V Dubaji používajú drony na vytvorenie umelého dažďa (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Počasie je tu tak extrémne, že museli zasiahnuť stroje. Dronmi umelo vyvolávajú dážď

Radka Rosenbergová23.07.2021., 11:00h
Táto oblasť sa vyznačuje veľmi horúcou klímou. V lete môže teplota stúpnuť na neuveriteľných 50 stupňov celzia. Keďže tu prší zriedkakedy, rozhodli sa situáciu vyriešiť pomocou dronov, ktoré vyvolávajú umelý dážď.
Lajkuj Brainee.sk na

Dokážeme ovládať počasie? Možno to znie ako z nejakého fantastického filmu, no v tejto krajine je to realita. Vedci objavili spôsob, ako pomocou dronov vytvoriť búrku. Tomuto systému sa zavďačia najmä Spojené arabské emiráty, kde to funguje. Pomocou dronov vysielajú elektrické náboje do oblakov, vďaka čomu padá na horúcu krajinu dážď.

Národné meteorologické centrum Spojených arabských emirátov tento týždeň zverejnilo na sociálnych sieťach dve videá, v ktorých vidíme obrovské búrky. Podľa agentúry AFP v tejto krajine ročne naprší iba desať centimetrov zrážok. Ako je to teda možné, že ich zastihlo takéto upršané počasie? Krajina totiž investovala pätnásť miliónov dolárov (približne 12,7 milióna eur) do deviatich rôznych projektov zameraných na zvýšenie množstva zrážok. Časť z nich vytvorili aj vedci z univerzity v anglickom meste Reading. 

Možno sa pýtaš, ako to môže vlastne fungovať. Táto technológia umožňuje, aby z oblakov začal padať dážď. Drony vysielajú do mrakov elektrické náboje, ktoré vraj nabíjajú kvapky nachádzajúce sa v oblakoch. Vedci uvádzajú, že tieto elektrické náboje zvyšujú pravdepodobnosť, že kvapky začnú padať na zem. 

Aj napriek tomu, že v Spojených arabských emirátoch toľko neprší, majú dosť oblakov, vďaka čomu tu vedci môžu testovať svoje nové technológie. Použili ich už začiatkom tohto roka, v blízkosti Dubaja. Keri Nicoll tvrdí, že elektrické náboje pomáhajú zlúčiť menšie kvapôčky vody s väčšími, takže sa vytvoria ešte väčšie kvapky dažďa. Menšie dažďové kvapky sa totiž pravdepodobne vplyvom vysokých teplôt v krajine odparia skôr, ako dopadnú na zem.

„Snažíme sa o to, aby boli kvapky dostatočne veľké na to, aby prežili celý pád na zem,” vysvetľuje Keri Nicoll z univerzity v Readingu. „Naša schopnosť manipulovať s počasím je samozrejme nepatrná, v porovnaní so silami prírody. Univerzita spolupracuje s partnermi z celého sveta, aby sme dokázali pochopiť tie najhoršie účinky zmeny podnebia,“ dodáva profesor professor Robert Van de Noort.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 14:50