NASA plánuje 29. augusta 2022 prvý test rakety v rámci misie Artemis I.Aubrey Gemignani/NASA
StoryEditor

Štart misie na Mesiac má znovu problémy. Napriek tomu tam chce NASA do roku 2024 vyslať prvú ženu a muža inej farby pleti

Nikola Michalkova03.09.2022., 20:35h

Každý pozná historickú misiu Apollo, pôvodne zameranú na Mesiac, avšak napokon vďaka nej ľudstvo získalo prvú snímku planéty Zem. Odvtedy sa na Mesiac uskutočnilo niekoľko misií. Tentokrát sa NASA chystá na Mesiac znovu a do roku 2024 plánujú na misiu vyslať prvú ženu a muža inej farby pleti.

Lajkuj Brainee.sk na

Aktualizované 3.9. 2022 - NASA opäť odložila štart rakety SLS. Ten mal byť naplánovaný na dnes, 3.9. v dvojhodinovom okne od 20:17. Ako uviedla vesmírna agentúra na svojom Twitteri, dôvodom mal byť únik paliva na nosnej rakete SLS. Najbližší možný termín je 5.9. potom sa vhodné okno na štart zavrie až na dva týždne. Dúfajme, že sa to do tretice podarí.

Aktualizované 29.8.2022 - Pre problémy s teplotou jedného z motorov odvolal Americký úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pondelkový štart superťažkej nosnej rakety SLS, ktorá má v rámci programu Artemis vyniesť do vesmíru kozmickú loď Orion bez posádky. Ako možné termíny pre nový začiatok misie boli stanovené 2. alebo 5. september.

Nový program na Mesiaci

Misia sa skladá z rôznych častí, ktoré sa budú musieť otestovať, aby všetko fungovalo. 29. augusta plánujú otestovať raketu bez posádky, ktorá sa má dostať k Mesiacu a naspäť na Zem. Ďalšia misia, Artemis II. sa má spustiť v roku 2023, pričom súčasťou má byť aj posádka. Cieľom misie je vytvoriť udržateľnú prítomnosť na Mesiaci, aby sa pripravilo všetko potrebné na misie na Mars. 

Program Artemis má však aj prvenstvo. „NASA vyšle na Mesiac prvú ženu a prvého farebného človeka. Na týchto čoraz zložitejších misiách, budú astronauti žiť a pracovať v hlbokom vesmíre. A vyvíjame vedu a technológie, aby sme mohli poslať prvých ľudí na Mars,“ uvádza sa výpoveď Billa Nelsona na portáli Independent. 

Artemis I. je len začiatok

Misia je len testovacia misia, ktorá má pomôcť vyvinúť také technológie, aby sa spoločnosti NASA podarilo vyslať prvých ľudí na Mars. Program je navrhnutý ako experimentálny tréning, ktorý je určený na získanie nových informácií o technológiách a ľudských operáciách, ktoré sú nevyhnutné na to, aby sa mohlo ísť ďalej za Mesiac, až nakoniec dostať prvých ľudí na Červenú planétu. „Vraciame sa späť na Mesiac, aby sme sa naučili žiť a pracovať na tom, aby sme prežili. Naučíme sa, ako využívať zdroje na Mesiaci, aby sme mohli budovať veci v budúcnosti,“ povedal Nelson. 

Ľudia už 29. augusta budú môcť byť svedkami testovania novej rakety, ktorá určí ďalšie smerovanie celého programu. Ak bude všetko vychádzať, NASA podľa plánu vyšle historicky prvú ženu a muža inej farby pleti na Mesiac. A ak budú hviezdy priať, tak sa spoločnosti podarí aj ich najväčšia ambícia – vyslať prvých ľudí na Mars. 

Ľudia, ktorí boli na Mesiaci

Historicky prvým človekom, ktorý 20. júla 1969 položil nohu na povrch mesiaca, bol Neil Armstrong. Spolu s ním na Mesiaci pristál aj Edwin „Buzz“ Aldrin. Michael Collins bol tiež súčasťou misie Apollo 11, avšak zostal len na obežnej dráhe mesiaca v module. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 18:19