Liek na,,opicu” nie je, ale odborníci na výživu radia, aké potraviny sú vhodné.Kboneva/Flickr
StoryEditor

Experti sa konečne zhodli. Tieto veci ti uľavia od víkendovej opice

Nikola Michalkova20.08.2022., 09:00h

Určite každý z nás aspoň raz za život zažil ten nepríjemný stav po divokej párty plnej alkoholu s kamarátmi. Experti radia, čo pri takomto stave môžeš jesť. Aj keď sa na začiatku júla podarilo dať nádej, že vynašli liek na „opicu“, kritici hovoria, že tabletka pri testoch neukázala efektívnosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Prinášame ti tipy od odborníka na výživu a dietológa, čo je podľa vedy vhodné jesť na „opicu“ a čo je len mýtus.

Dôležitá je voda

Podľa odborníčky na výživu Tiziany Persico, ktorá pôsobí v Taliansku, je dôležité doplniť vodu a minerály. „Keď sa opijeme, zostaneme prevažne dehydratovaní,“ vyjadrila sa pre portál Vice. Dehydratácia spôsobuje mnohé ďalšie syndrómy, ktoré sa na druhý deň po pití alkoholu objavujú. „Klasická bolesť hlavy je spôsobená stratou vody v nervovom tkanive,“ dodal Alex Barone. 

Aj antioxidanty sú potrebné

Ďalším problémom je, keď pečeň rozkladá alkohol, uvoľňuje pri tom vedľajšie látky, ktoré sú pre telo toxické. Ďalším krokom je preto zníženie počtu radikálov, čo sa dosiahne konzumáciou antioxidantov. „Glutatión je silný antioxidant, proteín produkovaný hlavne v pečeni a medzi jeho prekurzory patrí aminokyselina cysteínová, ktorú obsahujú vajíčka,“ povedal Persico pre Vice. 

Antioxidanty obsahuje aj ovocie a zelenina. Persico odporúča najmä banány a artičoky. Banány sú bohaté na draslík a magnézium. Artičoky sú komerčne propagované ako liek na „opicu“, ale štúdia zistila, že nemajú až taký vplyv na symptómy. 

Alkohol znižuje sacharidy

Je dôležité po pití alkoholu doplniť aj sacharidy. „Môžu obnoviť adekvátnejšie hladiny cukru v krvi, ktoré sú znížené alkoholom,“ vysvetlil Barone. Nízka hladina cukru totiž môže spôsobiť pocit nepohodlia, chvenie a únavu, čo sú známe príznaky. 

image

Cereálie sú vhodné na tvorbu bielkovín.

Nyana Stoica/Unsplash

Samozrejme, sacharidmi sa nemyslí taký donut. Podľa Alexa Baronea je vhodnými raňajkami chlieb alebo krekry s džemom alebo medom. Persico odporúča ovos alebo cereálie, ktoré uvoľňujú bielkoviny. 

Okrem toho by si sa mal vyhnúť nápojom ako je čas alebo káva. Môžu spôsobiť bolesť brucha, plus tieto kyseliny môžu spôsobiť, že budeš často chodiť na toaletu a zhorší sa dehydratácia. 

Na záver Perisco hovorí: „Fyzická aktivita by mala byť vynechaná. Naše telo bolo už testované dosť. Spi, oddychuj a to je všetko.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:55