Pixabay/MARUF_RAHMAN
StoryEditor

Ročne vytvoríme 50 miliónov ton elektronického odpadu. Prečítaj si, ako sa ho najekologickejšie zbaviť

Marta Fandlová19.09.2021., 15:00h
Tvorba elektroodpadu stále stúpa. Ako sa dá takého odpadu čo najefektívnejšie a najekologickejšie zbaviť?
Lajkuj Brainee.sk na

Tvorba elektroodpadu stúpa trikrát rýchlejšie, ako tvorba normálneho odpadu. Kam putuje? Väčšina nášho, teda európskeho elektroodpadu, končí v Afrike. Za zmienku určite stojí Ghana. Tento štát vo veľkosti Spojeného kráľovstva, ležiaci v západnej časti Afrického kontinentu, sa pre elektrooodpad stal najtoxickejším miestom na Zemi. Končí tam totiž množstvo nášho elektroodpadu, ktorý dlhodobo znepríjemňuje život tamojším obyvateľom. Pre zaujímavosť - úroveň toxických látok je v Ghane prekročená stonásobne oproti odporúčaným maximálnym dávkam.

Hoci je od nás Ghana na míle vzdialená a mohol by si povedať, že sa ťa to netýka, my v Brainee veríme, že ti to nie je jedno.

50 miliónov ton elektronického odpadu ročne

Je to neuveriteľné, ale každý rok vytvoríme celosvetovo 50 miliónov ton elektronického odpadu. Kedysi skončili nepotrebné spotrebiče ako chladničky, práčky či sporáky v bežnom kontajneri alebo v spaľovni. Teraz je to síce trochu lepšie, niektoré elektrozariadenia sa recyklujú, ale stále je to iba 12,5 percent z celkového množstva elektrozariadení. Pritom z tony zrecyklovaných mobilov vieme získať až 150 kg zlata, 3 kg striebra a 100 kg medi.

Vieš, ako tento elektroodpad správne recyklovať a kam vôbec patrí? Prinášame ti zopár užitočných rád.

Archív majiteľov

Predajne a servisy

Už viac ako 10 rokov sú všetky predajne a servisy elektrospotrebičov povinné realizovať zber starých spotrebičov, tzv. spätný zber od svojich zákazníkov. Predajňa v rámci spätného zberu prevezme elektroodpad bezplatne, ak jej ho donesieš. Ak máš spotrebič do veľkosti 25 cm, môžeš ho bezplatne odovzdať v ktorejkoľvek predajni elektra. Možné je odovzdať aj väčšie spotrebiče.

Platí tu však podmienka. Väčší spotrebič sa dá odovzdať len v prípade, že si kúpiš aj nový výrobok. Dokonca viaceré slovenské elektropredajne ti spolu s dovozom nového výrobku odvezú starý priamo z tvojej domácnosti za výhodných podmienok.

Zberné miesta

Môžeš to vyriešiť aj inak. Existujú rôzne zberné miesta a zberné dvory, kde je možné odovzdať elektroniku. Zberné miesta na elektroodpad nájdeš vo svojej obci či v meste, malé zberné miesta napríklad na batérie nájdeš dokonca aj na pošte. Ak nevieš, kam s elektroodpadom, môžeš navštíviť aj zberný dvor, kde môžeš bezplatne priniesť akýkoľvek elektroodpad či použité batérie.

​Dokonca mestá a obce organizujú v pravidelných intervaloch aj mobilné zbery. Elektoroodpad, ktorý končí na skládkach, je veľkým ekologickým problémom. Ľudia v okolí skládok majú preto závažné zdravotné problémy a ťažkosti, ktoré im znepríjemňujú život.

V priemysle s elektronikou pracovníci často čelia nedôstojným pracovným podmienkam. Netreba zabúdať ani na detskú prácu. Napríklad v roku 2014 v priemysle s elektronikou pracovalo v Kongu až 40-tisíc detí. Pýtaš sa, čo s tým? Najlepšie bude, ak nebudeš meniť smartfón každú sezónu. Stále platí staré známe pravidlo, najlepší odpad je ten, ktorý vôbec nevznikne. Je naozaj dôležité vlastné elektrospotrebiče používať čo najdlhšie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:57