Fajčenie je najväčší znečisťovateľ planéty.Unsplash/Stas Svechnikov
StoryEditor

Žiadne sáčky ani obaly z donášky. Toto je hlavný znečisťovateľ prírody, 4,5 miliardy kusov končí v riekach a oceánoch

kov03.06.2022., 14:00h

Fajčenie ročne zabije viac 8 miliónov ľudí, okrem toho však má aj oveľa širšie environmentálne dôsledky.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je tabakový priemysel oveľa väčšou hrozbou, ako si uvedomujeme, pretože je jedným z najväčších znečisťovateľov na svete. Na svedomí má podľa vedcov množstvo globálnych problémov, od zanechávania hôr odpadu až po globálne otepľovanie, píše Deutsche Welle

V správe s názvom Tabak: Otrava našej planéty, ktorá bola nedávno zverejnená, WHO uvádza, že fajčenie ročne zabije viac 8 miliónov ľudí.

Tabak: Otrava našej planéty

Okrem toho produkcia a spotreba tabaku každoročne vedie k strate približne 600 miliónov stromov, zatiaľ čo produkcia a pestovanie tabaku využíva 200 000 hektárov pôdy a 22 miliárd ton vody.

image

Fajčenie je najväčší znečisťovateľ planéty.

Pixabay

Negatívne vplyvy tabaku na zdravie ľudí sú už desaťročia dobre zdokumentované, správa sa preto zamerala na jeho širšie environmentálne dôsledky. 

image

Vedci prvýkrát podali revolučný liek proti rakovine. Pacientovi pichli vakcínu s vírusom

Tabakový priemysel je napríklad veľkým producentom CO2. Spotreba a výroba tabaku významne prispieva k tvorbe emisií skleníkových plynov, pričom ročne uvoľňuje do atmosféry astronomických 84 miliónov ton oxidu uhličitého.

„Uhlíková stopa priemyslu z výroby, spracovania a prepravy tabaku je ekvivalentná jednej pätine CO2 vyprodukovaného komerčným leteckým priemyslom každý rok, čo významne prispieva ku globálnemu otepľovaniu," varujú vedci.

4,5 miliárd špakov

Okrem toho, približne 4,5 miliárd cigaretových ohorkov, ktoré obsahujú biologicky nerozložiteľné mikroplasty skončí každý rok v oceánoch, riekach a na plážach, píše Global Times.

image

Fajčenie je najväčší znečisťovateľ planéty.

Unsplash/Brian Yurasits

„Tabakové výrobky sú najviac znečisťujúcim predmetom na planéte. Obsahujú totiž viac ako 7 000 toxických chemikálií, ktoré sa pri vyhadzovaní uvoľňujú do nášho životného prostredia,“ tvrdí Rüdiger Krech, riaditeľ WHO pre podporu zdravia.

Krech tiež uviedol, že náklady na vyčistenie vyradených tabakových výrobkov takmer vždy pripadajú na daňových poplatníkov a vyzval tabakový priemysel, aby urobil viac. Napríklad len Nemecko platí za čistenie tabakového odpadu približne 200 miliónov dolárov (186 miliónov eur).

Správa politikov vyzýva, aby zvážili zákaz cigaretových filtrov pre ich škodlivý vplyv na životné prostredie.

Samostatnou kapitolou sú ľudia pracujúci v tabakovom priemysle, a vplyv ich práce na vlastné zdravie. Tí sú vo svojej práci vystavení škodlivým emisiám. Až štvrtina všetkých pestovateľov tabaku dostane takzvanú chorobu zeleného tabaku alebo otravu nikotínom, ktorý absorbujú cez pokožku.

„Farmári, ktorí celý deň manipulujú s tabakovými listami, ho aj jedia, a denne tak skonzumujú ekvivalent 50 nikotínových cigariet,“ uvádza Krech.

Toto je obzvlášť znepokojujúci fakt, pretože do pestovania tabaku sú zapojené mnohé deti. „Predstavte si, že 12-ročné dieťa je vystavené 50 cigaretám denne.“

Väčšina tabaku sa pritom pestuje v chudobnejších krajinách, kde je často nedostatok vody a poľnohospodárskej pôdy a kde sa takéto plodiny často pestujú na úkor produkcie životne dôležitých potravín.

„Je dôležité, aby tabakový priemysel zaplatil za neporiadok, ktorý vytvára,“ uzatvára odborník v oblasti verejného zdravia.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:03