Pixabay
StoryEditor

Ako by vyzerali západy slnka na Venuši či Uráne? NASA prináša úžasné simulácie

san07.04.2021., 13:57h
Ako by vyzeralo slnko, keby zapadalo po 17-hodinovom dni na Uráne? Alebo ako by vyzeral západ slnka na Marse, keby sme sa tam konečne dostali? Vďaka počítačovému modelovaniu NASA sa tieto scenáre dajú trochu ľahšie predstaviť.
Lajkuj Brainee.sk na

Západ slnka vytvára súhra svetla zo slnka, ktoré zahŕňa všetky farby dúhy, spolu s plynmi a prachom v atmosfére. Čím menej atmosféry, tým menej pôsobivý západ slnka.

Planetárny vedec Geronimo Villanueva z Goddardovho vesmírneho centra NASA v Greenbelte podľa portálu Science Alert vytvoril simulácie toho, ako by západy slnka mohli vyzerať na Venuši, Marse, Uráne, Saturnovom mesiaci Titan a Trappist-1e.

Napríklad na Venuši, keď Slnko mizne, svetlá žltá sa sfarbuje na oranžovú, hnedú a potom čiernu. Pretože planéta rotuje na svojej osi veľmi pomaly, musíte na západ slnka počkať asi 116-krát tak dlho ako na Zemi, čo je o niečo viac ako polovica venušského roka.

​Tieto simulácie nie sú len pre zábavu. Poskytujú tiež seriózny vedecký pohľad, ktorý môže poslúžiť ako príprava pred potenciálnou misiou sondy k Uránu. S údajmi z tejto simulácie by sonda mohla lepšie posúdiť zloženie atmosféry, keď absorbovala slnečné svetlo - ktoré vlnové dĺžky boli rozptýlené a čím.

Tu je ďalší pohľad na krásne modely západov slnka:

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:23