Stromy v BratislaveBrainee/Miroslav Kamody
StoryEditor

Tisíce popadaných listov. Stromy na Slovensku vyzerajú, akoby prišla jeseň, skutočnosť je omnoho temnešia

Miroslav Kamody24.08.2022., 13:30h

Aj vo svojom okolí môžeš pozorovať zvláštny fenomén - na niektorých miestach to vyzerá tak, akoby prišla jeseň. V skutočnosti sa pozeráš na umierajúce stromy, ktoré si nevedia poradiť s extrémnym suchom.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ si bol v posledných dňoch vonku na prechádzke, pravdepodobne si si všimol niečo, čo by rozhodne nemalo vyzerať tak, ako vyzerá. Podľa množstva listov pod nohami a do červena sfarbeného lístia zdobiaceho stromy by sa mohlo zdať, že jeseň tento rok prišla skôr, píše BBC News.

Ako však tvrdia odborníci, nejde o náznak zmeny ročných období. Namiesto toho ide o fenomén, ktorý poznáme pod pojmom „falošná jeseň“. Aj keď to vyzerá fascinujúco, vedci bijú na poplach a dodávajú, že extrémne horúčavy posunuli stromy do režimu boja o prežite. Skoré opadávanie listov a zmenu ich farby totiž stromom spôsobuje stres.

image

Mýty a fakty o horúčavách: Naozaj uškodí pohár ľadovej vody a ochladí štipľavé jedlo?

Stromy môžu zomrieť

Ten vo výsledku môže spôsobiť, že stromy nakoniec zomrú. „Gaštanové listy a skoré opadávanie listov sú znakmi toho, že stromy sú vystresované a ‚zatvárajú obchod’“, hovorí Leigh Hunt, senior poradca pre záhradníctvo v Royal Horticultural Society „Zdá sa, že už máme jeseň, ale dni sú príliš dlhé na to, aby sa začali prirodzené jesenné procesy,“ hovorí.

Podľa neho rastliny fyziologicky nereagujú na jesenné podmienky, preto tento fenomén nazývame falošná jeseň. Hunt tvrdí, že za posledných 45 rokov ide o jeden z najťažších rokov, ktoré v rámci poškodenia stromov videl. Aj keď staršie stromy dokážu vďaka svojmu rozsiahlemu koreňovému systému suchu odolať, mladším exemplárom hrozí smrť.

Druhá jar

Ako ďalej odborník vysvetlil, stromy, ktoré stratili len niekoľko listov a iba niektoré zožltli, by sa mali s dostatkom zrážok (napríklad v posledných dňoch) zotaviť. Je tu však „kritický bod“, keď strom nedokáže doplniť vodu stratenú pórmi v listoch a doslova vyschne.

V podmienkach, aké sme videli nedávno, môžu stromy reagovať produkciou väčšieho množstva semien, napríklad žaluďov, v snahe o reprodukciu a prežitie v budúcnosti. A ak bude veľa dažďa, môžeme dokonca vidieť „druhú jar“ so stromami, ktoré výrazne porastú, hovorí.

image

Stromy v Bratislave sa chovajú, ako keby prišla jeseň

Brainee/Miroslav Kamody

Ďalšie problémy

Ako pripomína BBC News, objavujú sa aj ďalšie známky nepredvídateľného počasia. Vidieť to napríklad aj na bobuliach, ktoré dozrievajú omnoho skôr. Ovocie a orechy dozrievajú rýchlejšie ako kedykoľvek predtým, čo môže znamenať katastrofu pre voľne žijúce zvieratá, ktoré sa nimi živia.

Okrem toho sa predpokladá, že rieky sa budú po tohtoročnom suchu zotavovať ešte veľmi dlho. Počas letného sucha môžu totiž rýchlo rastúce riasy dusiť mokraďové rastliny a zabíjať ich blokovaním svetla. Zníženie hladiny riek zase znižuje biotop pre ryby, obojživelníky a bezstavovce, čo ovplyvňuje celé ekosystémy.

image

Predpoveď klimatológa o Európe: Sahara tu nevznikne, no musíme sa pripraviť na extrémy

„Tieto rastliny poskytujú životne dôležité prostredie pre hmyz a ryby a ich strata z ekosystému spôsobuje veľké zmeny v potravinovom reťazci,“ hovorí Mike Bowes z britského Center for Ecology & Hydrology. Môže trvať niekoľko rokov, kým sa rastliny dokážu zotaviť alebo rekolonizovať tieto suchom zasiahnuté rieky, a tak sa vplyv veľkých období sucha môže predĺžiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:21