Vedcom sa podaril zásadný objavBrainee X Canva
StoryEditor

Čínski vedci šokovali svet. Rastlinu geneticky upravili tak, aby vo svojich listoch produkovala kokaín

Miroslav Kamody30.11.2022., 14:00h

Vedci majú málo kokaínu. Roky sa preto pokúšali vytvoriť ho v laboratóriu. Vďaka genetického hackovaniu a zásadnému zisteniu čínskych vedcov sa im to konečne podarilo.

Lajkuj Brainee.sk na

Čínski vedci tvrdia, že sa im podarilo geneticky upraviť rastlinu tak, aby vo svojich listoch produkovala kokaín. Aj keď ide o informáciu, ktorá zrejme poteší špecifickú skupinu ľudí, v skutočnosti môže pomôcť hlavne v medicíne.

Podľa New Scientist sa vedci už desaťročia snažia zistiť, ako rastlina koky, z ktorej pochádza droga kokaín, produkuje zlúčeninu „vhodnú na párty”. Ide o komplexnú biochemickú záležitosť, a hoci výskumníci nedávno dokázali zmapovať väčšinu procesov v rastlinách, jeden kľúčový prvok sa im stále vyhýbal.

image

Socialistické Československo malo prvenstvo vo výskume LSD, látku údajne vyskúšal aj Miloš Zeman

Objavili posledný kus skladačky

Najdôležitejšie totiž bolo zistiť, ako presne sa chemický prekurzor nazývaný MPOA premení na časť molekuly kokaínu. Podľa webu Futurism je vzrušujúce, že práve toto sa malo vedcom z Kunmingského botanického inštitútu v Číne podarilo odhaliť.

Kokaín je alkaloid z juhoamerického kra koka pravá, a teda je prírodného charakteru. Na rozdiel od neho je napríklad pervitín syntetická (umelo vyrobená) stimulačná droga, ktorá sa vyrába z efedrínu, respektíve z pseudoefedrínu redukciou jodovodíkom v prítomnosti fosforu.

Ako je podrobne uvedené v novom dokumente, ktorý zverejnili v časopise Journal of the American Chemical Society, vedci dokázali v procese výroby kokaínu identifikovať dva predtým neznáme enzýmy - nazývané EnCYP81AN15 a EnMT4.

image

Kokaín

Unsplash/Colin Davis

Hackovanie génov

Vedci potom geneticky doslova hackli Nicotiana benthamiana, blízku príbuznú tabakovej rastliny, aby pestovali enzýmy. Rastlina poskytla mizerných, ale stále vzrušujúcich 400 nanogramov kokaínu na miligram sušeného listu.

To predstavuje jednu 25-tinu výnosu priemernej rastliny koky. Je však potrebné dodať, že cieľom výskumu nebolo vyvinúť rastlinu, ktorú si budeš doma pestovať „na vlastnú spotrebu”. Aj keď je kokaín známy ako párty droga, má aj trvalé lekárske využitie.

V ideálnom prípade tento vývoj vrhá svetlo na biochemické tajomstvo, ale prispieva aj k zabezpečeniu toho, že látka (anestetikum, ktoré v roku 2020 schválila FDA na kontrolované použitie v nosovom spreji) je dostupná na farmaceutické účely.

image

Šokujúci objav v českých supermarketoch. Medzi banánmi našli drogy za milióny eur

Kokaínu na svete málo

„V súčasnosti dostupná produkcia kokaínu v tabaku nestačí na uspokojenie dopytu v masovom meradle,” povedal vedúci štúdie Sheng-Xiong Huang pre New Scientist.

[Tento prielom] môže farmaceutickým spoločnostiam umožniť, aby ho v podstate fermentovali, a tak sa úplne zbavili rastlinnej výroby,“ povedal pre New Scientist Benjamin Lichman, výskumník z University of York, ktorý sa na výskume nezúčastnil.

image

Vedkyňa

Unsplash/Julia Koblitz

Lichman okrem iného pripustil aj možnosť, že úprava rastlín na výrobu zakázaných látok by sa mohla stať zásadným faktorom v obchode s drogami. „To bude mať obrovský vplyv na dodávateľský reťazec a potenciálne môže mať vplyv aj na nezákonnú výrobu.“

Zatiaľ je však podľa neho ale nepravdepodobné, že by sa kartely rozhodli využiť túto technológiu. Minimálne teda aspoň nateraz. Hackovanie génov je totiž mimoriadne nákladné a nie je ani zďaleka škálovateľné. Budúcnosť však bude poriadne vzrušujúca.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 13:36