Kométa na nočnej obloheUnsplash/Shlomo Shalev
StoryEditor

K Zemi sa po 80-tisíc rokoch vracia extrémne jasná hviezda. Podľa astronómov môže zatieniť hviezdy na oblohe

Miroslav Kamody12.03.2023., 15:00h

Zem sa môže pripraviť na unikátne nebeské divadlo. Dočkáme sa ho už na budúci rok.

Lajkuj Brainee.sk na

Astronómovia očakávajú, že nedávno spozorovaná kométa pri prechode okolo našej planéty bude svietiť jasnejšie ako hviezdy na nočnej oblohe. O novom vesmírnom objave informoval portál Business Insider.

Kométa dostala názov C/2023 A3 a smerom k Zemi sa podľa webu Space rúti rýchlosťou približne 290 663 kilometrov za hodinu. Tá okolo Zeme prešla už pred 80-tisíc rokmi a podľa údajov Centra malých planét by mala byť viditeľná voľným okom okolo októbra 2024.

image

Vyspelé civilizácie vo vesmíre hľadáme zle. Fyzici tvrdia, že môžu používať čierne diery ako kvantové počítače

Omnoho jasnejšia

Predpokladá sa, že bude jasnejšia ako naše hviezdy a viditeľnejšia ako zelená kométa ZTF, ktorá minulý mesiac minula našu planétu. O rok a pol by mala dosiahnuť jasnosť medzi -0,7 a -5. Pre porovnanie, ZTF mala jasnosť okolo +4,6.

Pre vysvetlenie - čím nižšie je číslo, tým je hviezda jasnejšia. Podľa údajov by tak očakávaná hviezda mala byť taká jasná ako Venuša.

C/2023 A3 má podľa ukrajinského astronomického The Universe Magazine potenciál byť aspoň asi 100-krát jasnejšia ako ZTF a šesťkrát jasnejšia ako NEOWISE, kométa, ktorú si v roku 2020 mohol večer vidieť voľným okom aj zo Slovenska.

image

Kométa NEOWISE

Unsplash/Ganapathy Kumar

Musí prežiť Slnko

Je však potrebné dodať, že ide o predpovede a dovtedy sa s ňou môže ešte stať mnohé. Kométa bude musieť v prvom rade prežiť Slnko. Guľa plynu, ľadu a prachu totiž musí prejsť okolo jej lúčov.

Kritickým momentom bude perihélium – najbližšie priblíženie k Slnku, ktoré nastane 24. septembra 2024. Odborníci však veria, že by to mohla prežiť.

C/2023 A3 bola zaznamenaná 22. februára systémom včasnej detekcie asteroidov financovaným agentúrou NASA Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS). Systém, ktorý prevádzkuje Havajská univerzita, tvoria štyri ďalekohľady umiestnené na Havaji, Čile a Južnej Afrike.

image

Valentín 2046: Posledné ľúbim ťa, ktoré povieme svojej polovičke? Zem zrejme zasiahne asteroid veľkosti veže v Pise

Báť sa jej nemusíme

Tie automaticky skenujú oblohu, aby zistili potenciálne hrozby pre Zem prichádzajúce z oblohy. NASA pozorne sleduje objekty v blízkosti Zeme, ktoré by mohli ublížiť našej planéte, ale nie vždy ich to zastihne takto skoro.

Zároveň sa neočakáva, že C/2023 A3 by mala byť pre našu planétu hrozbou. Preletí totiž až 71 miliónov kilometrov od zemského povrchu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 03:01