperačné vyšetrenie skoro tri mesiace pred plánovaným operačným výkonom, pričom toto vyšetrenie môže byť staré maximálne mesiac. Navyše lekári pochybili i čo sa týka pooperačnej starostlivosti. Na vzniknutú komplikáciu po operácii reagovali nedostatočne a neskoro.

image

Britney Spears potratila. Budeme robiť na ďalšom bábätku, hovorí so snúbencom

Operácia zlého kolena

Medializovaným sa stal prípad z marca 2019, kedy v nitrianskej nemocnici Františkovi Rapanovi operovali zlú nohu. Podľa MY Nitra sa po úraze na tréningu odhodlal k operácii pravého kolena. Keď sa prebral z anestézy zistil, že mu vymenili kĺb na ľavom. Najbizarnejšie na tom je, že po príchode na operačnú sálu sám upozornil na to, že inštrumentárium chystali z opačnej strany.

Lekárka však na jeho postreh reagovala tak, že ona dáva len anestézu. Toto zistenie bolo o to šokujúcejšie, že mal oholené správne koleno. „Do rany mu boli zašité aj chlpy, dlhé mesiace mal bolestivý zápal,” povedal na súdnom procese jeho advokát. Televézia JOJ neskôr vypátrala ďalšieho pacienta, ktorého operovali v nitrianskej nemocnici. Tomu pre zmenu do ľavého kolena voperovali špeciálnu vložku určenú pre koleno pravé.

image

Operácia

Unsplash/mat Napo/

Čo sa deje v takýchto prípadoch?

V prípade zistenia pochybenia pri poskytnutí zdravotnej starostlivosti môže úrad uložiť povinnosť prijať opatrenia na odstránenie nedostatkov. Môže tiež poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti uložiť pokutu, prípadne zákaz výkonu zdravotníckeho povolania najviac na jeden rok.

„Ak poskytovateľom zdravotnej starostlivosti je právnická osoba, zákaz výkonu zdravotníckeho povolania môže uložiť jej odbornému zástupcovi,” priblížil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 08:21