summitTASR/Alberto Pezzali
StoryEditor

Vo svete podľa mužov sa mnohé ničí. Musia nastúpiť ženy, zaznelo na klimatickom summite

khiDnes11.11.2021., 10:00h
Ženy sú kľúčom k riešeniu klimatickej krízy. A kým sa nezlepší ich postavenie, problémy neustanú. Taký odkaz dostali svetoví politici na konferencii COP 26 v škótskom Glasgowe.
Lajkuj Brainee.sk na

Prehovorila na nej napríklad predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, ktorá by investovala do vzdelania žien. Práve o to totiž kvôli zmenám klímy každý rok prichádzajú. 

Postavenie žien

„Svet tak, ako ho muži navrhli, ničí mnohých. Svet by mal začať myslieť ako ženy. Keby ho navrhovala žena, skončilo by násilie na ženách a deťoch,“ vyhlásila Angelica Ponceová, riaditeľka bolívijskej organizácie Plurinational Authority for Mother Earth.

Delegáti na klimatickej konferencii okrem iného počuli, že klimatická kríza neskončí, kým sa nezlepší postavenie žien vo svete. Práve tie navyše dôsledky globálneho otepľovania trpia najviac. 

Ženy a dievčatá sú totiž v priemere chudobnejšie, menej vzdelané a viac závislé na domácom poľnohospodárstve. A každá prívalová búrka alebo nekončiace sucho ich tak viac postihne. Napríklad aj tým, že ich potom rodičia skôr vydajú v detskom veku.

Nositeľky zmeny

​Podľa správy OSN z roku 2017 je medzi tými, ktoré zmeny klímy vyhnali z ich domovov, až 80 percent žien. „Na druhú stranu sú ženy mocnými nositeľmi zmeny a čím ďalej tým viac prispievajú k udržateľnému rozvoju, napriek existujúcim štrukturálnym a sociokultúrnym bariéram,“ dodávala vtedy správa.

Climate_COP26_Summit966184822385 summit TASR/Alastair Grant

​Neúmerné bremeno, ktoré ženy na svojich pleciach nesú, potom v Glasgowe pripomenul aj švédsky minister medzinárodného rozvoja Per Olsson Fridh. „Bez rodovej perspektívy prídeme o cenné znalosti nutné pre prechod k udržateľnému rozvoju. Feministický prístup je jednoducho jedinou múdrou vecou, ktorá sa dá urobiť,“ myslí si.

„Chceme sa podieľať na moci a spolurozhodovať aj na medzinárodnej úrovni, aby sme dokončili boj za klimatickú spravodlivosť. Ako domorodé ženy na svojom území deň za dňom žijeme krutú realitu zmien klímy,“ hovorí Ponceová. Na rovnoprávnosť žien v utorok apelovali aj ďalšie účastníčky COP 26.

​Napríklad škótska premiérka Nicola Sturgeonová. „Keď sa sem minulý týždeň zišli svetoví lídri, bolo ich asi sto dvadsať alebo tak nejako, len menšina z nich boli ženy. To sa musí zmeniť a musí sa to zmeniť rýchlo. Niet pochýb o tom, že je potrebné zabezpečiť, aby sa klimatická zmena stala feministickou témou. Ale ženy neprosia o podporu. Žiadame rovnoprávnosť,“ uviedla podľa denníka The Guardian.

Britský minister Alok Sharma, ktorý dostal klimatický summit na starosť, potom povedal, že „zo svojich snáh skrotiť klimatickú zmenu vieme, že je efektívnejšie, keď do srdca týchto snáh postavíme ženy a dievčatá“.

Dodal, že kvôli nevľúdnej klíme príde len tento rok o prístup k vzdelaniu na štyri milióny dievčat z nízkopríjmových rodín. A pokiaľ to tak pôjde ďalej, každý rok školu nedokončí na 12,5 milióna dievčat z celého sveta.

Niektoré krajiny ako napríklad Kanada alebo Nemecko už počítajú s programami na emancipáciu žien v rámci svojich plánov na boj s globálnym otepľovaním. „Keby som vládla svetu, investovala by som do vzdelania žien. Keď ženy uspejú, uspeje aj svet,“ povedala vo svojom prejave predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:30