Škodlivé očné kvapkyBrainee x Canva
StoryEditor

Objavili sa kontaminované očné kvapky. Úrady hlásia už tri obete, ľudia prinajlepšom prídu o zrak či celé oko

Miroslav Kamody28.03.2023., 11:00h

Tento prípad je desivejší, ako by sa mohlo zdať. Ukazuje totiž, ako by mohla vyzerať budúcnosť sveta a superbaktérií, proti ktorým nemáme liek.

Lajkuj Brainee.sk na

Očné kvapky používajú mnohí z nás. Ľudia, ktorí su však momentálne v Spojených štátoch, by mali byť obzvlášť opatrní. Ako totiž informuje portál ScienceAlert, americké centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb už niekoľko týždňov varovali poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby prestali používať populárnu značku očných kvapiek.

Dôvodom bola infekcia, ktorá viedla k záhadnej smrti jednej osoby. Informácia sa však očividne nedostala ku každému a z krajiny hlásia ďalšie dve obete.

image

Kosti prerastajúce telo či pivovar v žalúdku, kvôli ktorému si stále opitý. Tieto choroby by zmiatli aj doktora Housea

Infekcia sa šíri

K 14. marcu boli 68 pacientom v 16 štátoch USA diagnostikované infekcie spôsobené vzácnym kmeňom baktérie Pseudomonas aeruginosa. Najhoršie na nej je, že je rezistentná voči liekom. Okrem úmrtí bolo hlásených osem ľudí, ktorí stratili zrak, pričom ďalšie štyri prípady si vyžadovali chirurgické odstránenie aspoň jedného oka.

Viac ako polovica prípadov vola spojená so štyrmi zdravotníckymi zariadeniami a hlavným faktorom bolo použitie značky očných kvapiek EzriCare Artificial Tears, ktoré vyrába indická farmaceutická spoločnosť Global Pharma. Podľa dostupných informácií sa liek na Slovensku nepredáva.

image

Oko

Unsplash/Joel Staveley

Viaceré prípady

Prípady s týmto liekom sa množia. Jeden 71-ročný muž mal pretrvávajúcu infekciu a extrémnu stratu zraku v pravom oku. Napriek niekoľkotýždňovej liečbe a hodinových dávkach antibiotík infekcia pretrváva a zrak sa mu nevrátil.

68-ročná žena z Miami zase prišla o infikované oko vlani v septembri. Slepá pacientka teraz žaluje výrobcu, distribútorov a svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Najšokujúcejšie na tom je, že spojenie medzi očnými kvapkami a infekciou sa zistilo až v januári. Vtedy jedna klinika odporučila, aby ich žena prestala brať na základe odporúčania z pôvodného oznámenia CDC (Centers for Disease Control and Prevention - Centrum pre kontrolu a prevenciu ochorení).

image

Počty superbaktérií sa zvyšujú, sme čoraz odolnejší proti antibiotikám. Môžu za to aj klimatické zmeny

Baktérie začínajú byť rezistentné

Americkí distribútori EzriCare tvrdia, že napriek tomu, že neprebehlo žiadne testovanie, ktoré by potvrdilo súvislosť medzi ich očnými kvapkami a prepuknutím choroby, stiahli produkt z trhu. Spoločnosť Global Pharma Healthcare tiež vydala dobrovoľné stiahnutie z trhu na základe odporúčania amerického Úradu pre potraviny a liečivá.

Samotná baktéria už bola v Spojených štátoch zaznamenaná ako vznikajúci kmeň, najmä medzi lekárskymi turistami - ľuďmi, ktorí operácie podstupujú v Mexiku. Zároveň ukazuje, ako sa superbaktérie transformujú. Infekcie, ktoré sa kedysi bežne liečili, budú čoraz častejšie viesť k extrémnym prípadom bolesti, invalidity a smrti, varuje ScienceAlert.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 20:13