Peter Frolo, IG/mxsabo
StoryEditor

Palmový olej v Horalkách a luxusný hotel v Jasnej. Influencer Sabo kritizuje majiteľa Sedity

Martina Bednárová20.08.2021., 11:00h
Internet žije kauzou „Horalky“. Ich spolumajiteľ totiž verejne kritizoval antivaxerov. Známy greenfluencer Michal Sabo však poukazuje na hlbší problém firmy, ktorá Horalky vyrába.
Lajkuj Brainee.sk na

„U nás sa síce mnohí nezaočkovaní sťažujú, že sú diskriminovaní, ale jednoducho platí to, že kto je zaočkovaný, nech si slobodne ide, kam chce, no kto nie je, nech sedí doma.“ Povedal v rozhovore pre Denník N Pavol Jakubec. Toto meno ti možno nič nehovorí, vo svete podnikateľov je však veľmi známy.

Je spolumajiteľom najväčšieho producenta sladkostí na Slovensku, spoločnosti I.D.C. Holding – vlastní trnavské Figaro či seredskú Seditu, ktorá vyrába aj spomínané Horalky. Výroky, ktoré odzneli na adresu nezaočkovaných, pobúrili mnohých ľudí a spoločnosť opäť o čosi viac polarizovali. Ľudia vyzývajú na bojkot Horaliek a ostatných výrobkov od Sedity. To je však len vrchol ľadovca celej kauzy. Zviditeľnenie Jakubca využil Michal Sabo, ktorý poukázal na fakty, ktoré podľa neho majú spôsobiť skutočný bojkot firiem Pavla Jakuba.

Neekologickí

Michal Sabo na svojom Instagrame podotkol, aby ľudia nezabúdali, že na výrobu sladkostí, respektíve Horaliek vo firme Sedita, sa používa palmový olej. Ten patrí medzi najneekologickejšiu zložku potravín, ktorá sa však používa takmer všade. Kvôli palmovému oleju sa ničia pralesy, zeleň, prirodzené domovy ohrozených druhov zvierat, ako napríklad šimpanzov. Zároveň je to rukolapná demonštrácia lenivosti a pohodlnosti ľudí, keďže palmový olej má dávno rôzne náhrady. Ich zisk je však oveľa drahší a zložitejší.

To však nie je všetko. Sabo tvrdí, že Pavol Jakubec je s firmou I.D.C Holding zároveň majoritným investorom spoločnosti Damian Jasná Hotel & Residences. 9-poschodový luxusný hotelový rezort je vybudovaný priamo v Demänovskej doline, v chránenej oblasti.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Michal Sabo (@mxsabo)

Sabo na svojom Instagrame píše, že stavba hotela urobila z doliny, okrem iného, sklad stavebného materiálu. „Pavol Jakubec sa dostal do nevôle internetu, pretože verejne prezentoval svoj názor. Na tomto mieste si však dovolím podčiarknuť, že ... názor nie je fakt. Chcete sabotovať Horalky kvôli tomu, že ich výrobca prezentoval legitímny názor? Alebo chcete sabotovať Horalky kvôli tomu, že ich majiteľ prispieva k pľundrovaniu životného prostredia, ničeniu biodiverzity, ohrozovaniu zdravia ekosystémov a ľudí?“ dodal Sabo.

O vyjadrenie k výrokom Michala Saba sme požiadali aj spoločnosť I.D.C. Holding. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:04