NASA Double Asteroid Redirection Test (DART)NASA/Johns Hopkins/Via Reuters
StoryEditor

NASA úmyselne narazila svoju loď do asteroidu. Vysvetľujeme, čo má priniesť samovražedný experiment za 313 miliónov

kam28.09.2022., 11:00h

Kozmická loď o veľkosti asteroidu úspešne ukončila nárazom do asteroidu svoju púť vesmírom. Zdanlivo zbytočné míňanie stoviek miliónov dolárov má v budúsnosti priniesť lepšiu ochranu Zeme pred vesmírnymi telesami.

Lajkuj Brainee.sk na

V pondelok sa vesmírna agentúra NASA zapísala do histórie. V rámci misie Double Asteroid Redirection Test (skrátene DART) sa jej kozmickej lodi úspešne podarilo zraziť vo vesmíre s asteroidom. Ten bol od našej planéty vzdialený približne 11 miliónov kilometrov.

Ako informuje portál Business Insider, vedci dúfajú, že misia ľudstvu poskytne zásadné informácie o tom, či môžeme v budúcnosti použiť kozmickú loď na odklonenie asteroidov, ktoré by reálne mohli ohroziť Zem. Aj keď momentálne neexistuje žiadne bezprostredné nebezpečenstvo pre našu planétu, podľa odborníkov nie sme na takúto situáciu vôbec pripravení.

image

Bojíme sa, že asteroidy zasiahnu Zem. Na planéte však máme omnoho desivejšiu hrozbu, ktorá nás môže zničiť

Máme pre teba hneď niekoľko bodov, v ktorých vysvetľujeme, ako misia prebiehala, čo má priniesť a prečo bola misia za vyše 300 miliónov dolárov relatívne lacná.

NASA zachytila posledné sekundy kozmickej lode

Americká vesmírna agentúra krátko po zrazení lode s asteroidom zverejnila unikátne zábery. Tie zachytávajú posledné sekundy jej „života” pred dopadom. Môžeš vidieť, ako preletí okolo asteroidu s názvom Didymos a potom si to namieri rovno k povrchu Dimorphosu, menšieho asteroidu, ktorý bol jej cieľom.

Živý prenos sa, z celkom logických dôvodov, v momente nárazu prerušil a objavila sa len červená obrazovka. Vedci z NASA informovali, že v priebehu niekoľkých týždňov dorazia z malého satelitu, ktorý cestoval po boku kozmickej lode, fotografie z dopadu vo vysokom rozlíšení.

Do atmosféry sa dostali úlomky

Okamih zrážky bol medzi odborníkmi ostro sledovaný. Okamih dopadu lode sa napríklad podarilo zachytiť aj projektu Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS) Havajskej univerzity. Ten je financovaný priamo NASA a využíva štyri teleskopy, ktoré v noci automaticky skenujú oblohu a asteroidy.

Pre vedcov je mimoriadne dôležité sledovať trajektóriu týchto úlomkov, aby lepšie pochopili účinky samotného dopadu, pokiaľ by k nemu došlo v blízkosti Zeme. Pre NASA totiž misia nárazom lode do asteroidu nekončí, ale skôr začína.

Vôbec prvý test obrany Zeme pred asteroidom

Business Insider zdôrazňuje, že misia DART testovala iba jeden z troch možných spôsobov, ktoré NASA vymyslela pre odklon asteroidov od našej planéty. Prvým je odpálenie výbušného zariadenia v dostatočnej blízkosti asteroidu tak, aby sa rozpadol na menšie kúsky. Tie by potom pre Zem predstavovali menšie riziko.

image

Nepodarilo sa to celé desaťročia. Webbov ďalekohľad zachytil prachové prstence Neptúna

Druhým je použitie dostatočne silného lasera s nádejou, že vesmírnu skalu pohybujúcu sa extrémnou rýchlosťou zahreje natoľko, že zmení svoju obežnú dráhu. Až tretím spôsobom je to, čo testoval DART - narazenie kozmickej lode dostatočnou silou, aby asteroid vysunul z jeho trajektórie tak, aby minul Zem.

Tento problém nie je len teoretický

V posledných rokoch sa vyskytli dva prípady, kedy sa nebezpečne veľké asteroidy priblížili k Zemi a odborníci si ich všimli až v momente, keď už bolo neskoro. V roku 2013 sa odohrala známa udalosť v ruskom Čeľabinsku. Pri incidente sa vtedy zranilo približne tisíc ľudí a zničil okná a statiku niekoľkých budov.

V roku 2019 sa 130 metrov široký asteroid, ktorý by pokojne dokázal z máp vymazať veľké mesto, prešiel do vzdialenosti „len” niečo vyše 72-tisíc kilometrov od Zeme. Odborníci si ho však všimli len pár dní pred preletom. Pokiaľ máš v živote málo strachov, ktoré ti v noci nedajú zaspať, tak vedz, že odborníci majú zdroje, kapacity a technológie na sledovanie len 40 % asteroidov, ktoré môžu mať ničivé následky.

Podľa simulácii nie je ľudstvo pripravené na odklon asteroidu

Už od roku 2013 NASA spúšťa simulácie, v ktorých má medzinárodný panel odborníkov za úlohu zachrániť Zem pred asteroidom. Simulácie sú navrhnuté tak, aby boli obzvlášť zložité a často simulujú len veľmi krátky čas pred nárazom. Zo siedmich simulácií však boli experti úplne úspešní iba jeden jediný raz.

Odborníci v minulosti pre Business Insider povedali, že pri súčasnom stave pripravenosti by sme potrebovali prinajlepšom päť až desať rokov na to, aby sme vybudovali a spustili prispôsobenú misiu na zastavenie asteroidu. A to je skutočne príliš veľa.

Loď cestovala takmer rok

NASA sa pre test rozhodla vybrať Dimorphos z jednoduchého dôvodu - nachádza sa dostatočne ďaleko na to, aby pre Zem nepredstavoval žiadne riziko. Jeho veľkosť by však v prípade nárazu na Zemi dokázala bez problémov zničiť New York.

image

Vedci skúmali krvné vzorky od astronautov, ktorí navštívili vesmír. Na Zem sa vrátili s geneticky zmutovanou DNA

624 kilová kozmická loď, ktorá sa bez nasadených solárnych krídel ľahko zmestí aj na korbu nákladiaku, no aj napriek tomu dokáže odchýliť gigantický asteroid, bola vypustená 24. novembra minulého roka. Cesta jej trvala 316 dní a celá misia stála 313 miliónov dolárov. Pre porovnanie, misia Artemis na Mesiac bude podľa webu Space stáť 93 miliárd.

Čo misia prinesie

Cieľom celého projektu DART je pozorne sledovať účinky misie, aby NASA zistila, či je vôbec takáto stratégia životaschopná pre planetárnu obranu. To však neznamená, že iné vesmírne agentúry sa len nečinne prizerajú. Všetky totiž usilovne pracujú na zlepšení dohľadu nad veľkými asteroidmi okolo našej planéty.

Okrem toho NASA pracuje aj na spustení nového vesmírneho teleskopu, Near-Earth Object Surveyor, ktorý by mali vypustiť v roku 2026. Progres projektu je však veľmi pomalý a rozhodne mu nepomôže ani aktuálne zníženie rozpočtu. V konečnom dôsledku by však mala byť naša planéta lepšie chránená pred prípadným nebezpečenstvom. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:08