Čo sa stane s telom, keď zomrieš?Brainee x Canva
StoryEditor

Smrťou to nekončí. Toto všetko sa postupne stane s tvojím telom po tom, ako zomrieš

Miroslav Kamody18.01.2023., 12:00h

V momente, keď zomrieš, v tele sa začne diať proces, ktorý je rovnako tak fascinujúci ako nechutný.

Lajkuj Brainee.sk na

So smrťou sa nedá bojovať. Každý z nás skôr či neskôr zomrie, a nám zostáva len dúfať, že to bude neskôr. Ako však píše portál Business Insider, to, čo sa stane po tom, ako naposledy vydýchneme, je fascinujúci, desivý ale zároveň prirodzený proces.

Bez konzervačných techník, ako je balzamovanie alebo mumifikácia, sa tvoje telo začne pomaly rozkladať, keď tvoje srdce prestane biť. V nasledujúcich trinástich krokoch ti postupne opíšeme, čo sa bude diať.

image

Vedcom sa podarilo vypestovať prasaciu pečeň. Chceli by ju transplantovať človeku

Tvoja mozgová aktivita sa prudko zvýši a potom sa zastaví

Vedci, ktorí zaznamenávali mozgové vlny umierajúcich pacientov, zistili, že mozgová aktivita sa prudko zrýchli hneď po tom, čo telo zomrie. Toto sa deje v priebehu niekoľkých sekúnd po smrti. To môže poskytnúť určité vysvetlenie, prečo si ľudia so zážitkami na prahu smrti spomínajú, ako sa im pred očami mihol ich život.

Teplota tela klesá

Telesnú teplotu riadi mozog. Keď tento orgán prestane fungovať, telesná teplota začne klesať, až kým nedosiahne izbovú teplotu. Ako rýchlo sa to stane, závisí od mnohých faktov, napríklad aj vonkajšej teploty, oblečenia či obsahu tuku v tele.

Vo všeobecnosti ale platí, že telo stráca približne 16 °C za hodinu. Toto štádium, nazývané algor mortis, je prvou zo skorých posmrtných zmien, ktoré dobre poznajú forenzní experti, ktorí ho používajú na určenie času smrti.

image

Teplota tela klesá

Brainee x Canva

Bunky v tele sa začnú rozpadať

Bunky potrebujú na prežitie kyslík. Ak krv nepumpuje cez telo a neodvádza oxid uhličitý, vnútro bunky sa stáva veľmi kyslým. To spôsobí rozpad vo vnútri buniek a uvoľňujú sa toxické chemikálie. Tie potom požierajú bunku zvnútra smerom von. Tento proces sa nazýva autolýza a nastupuje do niekoľkých minút.

Je tu však jedno ale. Ak je okolie tela veľmi chladné, autolýza sa môže zastaviť, čo môže orgány zachrániť pred smrteľným poškodením. To je presne ten dôvod, prečo môžu byť ľudia oživení aj 40 a viac minút po utopení v studenej vode. Rovnaký prípad platí aj pri ochladzovaní tela pri operáciách či po infarkte.

Každý sval sa uvoľní

Počas momentu smrti sa svaly v tele uvoľnia, vrátane zvieračov, ktoré bránia tomu, aby to, čo je vo vnútri tela, uniklo von. To znamená, že aj keď to môže byť znepokojujúce pre rodiny na smrteľnej posteli, je celkom prirodzené, že niektoré telá „vykonajú” malú či veľkú potrebu.

image

Objavenie fosforu, rozpútanie vojny či smrť kráľov. Všetky udalosti spája jediná vec - stali sa počas úľavy na záchode

Gravitácia, krv a škvrny na koži

Pretože srdce už nepumpuje krv okolo tela, začne ju ťahať dole gravitácia. Keď sa krv hromadí, do 30 minút po smrti sa na koži objavia škvrny. Asi dve až štyri hodiny po smrti sa tieto škvrny spoja a vytvoria veľké tmavofialové oblasti smerom k spodnej časti tela.

To zároveň spôsobí, že pokožka na iných častiach tela sa zosvetlí. Na tmavšej pokožke môže byť celý tento proces, ktorý je známy ako Livor mortis, viditeľný o niečo menej.

Nastupuje Rigor mortis

Krátko po smrti je telo bezvládne a pružné. Ale ako sa telo rozpadá, vo svaloch sa hromadia chemikálie, ako je vápnik či kyselina mliečna. Práve druhá spomínaná látka spôsobuje kŕče pri cvičení.

Následne sa svalové bunky spájajú dohromady, čo spôsobuje, že svaly stuhnú a telo takpovediac zamrzne v polohe, v ktorej zomrelo. Tento proces začína v rukách do troch až štyroch hodín po smrti a do dvanástich hodín sa rozšíri inde. Do 36 hodín sa svalové bunky vo všeobecnosti začnú rozpadať a telo opäť ochabne.

image

Svaly

Unsplash/Alexander Jawfox

Zdá sa, že nechty rastú

Vlasy a nechty môžu vyzerať, že rastú po smrti. Musíš si však zapamätať, že ide len o mýtus. V skutočnosti sa pokožka po smrti stáva suchšou a krehkejšou. Ako sa postupne zmršťuje, nechty a vlasy sa zdajú byť dlhšie.

Strašne smrdíš

Aj keď sa telo začne rozkladať krátko po smrti, fyzické znaky tohto rozkladu prichádzajú až neskôr. V tomto štádiu telo vytvára chemikálie nazývané putrescín a kadaverín. A ako už asi tušíš, obe majú nepríjemný zápach.

Mikróby urýchľujú rozklad

Chemikálie uvoľňované bunkami pri ich autolýze vysielajú mikróby prirodzene prítomné v tvojom tele všetkými smermi. Telo je zvyčajne dobré v ich udržiavaní na svojom mieste, či už ide o kožu, črevá alebo iné miesta, ktoré je otvorené vzduchu. Po smrti však baktérie, huby a iné mikróby unikajú zo svojich väzení a začínajú rásť ako sa im zachce.

image

Ako vyzeral rok 2022 vo svete zdravotníctva? Kryogenika, spermagedon a banány ničiace rakovinu

Mikróby dodajú vašej pokožke zelenkastý odtieň

To všetko dáva tvojej pokožke zelenkastý odtieň, ktorý začína okolo brucha asi osemnásť hodín po smrti. Niektoré časti tela môžu po uvoľnení plynov a tekutín mikróbmi začať puchnúť.

Vlasy začnú vypadávať

Približne 24 až 48 hodín po smrti sa na povrchu tela začnú objavovať čierne škvrny. Tie môžu spôsobiť, že tvoje vlasy začnú vypadávať. 

Hmyz prichádza dokončiť prácu

Vôňa tela je veľmi atraktívna pre hmyz, akým sú ploštice a muchy, ktoré prichádzajú naklásť vajíčka do ľudských zvyškov, ak sú ponechané na vzduchu. Keď sa červy vyliahnu, prežúvajú zvyšné tkanivo a čistia kosti. Vlasy a chrupavky však môžu túto fázu hnilobného procesu prežiť.

image

Mucha

Unsplash/Jin Yeong Kim

Nakoniec zostane len hromada kostí

V mnohých prípadoch bude telo pokračovať v rozklade, až kým nezostanú len kosti. Toto štádium sa nazýva skeletonizácia. Nemusí sa to však stať z každým telom.

V prípade príliš horúcich, respektíve príliš chladných podmienok, sa môžu niektoré telá čiastočne alebo úplne mumifikovať, čo znamená, že koža a niekedy aj niektoré vnútorné tkanivá zostanú zachovalé.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. apríl 2024 22:34