Sonda, ktorá bude vyslaná k Jupiteru, ponesie so sebou aj detektor zo Slovenska.Ap/Tasr
StoryEditor

K Jupiteru odštartovala nová vesmírna sonda. Medzi jej modulmi je aj unikátny detektor zo Slovenska

TASR14.04.2023., 11:00h

Nová sonda, ktorá bude vyslaná k Jupiteru, by mala doraziť na svoje miesto v júli 2031.

Lajkuj Brainee.sk na

Aktualizované - Sonda JUICE Európskej vesmírnej agentúry, ktorá sa má vydať k planéte Jupiter a skúmať jej tri mesiace, v piatok odštartovala z kozmodrómu v Kourou v juhoamerickej Francúzskej Guyane. Sonda sa už úspešne oddelila od nosnej rakety. 

Nosná raketa Ariane 5 odštartovala o 9.14 h miestneho času (14:14 SELČ). JUICE sa od rakety oddelila 27 minút po štarte v nadmorskej výške 1500 kilometrov. Štart bol pôvodne naplánovaný na štvrtok, posunuli ho však pre nepriaznivé počasie.

JUICE je vybavená rôznymi prístrojmi a okrem iného má uskutočniť prieskum mesiacov Europa, Ganymedes a Callisto. Cieľom je zistiť, či by sa na týchto vesmírnych telesách pokrytých ľadom, ktoré majú zrejme podpovrchové oceány, mohol nachádzať život.

Ponesie desať prístrojov

Vesmírna sonda JUICE, ktorú Európska vesmírna agentúra (ESA) vysiela k Jupiteru, ponesie desať vedeckých prístrojov, medzi nimi aj aparatúru PEP, ku konštrukcii ktorej prispeli vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV). TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Sonda by do svojho cieľa mala doraziť v júli 2031 a jej úlohou bude študovať časticové prostredie v okolí Jupitera a jeho mesiacov. 

Detektor zo Slovenska

Výskumný tím z Ústavu experimentálnej fyziky (ÚEF) SAV v Košiciach pre misiu JUICE vyvinul a dodal tzv. anti-koincidenčný detektorový modul ACM. Ako informovala hovorkyňa, jeho úlohou je zabezpečiť efektívnu detekciu častíc nižších energií na pozadí silného ionizujúceho žiarenia, najmä vysokoenergetických elektrónov z intenzívnych radiačných Van Allenových pásov Jupitera. 

image

Slovenský odkaz vo vesmíre: Poslali sme doň človeka aj satelity, planétky nesú mená Hviezdoslava či Partizánskeho

„Elektróny z radiačných pásov sú schopné prenikať aj tieniacim plášťom vedeckých prístrojov a vyvolať v ich citlivých fyzikálnych senzoroch falošné reakcie. A práve na vylúčenie týchto falošných prípadov zo záznamu vedeckých dát slúži nami dodaný detektor ACM,“ priblížil jeden z konštruktérov Ján Baláž z ÚEF SAV. 

Detektor vyvinuli a skonštruovali v rámci riešenia projektu ESA-PECS Slovakia z programu na podporu prístupového procesu Slovenska k ESA. Od októbra 2022 je SR asociovaným členom ESA, jej riadnym členom by sa mala stať po siedmich rokoch asociovaného členstva. 

Sondu JUICE vynesie do vesmíru raketa Ariane 5, ktorá vyštartuje z európskeho kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 04:27