Pre zásobovanie celého letectva palivom takýmto spôsobom je potrebné pokryť zrkadlami asi vyše 0,5 percent rozlohy Saharskej púšte (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Nové uhlíkovo neutrálne palivo zo svetla a vzduchu postačí celému letectvu. Má to však jeden háčik

ros07.11.2021., 17:00h
Nejde o prvý podobný pokus výroby paliva zo vzduchu. Niečo podobné sa podarilo aj čínskemu tímu, ktorý však využil pyroelektrické nanoplatne na produkciu syntetického metanolu.
Lajkuj Brainee.sk na

Fosílne palivá sú obrovským strašiakom pre životné prostredie. Je už dlhodobo známe, že nafta či benzín vytvárajú pri spaľovaní škodlivé látky a skleníkové plyny, ktoré škodia zdraviu a zároveň ekosystémom. To by však jedného dňa mohlo byť minulosťou. Vedci totiž vytvorili uhlíkovo neutrálne palivo, a to len zo slnečného svetla a vzduchu, uvádza portál Metro.

Táto najnovšia technológia by nám mohla dopomôcť k čistejšiemu ovzdušiu. Vedci vyrobili palivo pomocou zariadenia na streche svojho laboratória. Systém pozostáva z niekoľkých zrkadiel a reakčných komôr.

Proces najprv oddelí oxid uhličitý od vody a následne z nich vytvorí oxid uhoľnatý a vodík. Počas zahrievania dosahuje malá komora teplotný vrchol až päťtisíc násobku teploty povrchu Slnka.

Ropa či zemný plyn môžu byť čoskoro minulosťou Ropa či zemný plyn môžu byť čoskoro minulosťou unsplash.com

Podľa odborníkov ide o reálny proces

Následne sa látky premieňajú na palivo, akým je napríklad metanol či petrolej. Takýto solárny palivový systém potrebuje kontrolu, otváranie a zatváranie ventilov a teda aj elektrickú energiu. K zrkadlám preto umiestnili aj solárny panel. 

Vedci zistili, že experimentálny systém funguje úspešne a stabilne aj pri prerušovanom slnečnom žiarení. Uvádzajú, že vyrobili 32 mililitrov metanolu v typickom sedemhodinovom behu, čo dokazuje technickú životaschopnosť procesu výroby solárneho paliva.

Pre zásobovanie celého letectva palivom takýmto spôsobom je potrebné pokryť zrkadlami asi vyše 0,5 percent rozlohy Saharskej púšte. Takýto proces však nie je nereálny a jeho výhodou je, že odoberá oxid uhličitý priamo z atmosféry.

„Uvedenie takýchto solárnych palív na trh si však bude vyžadovať podstatnú optimalizáciu procesu a zvýšenie rozsahu, čo by malo byť podporené politickými schémami, ktoré umožnia uvedenie na trh v komerčnom meradle,“ uvádzajú výskumníci v časopise Nature. 

Odborníci sa nazdávajú, že novou metódou dokážu vyrobiť uhlíkovo neutrálne palivo len zo slnečného svetla a vzduchu (ilu) Odborníci sa nazdávajú, že novou metódou dokážu vyrobiť uhlíkovo neutrálne palivo len zo slnečného svetla a vzduchu (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 04:59