Fajčenie je ešte škodlivejšie, než sme si mysleli.Pexels/Cottonbro
StoryEditor

Fajčenie je ešte škodlivejšie, než sme si mysleli. Poškodzuje ti tento životne dôležitý orgán

kov31.08.2022., 08:00h

Napriek tomu, že negatívny dopad fajčenia na ľudské zdravie je notoricky známou vecou, počet fajčiarov na celom svete dosahuje astronomické číslo 1,3 miliardy ľudí. Najnovšie vedci zistili, že tento zlozvyk poškodzuje nielen cievy, ale aj srdce.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa výskumu prezentovaného na kongrese ESC 2022 majú fajčiari slabšie srdce ako nefajčiari. Štúdia zistila, že čím viac ľudia fajčia, tým horšia je ich funkcia srdca, píše EurekAlert

„Je dobre známe, že fajčenie spôsobuje upchatie ciev, čo vedie k ischemickej chorobe srdca a mŕtvici,“ hovorí hlavná autorka štúdie Dr. Eva Holt z kodanskej nemocnice Herlev and Gentofte Hospital.

image

Vedci sa podelili o desivé výsledky. K Alzheimerovej chorobe prispieva vec, ktorú dennodenne držíte v ruke

Fajčenie poškodzuje srdce

„Naša štúdia ukazuje, že fajčenie tiež vedie k oslabeniu srdca. Znamená to, že fajčiari majú menší objem krvi v ľavej srdcovej komore a menej energie na jej vypumpovanie do zvyšku tela. Čím viac fajčíte, tým horšia je funkcia vášho srdca.“ Holt však upozorňuje, že ak prestaneš fajčiť, tvoje srdce sa dokáže do istej miery zotaviť.

image

Fajčenie je ešte škodlivejšie, než sme si mysleli.

Unsplash/Jonathan Kemper

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie tabak každoročne zabije viac ako osem miliónov ľudí. Fajčenie cigariet je zodpovedné za 50 % všetkých úmrtí fajčiarov, ktorým sa dá vyhnúť, pričom polovica z nich je spôsobená aterosklerotickými kardiovaskulárnymi ochoreniami, ako je srdcový infarkt a mozgová príhoda.

Škodlivé účinky fajčenia na tepny a arteriálne choroby, ako je srdcový infarkt a mŕtvica, sú dobre známe. Štúdie tiež ukázali, že fajčenie je spojené s vyšším rizikom srdcového zlyhania, kedy srdcový sval nepumpuje krv do tela tak, ako by mal, zvyčajne preto, že je príliš slabý alebo stuhnutý. To znamená, že telo nedostáva kyslík a živiny, ktoré potrebuje na normálne fungovanie.

Súvislosť medzi fajčením a štruktúrou a funkciou srdca však doteraz nebola úplne preskúmaná. Táto štúdia sa preto zamerala na to, či fajčenie súvisí práve s týmito zmenami u ľudí bez srdcovo-cievnych ochorení a s vplyvom zmeny fajčiarskych návykov. 

Fajčiari majú hrubšie, slabšie a ťažšie srdce

Štúdia použila údaje z piatej Copenhagen City Heart Study, ktorá skúmala kardiovaskulárne rizikové faktory a ochorenia v bežnej populácii. Celkovo sa jej zúčastnilo 3 874 účastníkov vo veku 20 až 99 rokov bez srdcových ochorení.

Všetci účastníci musel vyplniť dotazník o svojej histórii fajčenia, z toho vedci vypočítali, koľko cigariet ľudia približne vyfajčili za celý svoj život. Neskôr účastníci podstúpili ultrazvuk srdca nazývaný echokardiografia, ktorý poskytuje informácie o jeho štruktúre a o tom, ako dobre funguje. Odborníci porovnávali echokardiografické merania fajčiarov v porovnaní s nefajčiarmi, ktorí nikdy nefajčili.

image

Fajčenie je ešte škodlivejšie, než sme si mysleli.

Unsplash/Анатолий К.

Priemerný vek účastníkov bol 56 rokov a 43 % tvorili ženy. Takmer jeden z piatich účastníkov boli súčasní fajčiari (18,6 %), zatiaľ čo 40,9 % boli bývalí fajčiari a 40,5 % nikdy nefajčilo. Súčasní fajčiari mali v porovnaní s nefajčiarmi hrubšie, slabšie a ťažšie srdce. Výsledky ukázali, že čím dlhšie ľudia fajčili, tým bolo ich srdce slabšie.

„Zistili sme, že súčasné fajčenie a fajčenie v minulosti sú spojené so zhoršením štruktúry a funkcie ľavej srdcovej komory – najdôležitejšej časti srdca. Okrem toho sme zistili, že počas 10-ročného obdobia sa u tých, ktorí pokračovali vo fajčení, vyvinulo hrubšie, ťažšie a slabšie srdce, ktoré bolo menej schopné pumpovať krv v porovnaní s tými, ktorí nikdy nefajčili, a tými, ktorí prestali,“ uviedla Holt.

„Naša štúdia naznačuje, že fajčenie nielen poškodzuje cievy, ale priamo poškodzuje aj srdce. Dobrou správou je, že niektoré škody sa dajú zvrátiť tým, že so zlozvykom prestanete,“ uzavrela.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 11:22