pixabay.com
StoryEditor

Veľkosť tiel závisí od podnebia. Budeme mať pre klimatickú zmenu menšie vnúčatá?

Nicol Rácová13.07.2021., 16:00h
Vedel si, že máme trikrát väčšie mozgy a lebky, ako ľudia, ktorí žili milióny rokov dozadu? Súčasťou ľudskej evolúcie je práve tento vzorec – zväčšovanie. Svoju rolu v tom hrala aj klíma.
Lajkuj Brainee.sk na

Vedci z univerzít Cambridge a Tübingen viedli výskum, pri ktorom porovnávali dáta z viac ako 300 ľudských pozostatkov z druhu Homo s klimatickými dátami. Cieľom bolo zistiť, akú rolu zohrala počas evolúcie klíma v spojitosti s ľuďmi. Píše, The Guardian. 

Kľúčový faktor

Výskumníci sa pokúsili určiť akú teplotu, koľko zrážok a ďalšie klimatické javy zažili pozostatky pred niekoľkými miliónmi rokov v čase, kedy ešte žili. Štúdia bola publikovaná v Nature Communications a zistila prepojenie medzi teplotou a veľkosťou tela: klíma bola v tom čase, v súvislosti s veľkosťou tela, kľúčovým faktorom.

„Čím je chladnejšie, tým sú ľudia väčší,“ povedal archeológ z Tübingen University a jeden z autorov štúdie, Manuel Will. Aj nám v spojitosti s týmto hneď napadli mohutné a vysoké telá severanov, či útli Indonézania.

Vzťah medzi klímou a ľudským telom je konzistentný s Bergmannovým pravidlom, ktoré predpokladá väčšiu hmotnosť tela v chladnejšom prostredí a menšiu v teplejšom. Podľa The Guardian to môžeme pozorovať aj u zvierat – polárne medvede žijúce na Arktíde vážia viac ako medvede žijúce v teplejšej klíme.

Môžeš pozorovať aj na sebe. Cez zimu máš väčšiu tendenciu zjesť viac, menej sa hýbať a priberať. Naopak, počas leta mnohí z nás jedia menej, hýbu sa viac a sú v horúčavách rozhodne menej hladní a maškrtní, ako v studených a pochmúrnych mesiacoch.

Väčší mozog a stabilná klíma

„Táto štúdia dokázala rozlúštiť fakt, že oboje (mozog aj veľkosť tela) sa zväčšujú, ale zväčšujú sa pre iné dôvody,“ hovorí ďalší výskumník, ktorý sa na štúdii podieľal - profesor Andrea Manica. Výsledky ukázali v porovnaní s koreláciou medzi veľkosťou tela a klímy výraznejšie menšiu spojitosť medzi veľkosťou mozgu a teplotou. Výskum však ukázal, že mozgy našich predkov boli väčšie v stabilnej klíme. Manuel Will to vysvetľuje takto: „Potrebujete veľa energie na výdrž veľkého mozgu – v stabilnom prostredí nájdete stabilnú potravu takže je pravdepodobné, že máte dostatok živín, ktoré vám dodajú energiu.“

Tiež dodáva, že aj keď sa dnes klíma otepľuje, nemôžeme predpokladať, že výsledkom globálneho otepľovania budú mať ľudia menšie mozgy a telá.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 23:20