Ben Yexly/University of New South Wales
StoryEditor

Priemerný človek zje za život 7 500 zvierat. Na výrobu kila hovädzieho spotrebujeme 15 tisíc litrov vody

Marta Fandlová16.08.2021., 13:00h
Jedáleň v hlavnej budove nemeckého koncernu Volkswagen sa rozhodla robiť veci inak, zamestnancom bude ponúkať výhradne vegetariánske jedlá.
Lajkuj Brainee.sk na

Tento nápad vznikol na strane zamestnancov, práve oni chceli sami od seba zredukovať živočíšnu výrobu jedálničku a zmenšiť tak uhlíkovú stopu. Spoločnosť Volkswagen sa rozhodla požiadavku zamestnancov splniť a kuchári tak budú pre zamestnancov pripravovať až 150 druhov vegetariánskych jedál, variť rôzne druhy zeleninových jedál, cestoviny či hamburgery bez mäsa. Kuchári sľubujú, že toto jedlo bude zdravé a chutné.

Podobný krok spravila aj jedáleň koncernu Volkswagen v Hannoveri. Zamestnanci si zmenu pochvaľovali.

Stále viac a viac mäsa

Spotreba mäsa sa za pár rokov výrazne zdvojnásobila. V roku 1961 bežný človek spotreboval 23 kg mäsa za rok, v roku 2014 to bolo neuveriteľných 43 kg mäsa za rok. Práve preto je krok, ktorý spravila spoločnosť Volkswagen skvelý. Inšpirovať by sa mohli aj ďalšie prevádzky.

Živočíšna výroba škodí životnému prostrediu, prispieva k odlesňovaniu a aj ku klimatickej kríze. Ak by sme jedenie mäsa v našom živote obmedzili, výrazne by sme dopomohli ku riešeniu klimatickej krízy. Krok Volkswagenu je správnym krokom vpred. Ponúkame ti zopár faktov o živočíšnej výrobe, ktoré ťa možno nepríjemne prekvapia.

Alarmujúce čísla

V živočíšnej výrobe sa za jediný jeden rok vyprodukuje až 14,5 % zo všetkých emisií, čo je viac ako vyprodukuje celý dopravný sektor dohromady. Je to neuveriteľné číslo a práve preto by si vedel redukciou mäsa vo svojom jedálničku pomôcť našej planéte. Každý z nás produkuje vo svojom osobnom živote emisie a vytvára vlastnú uhlíkovú stopu. Ak si si ešte nevypočítal vlastnú uhlíkovú stopu, je na to skvelá kalkulačka, ktorú pripravil Inštitút enviromentálnej politiky. Vlastnú uhlíkovú stopu si môžeš veľmi jednoducho a rýchlo vypočítať TU.

​Spotreba mäsa sa v jedálničkoch stále zvyšuje. Naši starí rodičia jedli mäso často len raz do týždňa, bolo to väčšinou v nedeľu alebo pri nejakej výnimočnej príležitosti. My mäso jeme skoro stále. Na raňajky, obed, aj večeru.

Bežný človek zje za život až 7 500 zvierat, to je šialené číslo, však? Keď si uvedomíš, že na výrobu 1 kg hovädzieho mäsa sa spotrebuje cez 15 000 litrov vody tak sa ti možno aj zatočí hlava. Celý priemysel a živočíšna výroba plytvá zdrojmi, ktoré budeme potrebovať. Živočíšna výroba škodí aj zdraviu ľudí. Intenzívny chov a súvisiaca vysoká koncentrácia zvierat má na svedomí okrem znečisťovania vody tiež znehodnocovanie pôdy.

Výkaly z veľkochovov negatívne vplývajú na kvalitu života ľudí, ktorí žijú v okolitých oblastiach veľkochov.

​Živočíšna výroba prispieva aj k odlesňovaniu. V roku 2011 zaberal živočíšny priemysel až 75 % zo všetkej poľnohospodárskej pôdy. Pôda, určená na pestovanie krmovín pre zvieratá, by sa pritom mohla použiť na pestovanie plodín pre ľudí, pretože v dnešnej dobe trpí na zemi chronickou podvýživou až 1 z 10 ľudí. Takisto neustále rozširovanie tohto priemyslu hrá kľúčovú úlohu pri odlesňovaní, a to najmä dažďových pralesov v Latinskej Amerike. Najväčší podiel na odlesňovaní Amazonského pralesa má chov dobytka, na ktorý sa využíva až 75 % z odlesnenej plochy. Odlesňovanie je naozaj veľkým problémom, potrebujeme si zachovať biodiverzitu, rovnako tak sú lesy prospešné aj v kontexte klimatickej krízy, keďže zachytávajú potrebný uhlík.

Alternatív, ako prejsť na živočíšnu výrobu je veľmi veľa. Nemusíš sa hneď stať vegetariánom alebo vegánom. Stačí, ak obmedzíš tak veľkú spotrebu mäsa vo svojom jedálničku. Možností je veľa, od flexitariánstva až po vegánstvo.

Ak nevieš ako najlepšie prejsť zo živočíšnej výroby na tú inú, alternatívnejšiu, iniciatíva Jem pre zem ti ponúkne riešenia. Je to slovenská iniciatíva, ktorá pomáha a podporuje jednotlivcov v prechode na udržateľnejšiu a zdravšiu stravu. Víziou slovenskej iniciatívy Jem pre zem je potravinový systém, ktorý šetrí prírodné zdroje a dokáže nakŕmiť ľudstvo. Iniciatíva Jem pre zem každý mesiac spúšťa novú výzvu, do ktorej sa môžeš zapojiť aj ty. Ľuďom, ktorí chcú skúsiť vegetariánsku alebo vegánsku stravu. Každý mesiac spúšťa výzvu, do ktorej sa môžeš zapojiť aj ty. Vo výzve začiatočníkom ponúka chutné a zdravé recepty.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:24