TASR/Radovan Stoklasa, DPA/Matthias Balk
StoryEditor

Samotesty, ihly a respirátory. Svet zamoruje covidový odpad, varuje WHO

ČTKiDnes02.02.2022., 11:00h
Rúška či respirátory sa stali súčasťou nášho každodenného života. Podstatné však je, aby sa používali bezpečne a neohrozovali životné prostredie.
Lajkuj Brainee.sk na

Svetová zdravotnícka organizácia vyzvala krajiny, aby venovali väčšiu pozornosť zdravotníckemu odpadu, ktorý vzniká v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Ten sa vytvára v dôsledku obrovskej globálnej spotreby ochranných pomôcok, ale aj kvôli očkovaniu či masovému využívaniu jednorazových testov. 

Tony odpadu 

WHO v čerstvo zverejnenej správe poukázala na problém zdravotníckeho odpadu spojeného s pandémiou. Z použitých ôsmich miliárd dávok vakcín vzniklo 144-tisíc ton odpadu vo forme použitých striekačiek a ihiel.

Autori správy upozornili na to, že len OSN medzi marcom 2020 a novembrom 2021 vyexpedovala do celého sveta 87-tisíc ton jednorazových oblekov, rukavíc, rúšok a respirátorov, ktoré z veľkej časti skončili na skládkach. Toto množstvo je však len zlomkom ochranných pomôcok, ktoré doposiaľ využili zdravotníci aj jednotlivci z celého sveta.

Podľa WHO sú ďalšou potenciálne rizikovou položkou jednorazové testovacie sady, ktorých len OSN vyslala do sveta 140 miliónov. To predstavuje približne 2 600 ton odpadu, predovšetkým plastového, a taktiež 731-tisíc litrov chemického odpadu.

„Je kľúčové vybaviť zdravotníkov správnymi ochrannými pomôckami. Podstatné je ale aj to, aby sa používali bezpečne a neohrozovali životné prostredie,“ uviedol Michael Ryan z WHO. 

„Covid-19 donútil svet, aby sa začal zaoberať nedostatkami a zanedbávanými aspektmi problému s odpadom a tým, ako vyrábame, používame a znehodnocujeme zdravotnícky materiál,“ doplnila jeho kolegyňa Maria Neiraová, ktorá vo WHO vedie oddelenie pre životné prostredie a boj so zmenou klímy.

samotesty ihly respirátory TASR/AP

Problémy sú pálčivejšie 

Podľa WHO celosvetovo až tretina zdravotníckych zariadení nie je vybavená na to, aby si s odpadom poradila. V rozvojových krajinách je to až 60 percent.

Problémy existovali už pred nástupom pandémie, teraz sú ale oveľa pálčivejšie. Rizikom sú odpady pre samotných zdravotníkov, ale aj pre ľudí, ktorí žijú v blízkosti skládok a spaľovní, a to kvôli znečisteniu vzduchu, vody a mikroorganizmom.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 13:57