TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Klimatológ: Na Slovensku je asi o 1,5 stupňa Celzia teplejšie, ako bol priemer 20. storočia. Toto nás čaká

TASR03.12.2021., 11:37h
Na konci tohto storočia tu môže byť ako na juhu Turecka, tvrdí klimatológ Pavel Matejovič.
Lajkuj Brainee.sk na

Na Slovensku je asi o 1,5 stupňa Celzia teplejšie, ako bol priemer 20. storočia. Otepľovanie sa v poslednom desaťročí zrýchlilo. Ak sa bude týmto tempom otepľovať aj naďalej, v polovici tohto storočia môže byť klíma na Slovensku teplejšia o viac ako dva stupne Celzia. Pre TASR to uviedol klimatológ Pavel Matejovič s tým, že na Slovensku tak môže byť podnebie ako v súčasnom severnom Taliansku. Na konci tohto storočia tu môže byť ako na juhu Turecka. 

Teplotný stres

Dôsledky klimatickej krízy na Slovensku pociťujú ľudia najmä v lete, keď sa vyskytujú intenzívnejšie a dlhodobejšie vlny horúčav. „Napriek zmene klímy sa budú jednotlivé ročné obdobia striedať aj naďalej, no budú mať iný charakter. Už dnes máme často pocit, akoby sme prešli zo zimy priamo do leta alebo naopak,“ tvrdí Matejovič. 

Približuje, že počas miernych zím vo februári môžu byť teploty okolo 20 stupňov Celzia. V marci a apríli prichádza k náhlym ochladeniam a následným mrazom, ktoré spália rozkvitnuté ovocné stromy. „Všetky tieto prudké teplotné výkyvy spôsobujú prírodným ekosystémom teplotný stres,“ skonštatoval Matejovič. Dopĺňa, že ďalšiemu teplotnému stresu sú príroda a ľudia vystavení v lete počas intenzívnych a dlhotrvajúcich horúčav. Súčasný prírodný ekosystém sa podľa klimatológa vytváral tisíce rokov a nedokáže sa za taký krátky čas adaptovať na prudké teplotné zmeny.   

Mal by si rátať s výskytom extrémnych prejavov počasia 

Zmenu klímy tak budú najviac pociťovať chorí a starší ľudia, a to najmä v lete počas horúčav. „Rizikovým faktorom bude aj dusno, keď teploty síce nevystupujú až tak vysoko, no kombinácia teplého a vlhkého počasia môže spôsobiť zdravotné komplikácie najmä chronicky chorým ľuďom,“ poukazuje Matejovič. Pokračuje, že v takýchto prípadoch pomôže jedine klimatizovanie miestností, aj keď je neekologické. Mierne zimy s častou teplotnou inverziou zase podľa klimatológa podporujú rýchlejšie šírenie rôznych vírusových ochorení.

Matejovič hovorí, že ľudia by mali rátať s častejším výskytom extrémnych prejavov počasia. Okrem vysokých teplôt sú to silné búrky s prívalovými zrážkami, krupobitím alebo silným vetrom. „Čím je totiž atmosféra teplejšia, tým sa zvýrazňuje dynamika všetkých atmosférických procesov,“ podotkol.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 22:39