StoryEditor

Klimatická kríza je tu. Pýtame sa politikov, aký je váš plán? Aktivisti z #Klimatapotrebuje spustili druhú petíciu

Marta Fandlová24.09.2021., 10:30h
Tento rok sme videli veľmi veľa prejavov klimatických zmien a krízy. Počas leta sme vnímali rôzne požiare, záplavy a rôzne iné prírodné katastrofy. Proti klimatickej kríze dlhodobo bojujú aktivisti z celého sveta.
Lajkuj Brainee.sk na

Jednou z celosvetovo najznámejších aktivistiek je Greta Thunberg. Vtedy 15-ročné dievča si pred švédsky parlament sadla pred blížiacimi sa voľbami s transparentom v rukách. Už sa nemohla pozerať na požiare, ktoré v tom období zúrili v jej rodnom Švédsku. Hlavnou požiadavkou mladej aktivistky bolo, aby vláda znížila emisie uhlíka podľa Parížskej dohody. Grétin klimatický štrajk inšpiroval celý svet. Postupne sa ku nej začali pridávať ďalší študenti až napokon vzniklo študentské hnutie Fridays For Future v mnohých krajinách sveta.

Hnutie Fridays for Future je známe na celom svete. Jeho hlavným cieľom je zastaviť ťaženie fosilných palív, znížiť uhlíkovú stopu, zastaviť ťažbu uhlia, presadzovať sociálnu spravodlivosť, menej ropnej produkcie a tým najdôležitejším cieľom je vytvoriť čo najlepší svet pre budúce generácie.

Instagram/Greta Thunberg

​Hnutie Fridays for Future pôsobí na každom jednom kontinente, do hnutia je zapojených 213 krajín, hnutie pôsobí v 8 200 mestách, na štrajkoch Fridays for Future sa dokopy zúčastnilo 14 000 000 ľudí. 24. septembra 2021 organizuje celosvetový globálny štrajk, do ktorého sa už pár rokov zapájajú rôzne krajiny z celého sveta.

Nielen vo svete ale aj na Slovensku máme klimatických aktivstov. Pri tejto príležitosti na Slovensku iniciatíva Klíma ťa potrebuje spúšťa druhé kolo klimatickej petície. O petícii Za klímu a za budúcnosť rokoval aj parlament, v minuloročnej petícii aktivisti žiadali vyhlásenie stavu klimatickej núdze. Parlament požiadavkám petície nevyhovel, iniciátori sa však nevzdávajú.

Minulý rok v parlamente neuspeli

Pred rokom sa pod petíciu iniciatívy Klíma ťa potrebuje za razantnejší boj proti klimatickej kríze a dosiahnutie uhlíkovej neutrality podpísalo takmer 130-tisíc Slovákov, no reálne a najmä premyslené kroky stále chýbajú. „Uplynulý rok nám ukázal, čo klimatická kríza znamená. Viac ako 640 obetí extrémnych horúčav v Kanade a Spojených štátoch, 150 obetí povodní v Nemecku a Belgicku, stámiliónové škody po dramatických požiaroch v Kalifornii, na Sibíri alebo Grécku, hladomor na Madagaskare, aj miliónové škody po povodniach na Slovensku. A to sme stále iba na jej začiatku. Preto sme tu opäť a pýtame sa politikov, aký je váš plán?“ hovorí iniciátorka petície Natalia Pažická.

Instagram/Klíma ťa potrebuje

​Cieľom iniciatívy Klíma ťa potrebuje je zastaviť klimatickú zmenu a presadiť dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2040 tak, aby táto snaha priniesla obyvateľom a obyvateľkám viac kvalitnej a vyššie ohodnotenej práce s pridanou hodnotou, kvalitné podmienky pre život, lepšie školstvo, zdravotníctvo, zdravé životné prostredie a rovnaké šance pre všetkých.

​Ako spomínajú organizátori, budú žiadať vytvorenie takého plánu, ktorý to všetko zabezpečí, rovnako tak budú podporovať lídrov a líderky, ktorý sa budú tento plán snažiť presadiť v komunitách, firmách, obciach, mestách či samosprávach. „Klimatická kríza predstavuje existenčnú výzvu a my dnes potrebujeme plán, ako ju riešiť a lídrov, ktorí budú mať schopnosti ho naplniť,” povedal Jakub Hrbáň, predseda petičného výboru Klíma ťa potrebuje. Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spustila petíciu a jej hlavným cieľom bude presadiť tieto požiadavky a presvedčiť parlament, aby začal robiť potrebné kroky a pomohol vyriešiť klimatickú krízu, v ktorej sa nachádzame.

Ako spomínajú organizátori petície, iniciatíva Klíma ťa potrebuje spustila petíciu a jej hlavným cieľom bude presadiť tieto požiadavky a presvedčiť parlament, aby začal robiť potrebné kroky, vytvoril plán a pomohol vyriešiť klimatickú krízu, v ktorej sa nachádzame.

Petíciu môžeš podpísať TU.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 10:25