Superčerv požierajúci plasty.Twitter//
StoryEditor

Riešenie problémov so znečisťovaním. Superčerv môže prekvapivo zachrániť našu planétu

Alexandra Ševčíková20.06.2022., 09:00h

Plasty na skládkach a v našich oceánoch predstavujú obrovský problém. Niektorí vedci si myslia, že odpoveďou na naše problémy so znečisťovaním by mohli byť „superčervy“ požierajúce plasty.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci tvrdia, že „superčerv“ požierajúci plasty by mohol pomôcť zachrániť planétu so svojimi podivnými stravovacími požiadavkami.

Zem má problém s plastmi. National Geographic v roku 2020 odhadol číry a znepokojujúci rozsah tohto problému. Uvádza sa v ňom: „V nasledujúcich 10 rokoch odpad, ktorý sa dostane do vodných tokov a v konečnom dôsledku do oceánov, dosiahne 22 miliónov ton a možno až 58 miliónov ton ročne.“

Profesorka inžinierstva z University of Georgia Jenna Jambeck vysvetlila, že je to ako vyklápač, ktorý každú minútu po celý rok vyloží do oceánu plný náklad plastov. Problém s príliš veľkým množstvom plastov je v tom, že ich zbavenie si vyžaduje skleníkové plyny, zatiaľ čo plasty v oceánoch pomaly rozkladá slnko.

Aktivisti sa preto obávajú o budúcnosť planéty a dôsledky stúpajúcej hladiny morí. Záplavy a otepľovanie by spôsobili globálny chaos, masovú migráciu a častejšie lesné požiare, ktoré by sa ťažko kontrolovali. Ako by teda mohli červy pomôcť planéte?

image

Zmena klímy ovplyvňuje aj najvyšší vrch Zeme. Základný tábor pod Everestom presunú z roztápajúceho sa ľadovca

Zistilo sa, že červ Zophobas morio, na slovenskú známy ako potemník peruánsky, môže žiť z polystyrénu, píše DailyStar. Enzýmy nachádzajúce sa v čreve lariev dokážu rozkladať plasty. Tím z University of Queensland kŕmil tri skupiny superčervov inou stravou v priebehu troch rokov. Vedec Chris Rinke pre BBC povedal: „Superčervy sú ako mini recyklačné závody, ktoré drvia polystyrén ústami a potom ho kŕmia baktériami v ich čreve.“

Preto je istým spôsobom možné, že by červy mohli zachrániť planétu. Nemusíš sa však obávať, že by ich teraz tisíce vyhodili na skládky. Namiesto toho skúmajú vedci enzýmy v ich črevách. Dúfajú, že sa im podarí ich opätovné vytvorenie. Teória hovorí, že plasty môžu byť rozdrvené strojmi predtým, ako sa na spracovanie a rozbitie plastu použije enzým červa.

V opačnom prípade môže podľa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) trvať až 500 rokov, kým sa plastové predmety, ako sú zubné kefky, rozložia alebo sa nerozložia vôbec.

Výskumník z Austrálskej národnej univerzity Colin Jackson pre Australian Broadcasting Corporation povedal: „Táto štúdia zachádza dlhú cestu k pochopeniu toho, ako to baktérie v črevách superčervov robia na molekulárnej úrovni. To je dôležité pre použitie tohto typu prístup k recyklácii.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:03