Mýty a fakty o horúčaváchUnsplash/vladimir Fedotov, Daniil Onischenko/
StoryEditor

Mýty a fakty o horúčavách: Naozaj uškodí pohár ľadovej vody a ochladí štipľavé jedlo?

Miroslav Kamody29.06.2022., 14:00h

Horúce počasie so sebou okrem potu prináša aj množstvo mýtov o tom, čo nám pomáha bojovať proti vysokým teplotám.

Lajkuj Brainee.sk na

Na Slovensku udreli vlny horúčav, pričom teplota na niektorých miestach vyskakuje aj nad hranicu 35 stupňov. Slnko páli, po nociach sa v posteliach kúpeme vo vlastnom pote a pokiaľ potrebuješ opraviť klimatizáciu, na servis sa čaká celé týždne. Aj preto sme sa pozreli na najznámejšie mýty a fakty o tom, ako sa počas horúcich dní môžeš najlepšie ochladiť.

image

Teplo môže zabíjať. Čo nám spôsobujú tropické horúčavy?

MÝTUS - Ľadová voda spôsobí v tvojom tele šok

V roku 2018 sa internetom šírilo varovanie Adama Schauba z Texasu, ktorý povedal, že cvičil v deň, kedy teplomer ukazoval 37 stupňov. Keď sa počas prestávky napil studenej vody, okamžite pocítil nevoľnosť a odpadol. Lekárka Yvette Lu pre The Weather Network povedala, že nie je typické, aby ľudia upadli do šoku po vypití studenej vody v horúcom dni.

„Vždy je dôležité byť opatrný pri čítaní vecí na sociálnych sieťach, pretože nepoznáme úplné detaily príbehu,“ varuje Lu. Problém by sme skôr mali hľadať v tom, že Adam sa rozhodol cvičiť a namáhať telo v horúčave. V skutočnosti teplá voda, respektíve voda izbovej teploty spôsobuje, že sa cítiš menej smädný. To môže viesť k tomu, že nepiješ dostatočne veľa. Studená voda ťa naopak môže povzbudiť, aby si pil viac a vyhol sa dehydratácii

image

Ľadová voda osvieži

Unsplash/jez Timms/

FAKT - Môžeš byť dehydratovaný aj bez pocitu smädu

Je dôležité uvedomiť si, že samotný smäd je veľmi zlým ukazovateľom toho, či a ako veľmi si (ne)hydratovaný. „V čase, keď ste smädní, ste už stratili nejaké tekutiny,“ povedala Christine Navarro z Toronto Public Health pre Toronto Star. Než dôverovať svojmu smädu, je lepšie byť proaktívny a piť vodu dôsledne počas dňa.

image

Veľký sprievodca extrémnym počasím: Čo to je a ako súvisí s klimatickou zmenou?

Základom je piť dostatok tekutín. Neombedzuj sa odporúčaniami lekárov a vnímaj ich ako minimálne množstvo, ktoré by si mal vypiť, aby si zostal správne hydratovaný. Pi pravidelne a pokojne si nastav aj upozornenie na telefóne či smart hodinkách. Nespoliehaj sa na to, že telo ti povie, kedy je smädné. A hlavne nezabúdaj na to, že káva sa napočíta po množstva vypitej vody!

image

Pitný režim je základ

Unsplash/bit Cloud/

MÝTUS - Bude ti zle, ak sa rozhodneš plávať s plným žalúdkom

„Pol hodiny po jedle žiadny bazén!“ To je veta, ktorú počuli mnohí z nás. Naozaj sa nemusíš báť, že plávanie s plným žalúdkom ti spôsobí nevoľnosť. Pokojne si teda na kúpalisku do seba môžeš natlačiť mastný langoš a hodiť sa do vody. Zároveň je však nutné dodať, že plávanie tesne po jedle môže spôsobovať niektorým ľuďom kŕče.

Deje sa to, pretože tvoj žalúdok je plný a ešte nestihol stráviť všetko, čo si do neho poslal. Aj keď nejde o koniec sveta a veľkú prekážku pri vytúženom ochladení sa, je dobré to vedieť a myslieť na to. Stále však platí, že pokiaľ jedlo obsahovalo alkohol, vode by sa mal oblúkom vyhnúť.

image

Bazén

Unsplash/arturo Rivera/

FAKT - Pikantné jedlo ťa ochladí

Aj keď plný tanier štipľavého jedla uprostred horúceho dňa znie ako ten najhorší možný nápad, v skutočnosti ti môže zásadne pomôcť ochladiť tvoje telo. Samozrejme, funguje to len za určitých okolností. Úplným základom je, že sa nachádzaš v podmienkach, kde sa tvoj pot dokáže rýchlo odparovať.

image

Ľadové medvede a grizly sa pária, vytvárajú obrovské hybridy. Aký podiel má na tom globálne otepľovanie?

To znamená, že ak si na dovolenke dopraješ extra pálivé Chili con carne, a budeš sa nachádzať vo vlhkom prostredí s nedostatočnou cirkuláciou vzduchu a nedajbože budeš mať na sebe ešte priveľa prstiev oblečenia, príliš si nepomôžeš. Mysli na to, keď sa budeš chcieť schladiť pikantným jedlom.

image

Chilli con carne

Unsplash/artur Kornakov/

MÝTUS - Stropné ventilátory ochladzujú miestnosť

Aj keď ťa asi sklameme, no žiadny ventilátor ti miestnosť neochladí. Áno, je pravda, že keď vojdeš do miestnosti, pociťuješ chladivý vánok ventilátora. Ako ale pripomína Washington Post, je lepšie nechať ventilátor vypnutý, keď z miestnosti odídeš. V skutočnosti totiž tieto zariadenia len rozvíria vzduch v miestnosti, vďaka čomu sa náš pot rýchlejšie odparí a my máme pocit chladu.

Podľa geojerry.com sú „povrchy stropov, vonkajších stien a okien teplejšie ako zvyšok miestnosti. Keď zapneš stropný ventilátor, vzduch v miestnosti cirkuluje. Tým sa rýchlejšie premieša vzduch v miestnosti, vďaka čomu sa vzduch pri stenách a strope ochladzuje, čím sa teplo zvonku rýchlejšie presúva cez steny do miestnosti.“

image

Stropný ventilátor

Unsplash/helen Shi/

FAKT - Teplo je relatívne

Niekto sa v jednej miestnosti cíti dobre a z druhého tečie pot. Ako je to možné? Správa Americkej akadémie rodinných lekárov zistila, že ľudia, ktorí trávia viac času pri vyšších teplotách, sa jednoducho postupne aklimatizujú.

Práve preto sa počas vlny horúčav stáva, že hlavne v mestách v severnejších oblastiach je omnoho viac obetí horúčav či dehydratácie. Ľudia jednoducho nie sú zvyknutí na také vysoké teploty.

image

V lete sa potíme všetci

Unsplash/dylan Sauerwein/

MÝTUS - S klimatizácie môžeš prechladnúť

Jasné, každý z nás vie, že keď je vonku 35 stupňov a vo vnútri klimatizácia priestor schladí na 21, niečo nie je v poriadku. Nenechaj sa však pomýliť. Nie je to klimatizácia, kvôli ktorej prechladneš, ale nárazové extrémne zmeny teplôt dokážu zásadne oslabiť tvoj imunitný systém, čo znamená, že si náchylnejší na škodlivé baktérie.

image

Svet sa mení a s ním aj stravovanie. Toto bude podľa vedcov na našom tanieri v roku 2050 úplne bežné

Takže zatiaľ čo samotný studený vzduch ti nespôsobí nevoľnosti, skok z úmornej horúčavy do ľadovo chladnej sviežosti tvojho klimatizovaného domova môže spôsobiť, že budeš náchylnejší na chytenie choroby. Klimatizáciu je preto dobré udržiavať na miernej a osviežujúcej úrovni, pripomína Best Health.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:03