Nádherné výhľady a trailový beh v Štiavnických vrchoch je tuDr.Max
StoryEditor

Zbieraj odpadky a schudni viac. Počul si už o ploggingu? V spojitosti s klímou sa dejú aj pozitívne veci

Marta Fandlová18.10.2021., 16:03h
Klimatická kríza je čoraz akútnejším problémom. Nebude teda náhoda, že tento rok Nobelovu cenu za fyziku získali klimatológovia.
Lajkuj Brainee.sk na

Vedci venujúci sa klíme, konkrétne 90-ročný Syukuro Manabe a Klaus Hasselmann dostali cenu za svoje dlhodobé predpovede o globálnom otepľovaní. Cenu za fyziku získal aj taliansky klimatológ Giorgio Parisi, ktorý opísal, ako ovplyvňuje meniaca sa klíma fyziku zemského povrchu.

Už v roku 2007 získal Nobelovu cenu za mier bývalý viceprezident USA Al Gore, a to za organizáciu Medzivládneho panelu pre zmenu klímy. Takisto v minulosti bola udelená cena za ekonómiu Williamovi Nordhaus, ktorý vyvinul model, ktorý prepojil vplyv meniacej sa klímy na ekonomiku a sociálne postavenie ľudí. Vyzerá to tak, že najmä na vedeckom poli bola klíma „trendy“ a vhodná povšimnutia oveľa skôr, ako na Instagrame.

Odvážna aktivistka

Mladá klimatická aktivistka spôsobila obrovský rozruch v Paríži. Prešla sa s transparentom s názvom konzum = vymieranie na módnej prehliadke značky Louis Vuitton. Touto odvážnou formou chcela upozorniť na neudržateľnosť fast-fashion priemyslu, ktorý ničí našu planétu. Textilná výroba je jedno z najznečisťujúcejších odvetví, ročne vyprodukuje až 1,2 miliardy ton CO2, čo je viac emisií ako vyprodukujú medzinárodné lety a námorná doprava dokopy.

​Iniciatíva Extinction Rebellion však neupozorňuje len na problémy, ktoré súvisia s fast-fashion priemyslom. Je to environmentálne hnutie, ktoré nenásilnou formou občianskej neposlušnosti upozorňuje na to, že sme už dávno prekročili body zlomu v klimatickom systéme, toto hnutie upozorňuje aj na problém so stratou biodiverzity a na riziko sociálneho a ekologického kolapsu.

Behaj, pomôžeš planéte

Počul si už o ploggingu? Ide o beh, pri ktorom spojíš príjemné s užitočným. Počas ploggingu nielenže bežíš, ale zbieraš aj odpad. Túto zaujímavú aktivitu vymyslel švédsky environmentalista Erik Ahlström a prišla už aj na Slovensko. Vieš, čo je skvelé?

Pri ploggingu človek spáli viac kalórií! Je to preto, lebo bežci pri zbieraní odpadu drepujú, menia smer behu a pri behu s odpadom spália až 288 kalórií, čo je až o 50 viac ako počas normálneho behu. Táto aktivita prišla konečne aj na Slovensko. Výzva od iniciatívy H3knisa prebiehala počas jesene a zapojilo sa do nej veľa Slovákov. Tento nový šport môžeš skúsiť aj ty, stačí, že si vezmeš vrecko na odpad a svoje bežecké topánky.

Nevzdávajú sa

Minulý rok politici nevypočuli volanie takmer 130 tisíc Slovákov po ambicióznejších klimatických cieľoch. Iniciatíva Klíma ťa potrebuje práve preto spustila druhú kampaň. V nej sa pýta politikov, aký je ich plán a čo chcú ďalej robiť so stále viac prehlbujúcim sa problémom klimatickej krízy. Cieľom iniciatívy Klíma ťa potrebuje je zastaviť klimatickú zmenu a presadiť dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2040 tak, aby táto snaha priniesla obyvateľom a obyvateľkám viac kvalitnej a vyššie ohodnotenej práce s pridanou hodnotou, kvalitné podmienky pre život, lepšie školstvo, zdravotníctvo, zdravé životné prostredie a rovnaké šance pre všetkých. Petíciu za pár dní podporilo takmer 30 tisíc ľudí, petíciu môžeš podporiť TU.

Pomáhajú upratovať

V septembri bol aj Svetový čistiaci deň. Organizácia Očami prírody zorganizovala spoločný zber odpadu. Očami prírody je environmentálna organizácia, ktorá združuje tínedžerov. Mladí ľudia chcú ukázať, že aj malými krokmi sa dajú robiť významné zmeny.

Počas Svetového čistiaceho dňa sa stretlo až 26 dobrovoľníkov, ktorí vyzbierali neuveriteľných 27 vriec odpadu. Je skvelé, že mladí ľudia idú príkladom. Odpad takmer vo všetkých formách a podobách je globálnym problémom. Priemerný Slovák vyprodukuje cca 435 kg komunálneho odpadu za rok a toto číslo stále rastie.

Slovenská inšpekcia životného prostredia sa preto rozhodla prehĺbiť svoje vzdelávacie aktivity v tejto oblasti a vytvorila nový projekt s názvom Zatoč s odpadom, ktorá je zároveň súťažou. Zapojiť sa do nej od 6. septembra 2021 do 30. júna 2022 môžu žiaci, učitelia a tiež verejnosť. V rámci projektu bude počas 10 mesiacov predstavených 10 rôznych výziev, ktoré spája spoločný cieľ –zamyslieť sa nad odpadom, naštartovať seba, ale aj okolie k pozitívnym zmenám.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 05:10