Harleem bude bojovať proti sklenníkovým plynom po sovojom.Brainee X Canva/
StoryEditor

Známe mesto bojuje proti klimatickej kríze po svojom. Bude prvé na svete, ktoré to urobí

Michal Čiernik15.09.2022., 12:00h

Holandské mesto sa chystá proti globálnemu otepľovaniu a ekologickej kríze bojovať zaujímavým spôsobom. Plánuje zakázať v celom meste reklamy na mäso a mäsové výrobky.

Lajkuj Brainee.sk na

V snahe znížiť spotrebu mäsa a emisie skleníkových plynov, ktoré produkuje, sa holandské mesto Haarlem stane prvým na svete, ktoré zakáže reklamy na mäso na verejných priestranstvách. Ako informuje The Guardian, mesto ležiace západne od Amsterdamu, tak urobí na podnet výsledkov z posledných štúdií. Tie považujú mäso a proces jeho spracovania za jeden z vážnych dôvodov klimatickej krízy. Tvrdia, že globálna produkcia potravín je zodpovedná za jednu tretinu všetkých skleníkových plynov, pričom chov zvierat na výrobu mäsa predstavuje dvojnásobné znečistenie v porovnaní s rastlinnou výrobou.

image

Nové štúdia považujú mäso a proces spracovania mäsa za jeden z vážnych dôvodov klimatickej krízy.

Henrich Mišovič/Tasr

Ziggy Klazes, členka mestskej rady zo strany GroenLinks, ktorá návrh vypracovala tvrdí, že nevedela, že mesto bude prvé na svete, ktoré presadí takúto politiku. „Nejde nám o to, čo ľudia pečú a opekajú vo vlastnej kuchyni. Nemôžeme ľuďom zakázať jesť mäso. Nemôžeme ale ani ľuďom povedať, že je klimatická kríza a povzbudiť ich, aby si kúpili produkty, ktoré sú jej súčasťou,“ povedala v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Haarlem105.

image

Stále si myslíš, že sa ťa netýka? Klimatická kríza ohrozuje motýľov a včely, a tým aj tretinu našich potravín

Vyvolalo to vlnu sťažností

„Je pozoruhodné, že samospráva Haarlemu organizuje veľkú plagátovú kampaň, že v Haarleme môžete byť sami sebou a milovať koho chcete. Zrazu ale niekto príde a ak máte radi mäso namiesto zeleniny, povie vám, že sa úplne mýlite,“ povedal Sander van den Raadt, líder strany Trots Haarlem. „Samozrejme, existuje veľa ľudí, ktorí považujú toto rozhodnutie za poburujúce a povýšenecké, ale je aj veľa ľudí, ktorí si myslia, že je to v poriadku,“ reagovala Ziggy Klazes. 

image

Všetci ju používame, brutálne znečisťuje planétu. Čo okrem kozmetiky najviac škodí Zemi?

Zákaz sa bude týkať aj áut na fosílne palivá

Zákaz sa týka aj dovolenkových letov, fosílnych palív a áut, ktoré jazdia na fosílne palivá. Reklamy nebudú povolené na autobusoch, prístreškoch alebo obrazovkách vo verejných priestoroch Haarlemu, uvádza Food Ingredients First. Mestskí poslanci uviedli, že v legislatíve nie je jasné, či bude zakázaná aj reklama na mäso, ktoré sa vyrába udržateľnejšie. Zákaz je odložený až do roku 2024 kvôli existujúcim zmluvám so spoločnosťami, ktoré predávajú produkty.

image

Ľadovec súdneho dňa zdvihne hladinu morí o vyše pol metra. Blíži sa katastrofa, je trikrát väčší ako Slovensko

Človek spotrebuje za rok v priemere 82 kilogramov mäsa

Holandsko, ako najväčší vývozca mäsa v Európskej únii by týmto zákonom spravil veľký krok k splneniu cieľu, ktorým sú nulové emisie. Únia sa zaviazala, že sa do roku 2050 pokúsi znížiť spotrebu mäsa na človeka za rok, z dnešných 82 kilogramov na 24 kilogramov. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:04