Počas búrky nikdy nerob tieto veci. Môže to byť extrémne nebezpečné, varuje expertUnsplash/Vlad Panov
StoryEditor

Počas búrky nikdy nerob tieto veci. Môže to byť extrémne nebezpečné, varuje expert

kov28.08.2022., 09:00h

K letu neodmysliteľne patria aj búrky, a asi nikto z nás nechce, aby sa naše bežné činnosti premenili na boj o holý život.

Lajkuj Brainee.sk na

Asi každý vie, že počas búrky môže byť nebezpečné telefonovanie (pevnou linkou) či používanie kovových predmetov. Avšak existujú aj ďalšie veci, ktoré by si počas búrky určite nemal robiť, no tie už nie sú také známe.

Nesprchuj sa ani neumývaj riad

Vedel si napríklad, že počas búrky by si sa nemal sprchovať, kúpať či umývať riad? Kovové objekty a potrubia, ktorými prúdi voda sú tiež potencionálne nebezpečné. Podľa špecialistu na bezpečnosť bleskov môže elektrina z neho putovať potrubím a vodou a nakoniec ťa zasiahnuť, píše web AccuWeather

image

Počas búrky nikdy nerob tieto veci. Môže to byť extrémne nebezpečné, varuje expert

Unsplash/ Hannah Xu

„Je dobré držať sa ďalej od vecí, ktoré v domácnosti vedú elektrinu. To zahŕňa vodiče aj inštalačné práce, preto je sprchovanie počas búrky určite nebezpečné, rovnako ako umývanie rúk alebo riadu," hovorí John Jensenius, expert na bezpečnosť bleskov z americkej Národnej meteorologickej služby.

image

Máš zlý deň? Tohto Taliana neprekonáš. Po dovolenke mal pozitívny test na covid, opičie kiahne aj HIV

Nebezpečné môže byť aj čokoľvek, čo je zapojené v elektrine. Napríklad televízia, práčka či umývačka riadu, píše portál ScienceAlert. Blesky môžu zasiahnuť miesta vzdialené až 16 kilometrov od búrky. Ak preto začuješ hromy, mal by si sa premiestniť sa na bezpečné miesto.

image

Počas búrky nikdy nerob tieto veci. Môže to byť extrémne nebezpečné, varuje expert

Unsplash/Nathan Dumlao

Takým miestom je interiér, ako sme však spomínali, treba sa vyvarovať kontaktu s kovovými predmetmi, zástrčkami a elektrickými spotrebičmi. Odborníci taktiež neodporúčajú stáť v blízkosti okien a dverí. Nebezpečnými miestam pri búrke sú aj záhradné altánky či psie búdy. Automobily sú bezpečné, avšak netreba zabudnúť na zatiahnuté okná.

Nepomôžu ani plastové potrubia

Niektorí ľudia si myslia, že pokiaľ majú plastové potrubia, tak sa môžu bezpečne sprchovať aj počas búrky. Nie je to však pravda. 

„Voda vie vodiť elektrinu. Počas búrky napríklad dochádza k prípadom, keď blesk zasiahne človeka stojaceho v blízkosti mláky,“ vysvetľuje Jensenius. To, aké škody zasiahnutie blesku napácha, do veľkej miery závisí aj od uzemnenia domu. 

„Dom by mal byť postavený tak, že keď ho zasiahne elektrina, bude uzemnená do zeme. Ak je váš dom uzemnený do samostatných tyčí, ktoré sú v zásade zaseknuté do zeme, potom je to o niečo bezpečnejšie, pretože nič nie je pripevnené k vodovodným rúram,“ vysvetľuje meteorológ Dan Kottlowski.

Zvyčajne pol hodiny po zaznení posledného úderu hromu je bezpečný čas vrátiť sa späť do sprchy, k umývaniu riadu či iným činnostiam.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 15:32