Zmena génov by podľa vedcov mohla vytvoriť superľudíUnsplash/Sangharsh Lohakare
StoryEditor

Úvahy o zmene génov desia svet. Čínsky vedec sa snažil vytvoriť deti odolné voči HIV, armáda túži po supervojakoch

kam07.02.2023., 13:00h

Vyrieši zmena génov v budúcnosti všetky choroby, s ktorými sa ľudstvo trápi? Vedci chcú zájsť omnoho ďalej a vytvoriť superľudí.

Lajkuj Brainee.sk na

Zmena génov je pre mnohých hraním sa na Boha, ktoré môže priniesť veľké problémy. Pre renomovaných (aj kritizovaných) vedcov však predstavuje nové možnosti, ako urobiť človeka lepším či odolnejším.

V denníku The Guardian sa objavil príbeh o nadchádzajúcej konferencii o úprave génov. V ňom sa zdá, že jeden z organizátorov summitu má veľa myšlienok a predstáv o tom, ako by armády mohli použiť úpravu génov na vytvorenie supervojakov.

image

Čínski vedci šokovali svet. Rastlinu geneticky upravili tak, aby vo svojich listoch produkovala kokaín

Dystopické témy

Článok pôvodne začína diskusiou o dnes už ohováranom a kritizovanom čínskom genetikovi He Jiankui, ktorý na poslednom medzinárodnom summite o úpravách ľudského genómu v roku 2018 odhalil, že pozmenil gény niekoľkých detí v snahe urobiť ich odolné voči HIV.

V rámci nej sa organizátor konferencie Robin Lovell-Badge, vyznamenaný profesor na londýnskom Inštitúte Francisa Cricka, ktorý tiež organizuje podujatie, veľmi vzrušil tým, čo pre obyčajného človeka vyznieva ako vážne dystopické témy.

„Mohli by ste tiež uvažovať o úprave pečeňových enzýmov, aby sa muži a ženy mohli lepšie zbaviť toxínov používaných v chemickej vojne, alebo aby ste urobili zmeny, ktoré ich urobia odolnejšími voči biologickým zbraniam,” povedal Lovell-Badge britským novinám.

image

Vedci chcú upravovať gény

Unsplash/National Cancer Institute

Infračervené videnie

„Toto je druh ľudského vylepšenia, o ktorom vojenskí výskumníci teraz premýšľajú.“ Profesor zašiel ešte ďalej, keď navrhol, že by sa dalo „uvažovať aj o zmene ľudí, aby mohli vidieť v infračervenom alebo ultrafialovom pásme, ako to dokážu niektoré zvieratá.“

Takéto vylepšenia by podľa neho boli ideálne pre jednotky bojujúce v noci alebo v iných nepriateľských podmienkach. Guardian tiež poznamenal, že počas summitu bude profesorov zamestnávateľ organizovať podujatie s názvom „Cut + Paste“, ktoré sa zaoberá etikou a spoločenskými dôsledkami takýchto genetických úprav.

„Nástroje na úpravu genómu ponúkajú obrovský potenciál na zlepšenie ľudského zdravia a sveta okolo nás, no rovnako ako všetky nové technológie vyvolávajú etické otázky a obavy,“ povedala denníku kurátorka podujatia Ruth Gardeová.

image

Schválili najdrahší liek na celom svete. Jedna dávka stojí 3,5 milióna, vzhľadom na liečbu je to vraj férová cena

Svet už nikdy nebude rovnaký

„Verejnosť o týchto technikách v súčasnosti veľa nevie [a výstava] umožní návštevníkom preskúmať a uvažovať o etike úpravy genómu prostredníctvom série interaktívnych zážitkov.“

Je prinajmenšom dobré, že podujatie ponúkne pohľad na rôzne pohľady na budúcnosť úpravy genómu – ale niet pochýb o tom, že úprava génov sa zdá byť čoraz viac pripravená urobiť svet veľmi zvláštnym, konštatuje portál Futurism, ktorý na podujatie upozornil.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 08:27