Ak nezaprší, voda môže byť na prídelUnsplash/andres Siimon/
StoryEditor

Klimatológ o suchom počasí na Slovensku: Ak nezaprší, voda bude čoskoro na prídel

TASR18.07.2022., 13:00h

Sucho je jedným z najzávažnejších dôsledkov klimatickej zmeny. Modely do konca júla nepredpovedajú významnejšie celoplošné zrážky, nanajvýš búrky, ktoré však zmierňujú sucho len v lokalitách, kde sa vyskytnú. Pre TASR to uviedol klimatológ Pavel Matejovič.

Lajkuj Brainee.sk na

Klimatické scenáre na tento problém upozorňujú už minimálne 30 rokov. S prejavmi sucha sme konfrontovaní každoročne, ale toto leto nadobudlo katastrofálne rozmery, pričom na tretine územia Slovenska panuje extrémne sucho a zďaleka sa nekončí,” skonštatoval Matejovič. Je podľa neho pravdepodobné, že extrémne sucho môže postupne zasiahnuť viac ako polovicu Slovenska.

image

Začni už konečne žiť udržateľnejšie. Máme pre teba päť najjednoduchších tipov, ktoré môžeš začať robiť okamžite

Prší menej ako zvyčajne

Klimatológ vysvetľuje, že sucho ešte viac umocňujú vysoké teploty, ktoré zvyšujú výpar. „V prípade vysokých teplôt by nemuseli stačiť ani normálne zrážkové úhrny, no aktuálne sme konfrontovaní so situáciou, že prší menej ako zvyčajne,” poznamenal.

Takmer na celom Slovensku sa od začiatku tohto roka zvyšuje zrážkový deficit. Je podľa Matejoviča veľa lokalít, kde deficit pôdnej vlahy dosahuje aj viac ako 60 milimetrov. Najväčší deficit je na východe Slovenska.

image

Nedostatok zrážok na Slovensku môže spôsobiť veľké problémy

Unsplash/imani/

Voda môže byť na prídel

Ďalší vývoj sucha závisí od zrážok, ktoré spadnú v auguste a septembri, tvrdí klimatológ. „V prípade, že ani v týchto mesiacoch sa výdatnejšie zrážky nevyskytnú, sucho môže nadobudnúť bezprecedentný charakter. Nebude zasiahnutá iba vegetácia, ale mnohé oblasti budú mať problémy so zásobovaním pitnou vodou,” povedal.

Matejovič zároveň upozornil, že voda bude v takom prípade na prídel. V súčasnosti sú lokality, ktoré trpia nedostatkom pitnej vody.

Extrémne sucho zasahuje viac ako polovicu Slovenska

Na Slovensku momentálne prevládajú extrémne suché podmienky, situácia sa v porovnaní s minulým týždňom zhoršila. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v súvislosti s klimatickým zhodnotením minulého týždňa.

image

Slovensku hrozí problém. Dochádza nám pitná voda, v niektorých oblastiach je to už kritické

„Letné mesiace patria v ročnom režime atmosférických zrážok u nás k tým mesiacom, keď sa zaznamenávajú najvyššie úhrny zrážok. V aktuálnom roku však tento vzostup zrážok nenastal,” uviedol ústav. Ako vysvetlil, v priebehu letných mesiacov sa deficit zrážok rýchlo zväčšuje, pričom obdobie s nedostatkom zrážok trvá už od minuloročného septembra. Podľa meteorológov je to mimoriadne dlhé trvanie.

Extrémne pôdne sucho zasahuje približne 55 percent územia Slovenska a sucho rôznej intenzity sa vyskytuje na 98 percentách územia. „Relatívne nasýtenie je pod hranicou 10 percent na veľkej časti južného Slovenska, pričom táto plocha predstavuje takmer polovicu nášho územia,” vyhlásil SHMÚ.

Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Banskej Bystrici, kde dosahuje mínus 175 milimetrov. „Deficit vlahy pozorujeme na celom území, okrem najvyšších vysokohorských polôh, kde sú normálne pôdne vlahové podmienky,” priblížili meteorológovia.

Sucho devastuje celú Európu

Takmer polovica územia Európskej únie ohrozuje sucho. V pondelok na to upozornili vedci pracujúci pre Európsku komisiu, pričom juhozápadnú Európu už niekoľko dní sužujú vyčerpávajúce horúčavy. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Spoločné výskumné centrum Európskej komisie v správe pre júl zaradilo 46 percent územia EÚ ako ohrozené suchom, z toho 11 percent už nedostatkom vody priamo trpí. Najhoršie je na tom Taliansko s tým, že sucho najviac ohrozuje nížinu okolo rieky Pád na severe krajiny, uviedla EÚ.

image

Veľký sprievodca extrémnym počasím: Čo to je a ako súvisí s klimatickou zmenou?

V Španielsku sú nádrže vody naplnené len na 69 percent desaťročného priemeru, v Portugalsku sú nádrže vodných elektrární naplnené len z polovice. Nedostatok vody a vlna horúčav znižuje úrodu poľnohospodárskych plodín vo Francúzsku, Rumunsku, Španielsku, Portugalsku a Taliansku.

Súčasný typ počasia s vysokými teplotami má pokračovať, čo prehĺbi už aj tak „veľmi kritickú situáciu” s dôsledkami v poľnohospodárstve, energetike a znižovaní podzemných zásob vody, uvádza sa v správe vedcov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 17:47