koraly austrália potápačReuters
StoryEditor

Zákaz chovu tigrov či aplikácia na pomoc zvieratám. Prinášame 5 pozitívnych správ z ekológie

Marta Fandlová13.08.2021., 12:00h
Unavujú ťa negatívne správy o požiaroch, záplavách a tornádach? Našťastie, v oblasti ekológie sa dejú aj dobré veci, prinášame ti zopár z nich.
Lajkuj Brainee.sk na

Slovensko ukončí súkromný chov tigrov a šeliem

Dlhé roky brala spoločnosť šelmy a tigrov ako tovar alebo ako atrakciu. Dokonca tigre kedysi chovali rôzni slovenskí mafiáni aj ako zábavku. Biznis so šelmami a tigrami je však naozaj špinavý biznis, skvelo to opisuje dokument Tiger King, ktorý ti odporúčam si pozrieť.

S chovom tigrov a šeliem je však na Slovensku našťastie koniec. Je to vďaka výzve Klietka nie je záchrana, ktorú spustil europoslanec Martin Hojsík (PS) spoločne so Zvieracím ombudsmanom. Vďaka výzve sa v rozporovom konaní na Ministerstve životného prostredia SR rozhodlo, že súkromný chov tigrov a šeliem bude zakázaný. Slovensko tak konečne ukončí tento podivné zábavky prominentov. 

Budú zakázané všetky mini zoo, či ranče, kde návštevníci chodia pozorovať a kŕmiť tigre. Šelmy sa nebudú môcť predávať a nikto ich nebude môcť ani dražiť, ako to už býva zvykom. Budú vytvorené aj záchytné centrá, kde budú tigre umiestnené. Výzva na ukončenie chovu šeliem a tigrov stále trvá a môžete ju podporiť TU.

Aplikácia na pomoc zvieratám

Iniciatíva PRALES DEŤOM SK prišla so skvelým nápadom na aplikáciu, ktorá uľahčí život zvieratám v lese. Aplikácia sa volá Nekŕm a jej cieľom je to, aby ľudia vďaka aplikácii mohli jednoducho nahlasovať nevhodné krmivo, ktoré sa nachádza v lese alebo v blízkosti zvierat. Práve krmivo, ktoré ľudia v lesoch nechávajú, často spôsobuje zvieratám ochorenia a rôzne ťažkosti.

​Jeden obyčajný rohlík či jablko môžu spôsobiť zvieratám obrovské ťažkosti. Najčastejšie ide o kolikové stavy, počas ktorých sa zvieratám upchajú črevá alebo žalúdok. Takéto zdravotné nepríjemnosti môžu mať fatálne následky a zvieratám môžu spôsobiť aj smrť. Preto pokiaľ nevieš, čo také zviera v lese môže jesť, radšej mu v lese nenechávaj nič. Aplikácia Nekŕm uľahčí život naozaj všetkým zvieratám v lese. Ak pôjdeš nabudúce do lesa, poobzeraj sa okolo seba.

Ak uvidíš niečo nezvyčajné, tak naozaj veľmi rýchlo a jednoducho môžeš pomôcť. V aplikácii stačí vyplniť údaje, poslať fotku nálezu a odoslať. Ak si stiahneš aplikáciu a pôjdeš do lesa, kde uvidíš niečo nezvyčajné, tak môžeš veľmi jednoducho nahlásiť aj ty nelegálne krmivo. Je to naozaj rýchle jednoduché. Po odoslaní tento nález príde na mail iniciatíve PRALES DEŤOM.SK aj s GPS súradicami, iniciatíva tento nález spracuje a zašle na kompetentné úrady.

Vysadili tisícky stromov

Napriek tomu, že väčšinu času mali žiaci online vyučovanie, aj počas tohto školského roka sa im podarila úžasná vec. Až 167 škôl sa zapojilo do projektu Recyklohry a vysadili spoločne až dve tisícky stromov. Projekt Recyklohry je školský recyklačný program, ktorý ma za cieľ prehĺbiť znalosti študentov o odpade, recyklácií, či separácií. Do projektu sa môžu zapojiť všetky materské, základné aj stredné školy Projekt Recyklohry chystá aj ďalšie zaujímavé projekty, tentoraz chce naučiť žiakov viac o bioodpade. Čo je skvelé do tohto projektu môžeš zapojiť aj tvoju školu.

Viac informácií o projekte nájdeš na TEJTO stránke.

Thajsko bojuje za koraly

V thajských podmorských národných parkoch je po novom zakázané používať opaľovacie prípravky s obsahom chemických zlúčenín, ktoré škodia koralom. Pracovníci podmorských parkov pri kontrole takéto krémy turistom nevezmú, len ich vezmú do úschovy a vydajú im ich pri odchode z areálu. V prípade, že turisti tento zákaz porušia, dostanú veľkú pokutu cez 2550 eur. Je to skvelá správa, pretože koraly patria ku ohrozeným druhom a opaľovacie krémy neškodia len koralom, ale aj podmorským živočíchom.

Vedel si inak o tom, že Thajsko nie je jediná krajina, v ktorej zákázali používať chemické opaľovacie krémy? Havaj bol prvým ostrovom, kde zakázali predávať a používať opaľovacie krémy pre životné prostredie? Tento zákaz platí aj na ostrove Aruba, autonómnej krajiny Holandska, a na ostrove Palau východne od Filipín.

Pokuta pre Francúzov

Na Slovensku predčasne zomiera pre znečistené ovzdušie zomiera 5 000 ľudí ročne. Znečistené ovzdušie môže spôsobiť vážne problémy, najväčšie problémy spôsobuje deťom a starším ľuďom. Podobný problém so znečistením ovzduším ako máme aj my majú aj ďalšie európske krajiny, znečistené ovzdušie poškodzuje zdravie mnohým občanom.

Štátna rada už pred rokom prikázala francúzskej vláde, aby zlepšila kvalitu ovzdušia v piatich metropolitných oblastiach. Toto nariadenie však porušila. Povolené limity znečistenia ovzdušia prekračujú mestá ako Paríž,Lyon, Marseille, Toulous, Grenoble. Mestá za toto porušenie dostali pokutu cez 10 miliónov eur. Je to skvelá správa, pretože ochrana zdravia a životného prostredia dostala prednosť pred inými záujmami.

Vyvíjajú prístroj

Klimatická kríza je tu a my sa potrebujeme spojiť a prinášať riešenia, ktoré pomôžu zvrátiť jej vážne dôsledky. Presne to sa podarilo vedcom z univerzity v Holandsku. Momentálne vytvorení nástroja, ktorý by dokázal zmerať vplyv klimatických zmien na extrémne poveternostné udalosti, ako sú záplavy, suchá či požiare. Cieľom monitora vplyvu klimatických zmien je zhromaždiť všetky údaje týkajúce sa takýchto udalostí do jedného digitálneho prostredia.

Môže to byť skvelý nástroj, ktorý pomôže zmerať skutočné dôsledky klimatickej krízy v rôznych mestách a štátoch. Na riešenie klimatickej krízy potrebujeme aj technické riešenia a vynálezy, takže toto je ozaj skvelá správa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:30