Tento plast predstavuje prelomový objav (ilu)pixabay.com
StoryEditor

Vedci vytvorili plast, ktorý sa rozkladá tak rýchlo, až sa časom odparí. Objavili ho úplnou náhodou

Radka Rosenbergová30.07.2021., 16:00h
Tento nový objav predstavuje prelomový poznatok v boji proti plastovému odpadu. Dokáže sa rozložiť už v priebehu jedného týždňa. 
Lajkuj Brainee.sk na

Skupina čínskych vedcov vytvorila druh plastu, ktorý sa degraduje, keď je vystavený slnečnému žiareniu a vzduchu, čo by mohlo byť prelomom v boji proti plastovému odpadu. Okrem toho tvrdia, že materiál by sa nakoniec mohol použiť vo vnútri elektronických zariadení, uvádza portál Independent

K tomuto prelomovému objavu došlo úplnou náhodou. Len minulý rok vedci z Huazhong University of Science and Technology v čínskom Wu-chane experimentovali s plastmi meniacimi farbu. Čoskoro si však uvedomili, že materiál, ktorý vytvorili, má aj celkom iné výhody – rýchlo a ľahko sa rozkladá. Dokáže sa rozložiť už v priebehu jedného týždňa. 

Plast, ktorý pripomína tenký film, je veľmi flexibilný a podľa spoluautora výskumu Lianga Lua by sa v budúcnosti mohol používať v mobilných telefónoch a elektronických zariadeniach. Aj keď nejde o náhradu za predmety každodennej spotreby, vrátane plastových fliaš a nákupných tašiek, degradovateľný plast by mohol naďalej prispievať k zníženiu tvorby odpadu. To však môže trvať aj päť až desať rokov. 

Degradovateľný plast by mohol naďalej prispievať k zníženiu tvorby odpadu (ilu) Degradovateľný plast by mohol naďalej prispievať k zníženiu tvorby odpadu (ilu) unsplash.com

Plast sa rozkladá na molekuly kyseliny jantárovej, ktoré sú netoxické a neškodia prírode. Navyše je možné tento materiál upcyklovať na materiál vyššej kvality, aj keď je veľmi rozšírený, vyžaduje si zmeny v existujúcej recyklačnej infraštruktúre. Vedľajší produkt rozkladu, kyselina jantárová, sa zas môže ďalej recyklovať a využívať vo farmaceutickom či potravinárskom priemysle. 

Aj keď sa veľa plastov recykluje, vlády a súkromné firmy tento materiál často zlikvidujú - a tým naplnia oceány plastmi. Podľa odhadov Organizácie Spojených národov sa v súčasnosti ročne vyprodukuje viac ako 300 miliónov ton plastového odpadu, varujú vedci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 13:50