Hrozí nám globálna apokalypsa internetu pre slnečnú búrku? (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Ďalšia slnečná búrka odstaví svet od internetu. Výpadok siete môže trvať mesiace

Radka Rosenbergová12.09.2021., 15:00h
Slnečná búrka rozpúta globálnu apokalypsu internetu. Offline môžeme byť niekoľko týždňov až mesiacov. Extrémne solárne búrky sú však podľa odborníkov veľmi zriedkavé.
Lajkuj Brainee.sk na

Slnko dokáže našu planétu ohroziť najmä silnými elektrickými výbojmi, ktoré síce nie sú nebezpečné pre život, no pre našu elektroniku áno. Zem neustále bombardujú energické častice, známe ako slnečný vietor, uvádza portál ScienceAlert.

Magnetický štít okolo našej planéty väčšinou bráni tomuto vetru v poškodení Zeme, namiesto toho tieto častice vytvárajú polárnu žiaru. Ale niekedy, zhruba každé storočie, tento vietor prerastie do naplno rozvinutej slnečnej búrky. Ako varuje nový výskum predstavený na dátovej komunikačnej konferencii SIGCOMM 2021, výsledky takéhoto extrémneho vesmírneho počasia môžu byť pre náš moderný spôsob života katastrofou.

Silná slnečná búrka by mohla uvrhnúť svet do „internetovej apokalypsy“, ktorá udrží veľké množstvo spoločností offline niekoľko týždňov alebo mesiacov, píše Sangeetha Abdu Jyothi, odborná asistentka z Kalifornskej univerzity v Irvine. 

„Pandémia bola spúšťačom toho, prečo som začala uvažovať o tomto probléme. Ani pri nej neexistovalo žiadne účinné riešenie,“ tvrdí autorka dokumentu a odborná asistentka Sangeetha Abdu Jyothi pre portál Wired„Naša infraštruktúra nie je pripravená na takúto rozsiahlu slnečnú búrku.“

Silná slnečná búrka by mohla uvrhnúť svet do „internetovej apokalypsy Silná slnečná búrka by mohla uvrhnúť svet do „internetovej apokalypsy unsplash.com

Doteraz boli iba dve slnečné búrky

Problém je podľa nej v tom, že extrémne solárne búrky sú zriedkavé a pravdepodobnosť, že sa vyskytne jedna za desaťročie, sa pohybuje od 1,6 po dvanásť percent. V novodobej histórii sme zaznamenali iba dve takéto búrky - jednu v roku 1859 a druhú v roku 1921.

Tá prvá, známa ako Carringtonova udalosť, spôsobila na Zemi také vážne geomagnetické narušenie, že telegrafné drôty vzplanuli a polárne žiary - zvyčajne viditeľné iba v blízkosti pólov planéty - bolo vidieť aj v blízkosti rovníka. Menšia búrka, ktorá sa vyskytla v roku 1989 spôsobila, že na deväť hodín vypadla elektrina v celej kanadskej provincii Quebec.

Od tej doby sa ľudstvo stáva doslova závislé na globálnom internete a potenciálne dopady masívnej geomagnetickej búrky na túto novú infraštruktúru zostávajú do značnej miery nepreskúmané. Dobrou správou je, že lokálne a regionálne optické siete sú vystavené nízkemu riziku poškodenia, pretože samotné optické káble nie sú podľa článku ovplyvňované týmito výbojmi.

Problém môžu predstavovať dlhé podmorské internetové káble. Tie spájajú kontinenty a sú totiž vybavené zosilňovačmi, ktoré majú umiestnené približne každých 50 až 150 kilometrov. Tie sú však citlivé a ak sa jeden kvôli výbojom poškodí, celé jedno prepojenie sa zastaví.

Ak ich navyše zlyhá viacero naraz, internet sa môže narušiť na niekoľkých kontinentoch. A čo viac, krajiny vo vysokých zemepisných šírkach - ako napríklad USA a Spojené kráľovstvo - sú na slnečné počasie oveľa náchylnejšie, než štáty v nižších zemepisných šírkach.

Ľudstvo je doslova závislé na globálnom internete (ilu) Ľudstvo je doslova závislé na globálnom internete (ilu) unsplash.com

Ekonomické škody sú alarmujúce

Je ťažké predpovedať, ako dlho by trvala oprava infraštruktúry, no podľa autorky môže ísť o týždne až mesiace. To ovplyvní milióny ľudí. „Ekonomický dopad výpadku internetu na jeden deň v USA sa odhaduje na viac ako sedem miliárd dolárov,“ píše Abdu Jyothi vo svojom dokumente. „Čo keď sieť zostane nefunkčná niekoľko dní alebo dokonca mesiacov?“

„Keď nastane ďalšia slnečná búrka, budeme mať asi trinásť hodín prípravy na jej príchod. Zostáva nám len dúfať, že tento čas využijeme na maximum,“ varuje odborníčka. Podľa nej by operátori sietí mali budovať viac podzemných záložných káblov a prepojenia v nižších zemepisných šírkach, ktoré by výbojom mali odolávať lepšie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 20:04