TASR/AP
StoryEditor

Z plastov vznikol nový kontinent. Je 32-krát väčší ako Slovensko

Marta Fandlová24.07.2021., 16:00h
Každý rok pribudne vo voľnej prírode viac než 100 miliónov ton plastového odpadu a až deväť ton skončí v oceáne a v moriach. To znamená, že každú minútu končia v oceánoch a moriach plasty o objeme jedného smetiarskeho auta. Prinášame zopár tipov, ako planétu odbremeníš.
Lajkuj Brainee.sk na

Plasty sa nachádzajú vo vzduchu, v pôde, vo vode. Je to realita, ktorú dokumentuje mnoho vedeckých výskumov. Vďaka plastovému odpadu vznikol aj nový kontinent, nachádza sa v Tichom oceáne a je vytvorený len z nášho odpadu. Strašidelné je aj to, že je rozlohou 32 krát väčší ako Slovensko. Odpad na tomto ostrove váži 800 tisíc ton, to sa rovná hmotnosti 500 najväčších lietadiel Boeing 747.

Žijeme dobu plastovú a veľkým problémom je aj to, že len deväť percent plastov sa recykluje. Práve preto je ich eliminácia jedným z najdôležitejších krokov k životu bez odpadu. Všetky plasty, ktoré máme, sme ako ľudstvo vyrobili za posledných 15 rokov. Aj na tento závažný problém upozorňuje celosvetová kampaň Plastic Free July. Kampaň vymyslela v roku 2017 Rebecca Prince-Ruiz zo západnej Austrálie. Vo veľmi krátkom čase sa stala jednou z najsilnejších globálnych kampaní, pravidelne sa jej zúčastňujú milióny ľudí na celom svete, tento rok sa do výzvy zapojilo už viac ako 326 tisíc ľudí.

Ničia zdravie živočíchov

Cieľom kampane je šíriť osvetu o potrebe znižovania jednorazových plastov. V Európskej únii až 70% odpadu v moriach je spôsobených plastom. Plasty, ktoré sa dostanú do morí a oceánov spôsobujú zdravotné problémy mnohým živočíchom žijúcim v moriach a oceánoch. Často sa stáva, že si tieto plasty zmýlia s potravou. Zvyšky plastov sa nachádzajú v telách korytnačiek, tuleňov, veľrýb a vtákov, rýb a mäkkýšov, ale aj ďalších morských živočíchov. Do kampane Plastic Free July sa dá zapojiť jednoducho a zapojiť sa môže naozaj každý. Zapojiť sa môže jednotlivec, firmy aj školy. Kampaň má tri fázy a je na tebe, do ktorej sa zapojíš.

​Ak chce človek skúsiť žiť viac zero waste, jedna z najdôležitejších vecí je zbaviť sa jednorazových plastov vo svojom živote. Zaraďujeme medzi ne produkty ako plastová fľaša, plastová vidlička, vatová tyčinka či balóny. Našťastie, od 3. júla tohto roka sú všetky členské štáty EÚ povinné zabezpečiť, aby sa určité jednorazové plastové výrobky neuvádzali na trh. Medzi zakázané produkty zaradili produkty ako vatové tyčinky, príbory, taniere, slamky, miešadlá, či paličky na balóny. Ďalšia z vecí, vďaka ktorej môžeš znížiť vlastnú plastovú stopu je nákup zero waste obchode. Pýtaš sa, čo tým získaš?

V Európskej únii skončí v odpade ročne takmer 89 miliónov ton potravín. Na Slovensku sa vyhodí 35 až 168 kilogramov na osobu ročne priamo do odpadu. Práve v zero waste obchode môžeš nakúpiť skutočne iba to, čo potrebuješ a tak nebudeš plytvať jedlom.

To už za návštevu bezobalových obchodov stojí, či povieš? Prinášame ďalšie výhody, ktoré tým získaš:

Ochrániš životné prostredie, biodiverzitu aj klímu
Plasty vážne poškodzujú životné prostredie, zdravie zvierat ale aj ľudské zdravie. Zverolekári nachádzajú plasty v telách zvierat na dennej báze, lekári pred pár mesiacmi dokonca našli mikroplasty v placente matky. Plasty aj mikroplasty sú naozaj všade a tak nákupom v bezobalových obchodoch chránite životné prostredie, biodiverzitu aj klímu.

Podporíš lokálnych a slovenských výrobcov
Nákupom v zero waste obchodoch podporujete aj slovenských výrobcov. Väčšina výrobkov v zero waste obchodoch pochádza od slovenských výrobcov. Nákupom takýchto potravín podporíte slovenskú ekonomiku a našich domácich podnikateľov.

• Podporíš cirkulárnu ekonomiku
Práve cirkulárna, teda obehová ekonomika je budúcnosťou. Cirkulárna, teda obehová ekonomika je založená na využívaní dostupných zdrojov environmentálne a ekonomicky udržateľným spôsobom. Práve nákupom v zero waste obchodoch ju podporujete.

• Zmenšíš vlastnú plastovú stopu
Každý z nás môže byť zmenou, ktorú si želá vidieť vo svete. Napríklad malou snahou, nákupmi v zero waste obchode prispejete ku tej tejto pozitívnej zmene. Vyzerá to tak, že do roku 2050 bude v moriach a oceánoch viac plastov ako rýb a je len na nás, ako to celé dopadne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 00:06