Jednoduché tipy, ako sa učiť efektívnejšie Unsplash/Kyle Gregory Devaras
StoryEditor

Desí ťa návrat do školy? Prinášame ti 6 jednoduchých tipov, ako sa učiť efektívnejšie

kov02.09.2022., 14:00h

So správnymi učebnými návykmi ti všetko pôjde ľahšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Začína sa škola a množstvo študentov si bude po prázdninách opäť musieť sadnúť k učebniciam. Nemálo ľudí túto činnosť občas vníma ako strašiaka, niekedy trávia nad knihami dlhé hodiny, no očakávaný výsledok neprichádza. Ich učenie je skrátka neefektívne. 

Ak si však osvojíš nasledujúce učebné návyky, tvoje štúdijné výsledky sa nepochybne zlepšia. Brainee ti prináša jednoduché tipy, ako sa učiť efektívnejšie.

Nájdi si správne miesto

Na začiatok si nájdi tiché, dobre osvetlené miesto, ktorá ti je k dispozícii vždy, keď potrebuješ študovať. Kľúčové je obmedziť rozptýlenie, ako napríklad iné materiály na čítanie, surfovanie po internete, televíziu a samozrejme tvoj mobil. Ak budeš každých päť minút scrollovať sociálne siete či odpovedať na správy, nič sa nenaučíš, preto mobil radšej vypni. Tvoji priatelia bez teba chvíľu vydržia.

image

Jednoduché tipy, ako sa učiť efektívnejšie

Unsplash/Green Chameleon

Motivácia a odmeňovanie

Jednu z najťažších vecí pri učení je samotná motivácia k nemu. Ak si budeš hovoriť, že tieto informácie aj tak nebudeš potrebovať, učenie si zbytočne znechutíš. Radšej si skús vizualizovať svoj cieľ, či už je to dobrá známka, diplom alebo to, ako svojimi vedomosťami ohúriš priateľov či rodinu.

A taktiež sa odmeňuj, po učení si dopraj nejakú maličkosť. Môže to byť dobré jedlo, tvoja obľúbená káva, nové oblečenie alebo epizóda tvojho milovaného seriálu. Možností je veľa.

image

Jednoduché tipy, ako sa učiť efektívnejšie

Unsplash/Alessio Soggetti

Pohyb

Najlepšie je hýbať sa ešte pred učením alebo počas prestávok. Keď už budeš cítiť, že ti z množstva informácií, ktoré si vstrebal ide „vybuchnúť hlava“, choď sa na chvíľu prejsť. Môžeš si kľudne dať aj sprchu, ale pozor, táto tvoja prestávka by nemala trvať dlhšie ako tridsať minút, lebo sa môže stať, že sa k učeniu už nevrátiš.

image

Desia vás drahé potraviny? Prinášame tipy na zdravé a lacné veci, vďaka ktorým ušetríte

Urob si plán

Ak nemáš svoj diár, určite si ho zaobstaraj. Vytvor si v ňom určitý druh harmonogramu na učenie, ktorý budeš dodržiavať. To ti pomôže zbaviť sa stresu a lepšie sa psychicky vyrovnať s tým, že napríklad nasledujúce dve hodiny stráviš nad knihami.

Nehovoriac o tom, že vďaka harmonogramu budeš mať prehľad o tom, čo ťa najbližšie dni čaká. Vyhneš sa tak napríklad tomu, že by si si spomenul na dôležitú skúšku až večer pred jej konaním.

image

Jednoduché tipy, ako sa učiť efektívnejšie

Unsplash/Kenny Eliason

Prestávky

Ideálny čas nepretržitého učenia by mal byť 30-50 minút. „Učiť sa menej ako 30 minút je jednoducho málo, naopak ak sa učíte viac ako 50 minút, klesá vám pozornosť, pretože pre váš mozog je to príliš veľa informácií, a nedokáže ich spracovať naraz,“ hovorí pre web Fast Company odborníčka na študijné stratégie Ellen Dunn z Louisianskej štátnej univerzity. Preto je dobré dávať si medzi učením prestávky.

Uč sa s priateľmi

Nenadarmo sa hovorí „viac hláv viac rozumu“. Pozvi k sebe priateľov, urob malé občerstvenie, a vyskúšajte učiť sa spoločne. Je dosť pravdepodobné, že si v mnohých otázkach budete vedieť navzájom poradiť, spoločne sa môžete preskúšať, a zároveň aj spolu strávite čas. Ak to chceš posunúť na ešte vyšší level, vyberte sa niekam do parku či do prírody.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 16:12