Slovensko čakajú tropické horúčavy.Wilfredo Lee/Tasr
StoryEditor

Teplo môže zabíjať. Čo nám spôsobujú tropické horúčavy?

Alexandra Ševčíková20.06.2022., 17:30h

Na Slovensko prišla vlna horúčav. Teploty sa môžu v niektorých okresoch vyšplhať až na 35 stupňov. Čo nám takéto teplo spôsobuje?

Lajkuj Brainee.sk na

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy druhého stupňa pre celý Bratislavský kraj a pre niektoré okresy v Banskobystrickom, Košickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji v čase od 15:00 do 18:00. Ako uviedli pre TASR, tak vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie.

Čo vlastne robí teplo s naším telom?

Ako uvádza BBC, telo sa v teple zahrieva a krvné cievy sa otvárajú. To vedie k zníženiu krvného tlaku, čo núti srdce tvrdšie pracovať, aby pretlačilo krv do tela. To môže spôsobiť napríklad opuch nôh, či svrbivú vyrážku.

Potením zároveň prichádzaš o tekutiny a soli. Mení sa rovnováha medzi nimi v tele a v kombinácii so zníženým krvným tlakom to môže mať nepekné následky. Napríklad vyčerpanie z tepla. Prejavuje sa závratom, nevoľnosťou, mdlobami či zmätením. Okrem toho môžeš mať svalové kŕče, bolesť hlavy a byť unavený. Ak krvný tlak klesne príliš, tak je väčšie aj riziko infarktu.

Prečo naše telo takto reaguje? Keďže náš organizmus funguje pri vnútornej teplote okolo 37,5 stupňov Celzia, naše telo musí pracovať tvrdšie. Otvára viac krvných ciev v blízkosti pokožky, aby vylučoval teplo do nášho okolia a začína sa potiť.

{embed_photo}40245{/embed_photo}

Podľa BBC je potrebné počas horúčav dávať pozor na ľudí, ktorí sú teplom najviac ohrození ako napríklad starší ľudia. Mal by si byť najmä v interiéri so zatiahnutými závesmi, piť veľa tekutín a vyhýbať sa alkoholu. Pravdaže sa chrániť pred Slnkom medzi 11:00 až 15:00, nezabudnúť na opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom SPF a vyhnúť sa cvičeniu počas najteplejšej časti dňa.

Polícia Slovenskej republiky dokonca upozorňuje, že ponechanie dieťaťa v rozpálenom aute môže mať fatálne následky. „Detský organizmus sa prehreje trikrát až päťkrát rýchlejšie ako telo dospelého,“ varuje lekárka Martina Ščesná. Ako vysvetlila, dieťa v aute postupne malátnie, je unavené, pridružujú sa bolesti hlavy, zvracanie. „Koža je červená, neskôr bledne. Zrýchli sa pulz aj dýchanie. Neskôr sa objavia kŕče, nasleduje bezvedomie, zastavenie krvného obehu, dýchania a nastáva smrť,“ priblížila.

{article}73103{/article}

Horí planéta

Vlna horúčav zasiahla celá svet. Tropické teplá zažili v Indii aj Pakistane. Jar v USA pripomínala skôr babie leto a v Španielsku zaznamenali „štyridsiatky“ už začiatkom júna. Vedci rýchlo dokázali, že tieto teploty nie sú prirodzeným javom. Ako uvádza The Guardian, tak ich štúdia dokazuje, že vlna horúčav v južnej Ázii bola spôsobená vplyvom človeka na klímu.

„Klimatické zmeny spôsobujú, že vlny horúčav sú na celom svete horúce a trvajú dlhšie. Vedci ukázali, že mnohé špecifické vlny horúčav sú intenzívnejšie v dôsledku zmeny klímy spôsobenej človekom. Signál klimatických zmien je dokonca badateľný v počte úmrtí pripisovaných horúčavám,“ vysvetlila Vikki Thompson, klimatická vedkyňa z Cabot Institute University od Bristol.

{embed_vast_YT}https://youtu.be/uvbPzeLzU9Q{/embed_vast_YT}

Tento typ tepla predstavuje vážnu hrozbu pre ľudské zdravie, a to priamo, pretože zaťažuje naše telo, a nepriamo, pretože poškodzuje úrodu, spôsobuje požiare a dokonca poškodzuje naše zastavané prostredie, ako sú cesty a budovy. Najviac trpia chudobní ľudia, ktorí sú vonku na poli alebo v továrňach, alebo na ulici bez prístrešia uprostred horúčav a po príchode domov im chýba luxus klimatizácie.

Globálna katastrofa

Ako uvádza portál National Geographic, počas výskumu bolo približne 37 percent úmrtí spôsobených horúčavami. Štúdia podčiarkla, aké dôležité je zaoberať sa klimatickými zmenami spôsobenými ľuďmi.

Štúdia zistila, že v priemere viac ako jedna z troch úmrtí súvisiacich s teplom môže byť spojená so zmenou klímy. Ale v niektorých juhoamerických krajinách, Kuvajte, Iráne a častiach juhovýchodnej Ázie je ľudský ohrozenie oveľa vyššie: až 77 percent v Ekvádore alebo 61 percent na Filipínach. Tento nepomer sa objavuje nielen preto, že tieto miesta sú obzvlášť horúce, ale aj preto, že je tu často horší prístup ku klimatizácii, dobre postavenému bývaniu, ktoré lepšie riadi rozvod tepla, a ďalším faktorom, ktoré môžu znížiť zraniteľnosť ľudí.

{embed_photo}40243{/embed_photo}

Tohtoročné horúčavy, ktoré napríklad zasiahli Španielsko spôsobili lesné požiare a úhyn vtákov, píše The Guardian. V USA napríklad vyzvali ľudí, aby neopúšťali svoje domovy. Rekordné teploty si tam dokonca vyžiadali viaceré úmrtia ľudí a dobytka.

Hlavné mesto Indie trápia už od polovice februára teploty okolo 45 stupňov Celzia. Život a práca je tak pre ľudí neznesiteľný. Viacero ľudí preto volí pobyt v horách. Vysoké teploty zničili úrodu. Farmári v severnej Indii videli, ako ich pšenica páli slnko. Odhaduje sa, že 15 až 35 % úrody pšenice v štátoch blízko Dillí – Pandžáb, Harijána a Uttarpradéš je poškodených.

Jednotlivci už pociťujú dopad. Život ľudí ako Virender Sharma, ktorý na ulici predáva kvety, sa stal drsnejším. So slnkom scvrknutým kvetom sa jeho príjem drasticky znížil. Dostáva sa k nemu každodenná nepohoda. „Nemôžem urobiť nič, aby som sa schladil. Špliecham na seba vodu, ale vrie,“ povedal a márne sa ovieval jedným z listov dlane.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 04:51