Michal FialaArchív Michala Fialu
StoryEditor

Tréner označil najhoršiu potravinu, ktorá ti bráni schudnúť. Kvôli nej sa jedlo netrávi, ale mení na tuk

Lucie Macháčová28.08.2022., 16:00h

Ľudia majú vždy po Vianociach prehnane vysoké ciele, začnú držať radikálne diéty, čo sa dlhodobo nedá vydržať, hovorí osobný tréner Michal Fiala, ktorý posledných šesť rokov pôsobí v Los Angeles.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako sa chlapec z českého mesta Trutnov dostal do Kalifornie? Prečo si vozí svoju posilňovňu v kufri auta? Aké zdravé potraviny odporúča? Koľko si v USA zarobí, prečo už by sa nechcel vrátiť do Česka a čo je na Amerike lepšie? Prečítaj si archívny rozhovor.

image

Ako si počas leta udržať zhodené kilá? Máme pre teba niekoľko tipov, chia semiačka ti nepomôžu

Máte aj v USA ľudí, ktorí po Novom roku nabehnú do posilňovne s túžbou schudnúť?

Samozrejme, každý január je to rovnaké. Posilňovne sú plné, osobní tréneri sa môžu pretrhnúť a počas februára je to opäť na normále. Problém je, že ľudia chcú výsledky veľmi rýchlo. Týždeň držia diétu, potom sa prejedia a stratia motiváciu.

Čo teda svojim klientom radíte?

Sústrediť sa na kvalitu potravín. Ľudia sa ma pýtajú, či majú skúsiť ketogénnu diétu alebo prerušované hladovanie. Zo začiatku by som vôbec neriešil diéty, ale sústredil by som sa na skutočné, kvalitné potraviny. Odporúčam jesť maximálne trikrát denne – raňajky, obed, večeru. Nedávať si večer pri televízii chipsy, vysadiť alkohol. A pridať pohyb.

Aký je pre začiatočníka najvhodnejší?

Akýkoľvek. Občas počujem: Mňa posilňovňa nebaví. Fajn, môžete chodiť behať, hrať futbal, florbal, basket. Hlavne športovať pravidelne. Veľa ľudí bohužiaľ neurobí ani drep, začínam s nimi teda od základov - drepy s pridržaním sa stoličky, kľuky, cviky na rovnováhu.

Na to nadväzujeme a postupne sa prepracovávame aj k zhybom. Kto nechce cvičiť s trénerom, odporúčam cvičiť pred zrkadlom kvôli správnej technike. Veľa ľudí cvičí podľa videí, ale s chybami a potom sa ľahko zraní a prídu o motiváciu so športom pokračovať.

image

Tréning

Unsplash/victor Freitas/

Ešte k diétam. Spomenuli ste prerušované hladovanie – 16 hodín nejesť, 8 hodín jesť – to je teraz pomerne obľúbené, však?

Áno, ale musí to byť nastavené správne. Neodporúčam túto diétu praktizovať každý deň a dlhodobo, môže to neskôr spomaľovať organizmus.

Pokiaľ chce niekto prerušované hladovanie skúsiť, odporúčam napríklad trikrát týždenne a zvyšok týždňa jesť normálne - trikrát denne. Je to dobré aj pre optimalizáciu zdravia, telo sa prečistí a chudnutie potom príde samo.

Čo by nemalo chýbať v chladničke?

Zelenina, vajíčka, maslo, kvalitné syry a určite mäso prípadne tempeh či iný zdroj proteínu.

image

Ráno alebo večer. Najvhodnejší čas na cvičenie sa u mužov a žien líši

Občas počúvame, že to či ono je superpotravina…

Kdeže, superpotravina neexistuje, to je skôr marketing. Veľmi zdravé sú za mňa avokáda, vajíčka, chia semienka, vlašské orechy. Ale nazývať to superpotravinou je silný výraz.

Aké sú typické neresti vašich klientov?

Olovrant medzi hlavnými jedlami a nadmiera sladkostí. Často počujem: Ja dokážem jesť zdravo, ale sladkostí sa nemôžem vzdať. Pritom skoro všetko sa už dá nahradiť. Keď si dáte občas kvalitnú horkú 70-percentnú čokoládu, nič sa nedeje. Ale najväčším nepriateľom diéty je pre mojich klientov alkohol. Los Angeles je totiž „párty mesto“, plné osláv a večierkov. Alkohol má veľký vplyv na zdravie človeka a premenu postavy.

Ako konkrétne?

Samozrejme má kalórie, ale na rozdiel od ostatných kalórií z proteínov, sacharidov a tukov telo nevie, ako ich spracovať. A ďalšia vec: je to jed a veľká záťaž na organizmus. Keď dáte do tela alkohol, tak pečeň začne pracovať na spracovávaní alkoholu a všetko ostatné ide bokom. Jedlo, ktoré je v žalúdku, nebude spracované a uloží sa do tukového tkaniva.

image

Cvičenie

Unsplash/karsten Winegeart/

Snažia sa vás klienti prehovoriť, že diéta a alkohol sa predsa len dajú skĺbiť?

Áno, skúšajú to. Jediné, čo im povolím, je dvakrát týždenne na večeru pohárik červeného vína. Kvalitné červené víno má aj zdravotné výhody, ale musíte zostať pri jednom poháriku, nie vypiť celú fľašu. Avšak to je pre ľudí, čo majú alkohol radi, veľmi ťažké. Toto je rovnaké v Česku aj v USA.

Ako ste sa vlastne do Spojených štátov dostali?

Pred ôsmimi rokmi som po strednej škole odletel do Chicaga pracovať ako au-pair. Strážil som deti v jednej rodine. Po dvoch rokoch mi skončilo vízum, mal som našetrené nejaké peniaze, tak som si urobil kurz fitness trénera a presťahoval sa do LA. O fitness a zdravý životný štýl som sa vždy zaujímal, robil som karate, MMA, trénoval svojich kamarátov. Viac som sa tomu začal venovať, keď som videl množstvo trénerov v posilňovni, ako ich klient cvičí cvik zle. Ale on ho neopraví, len pozerá do mobilu. Strašné. Preto veľmi dbám na správnu techniku a bezpečnosť.

Bolo ťažké nájsť si v LA klientelu? Presadiť sa v odbore?

Začiatky boli krušné. Vylepoval som letáky v kaviarňach, vypytoval sa známych. Ale akonáhle som zohnal prvých dvoch klientov, ktorí ma potom odporučili ďalej, išlo to dobre.

image

Necvičíte v posilňovni, ale chodíte priamo za klientmi, to nie je úplne bežné.

Donútil ma k tomu covid. Posilňovne boli zatvorené, liezlo mi to na mozog. Tak som si povedal, že si kúpim všetko vybavenie a skúsim chodiť priamo za ľuďmi. Bol to trochu risk, ale klientom sa zapáčilo cvičiť na čerstvom vzduchu. Navyše tu v LA je skoro stále pekné počasie.

Ako váš tréning vyzerá v praxi?

Prvú hodinu mávam o 6:30, to sú ľudia, ktorí cvičia pred odchodom do práce. Vyhovuje mi to, som zvyknutý skoro vstávať. Prídem k nim, vybalím z kufra veci, postavím si posilňovňu, odcvičím si tréning a idem ďalej. Moji klienti sú ľudia 35+. Pracujúci, ktorí chcú byť vo forme. Najstarší má niečo cez 70 rokov, ale cvičí ako mladík. Klient má tréning pripravený na mieru, je tam to najlepšie, čo potrebuje jeho telo. Väčšinou končím po 13. hodine a potom mám čas len pre seba.

Aké sú vaše najobľúbenejšie cviky?

Mŕtvy ťah s činkami, drep a zhyby. Pre začiatočníkov je skvelý aj plank alebo doska. Komplexný cvik, ktorý spevní telo a pomáha vytvárať brušné svaly.

image

Cvičenie

Unsplash/edgar Chaparro/

Čo obsahuje vaša posilňovňa?

Okrem strojov všetko. Bench press, lavicu, činky, povrazy, kettlebelly, kotúče. V dnešnej dobe je všetko skladacie, aj Covid tomu pomohol. Vybalím, čo je práve potrebné, na ihrisko alebo ku klientovi domov na záhradu.

Koľko si účtujete za hodinu?

140 dolárov. Ešte vlani to bolo 120, nedávno som zvýšil cenu. Keď som sa porovnával s konkurenciou, bol som veľmi lacný na to, že k cvičiacemu prídem až domov, takže som to zvýšil.

A ako sa s tým dá v LA vyžiť?

Veľmi dobre. Samozrejme nie som žiadny milionár, skôr taká stredná vrstva.

image

Los Angeles

Unsplash/jake Blucker/

Máte v pláne zostať v USA nastálo?

Asi áno, žijem pri mori, kde sa človek nemá šancu nudiť. Vždy môžem vziať surf a vyraziť na vlny, na hory to mám hodinu a pol cesty. Myslím, že je v USA jednoduchšie zarobiť peniaze. A peniaze znamenajú slobodu. Za osem rokov som bol doma dvakrát, vlani v lete a teraz na Vianoce. Po ôsmich rokoch som strávil Vianoce s rodinou.

Aké to bolo?

Pekné. S otcom som sa videl osobne po ôsmich rokoch, s mamkou po štyroch, raz za mnou bola v USA. Viem, že sa mi po nich bude cnieť, prehovárajú ma, ale už by som v Česku žiť nechcel.

Skúste porovnať ľudí v Česku a Amerike.

Mám dojem, že ľudia v Česku sú veľmi uzavretí do seba, veľmi sa neusmievajú, nekomunikujú. V Amerike – je jedno, či je to úprimné alebo neúprimné – ľudia sú priateľskejší. Stojíte v rade a len tak sa rozprávate, to sa v Česku veľmi nedeje. Na druhej strane sebavedomie Američanov je občas na takej úrovni, až to nie je zdravé. Ale pohľad Američanov na život je jednoducho optimistickejší.

Je aj jednoduchšie takýchto ľudí motivovať k tréningu?

Áno, ja napríklad veľa chválim. Opravím chybu, ale ideme ďalej. A keď sa niečo podarí, vyzdvihnem to do nebies. Že by som nad klientom stál a kričal: Tak ešte desať klikov! Nie. Chvála a pozitívny prístup, to je v Amerike základ.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 12:01