KamiónBrainee x Canva
StoryEditor

Vedci sa chytajú za hlavu. 10 rokov riešili podozrivý medzihviezdny signál, nakoniec išlo o hlučný kamión, ktorý išiel okolo

Miroslav Kamody16.03.2024., 11:30h

Vedci zostali najprv v nemom úžase, pravda však nakoniec bola úplne iná.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď pred desiatimi rokmi zachytili vedci seizmické signály, ktoré údajne spôsobil medzihviezdny meteor dopadajúci na Zem, boli v nemom úžase. Ako píše portál ScienceAlert, minulý rok sa meteor dostal na titulky, keď tím odborníkov navštívil miesto, ktoré považovali za miesto dopadu vesmírnej skaly, a vybagroval z morského dna drobné guľôčky.

Tie mali byť podľa nich údajne dôkazom o mimozemskej technológii. Ako sa však ukazuje, toto tvrdenie je čoraz viac podkopávané. Údaje zo seizmického monitorovania používané na sledovanie cesty hypotetického objektu do mora pri pobreží Papuy-Novej Guiney nemusia ukazovať meteorit zasahujúci planétu, ale skôr okoloidúce nákladné auto, ktoré prechádzalo po neďalekej ceste.

image

Zem stratila 90 percent najdrahšieho vzácneho plynu. Vedci si nedokážu vysvetliť, čo sa stalo

Hľadali meteorit, našli kamión

„Signál časom menil smer, presne sa zhodoval s cestou, ktorá prechádza popri seizmometri,“ vysvetľuje planetárny seizmológ Benjamin Fernando z Johns Hopkins University. Podľa neho má signál všetky vlastnosti, ktoré by sme očakávali od nákladného auta a žiadne, ktoré sú typické pre meteorit.

Keď sa dostatočne veľký kus kameňa dostane do atmosféry, môže explodovať skôr ako zhorí. Zem je zasiahnutá týmito ohnivými meteormi – známymi ako bolidy. Väčšina z nich spadne do oceánu, ale máme dosť sofistikované sledovacie systémy, ktoré nám hovoria, kde vstupujú do atmosféry a ako silne explodujú.

Jedným zo spôsobov sledovania obzvlášť silných bolidov sú seizmické údaje, a to z vibrácií spôsobených infrazvukovými vlnami generovanými pri vstupe do atmosféry, ako aj vibráciami, keď kusy explodovanej horniny padajú na pevninu.

image

Meteorit

Unsplash/tasos Mansour/

Údaje nesedeli

Meteor s názvom CNEOS 2014-01-08 bol sledovaný vládnymi satelitmi USA, ktoré vstúpili do zemskej atmosféry a prenikli cez ňu v januári 2014. Senzory zaznamenali anomálne rýchlu rýchlosť, ktorá naznačovala medzihviezdny pôvod, a tak sa astrofyzici Avi Loeb a Amir Siraj z Harvardskej univerzity rozhodli preskúmať, hľadajúc nejaké stopy vesmírneho kameňa, aby ho mohli analyzovať.

Získali údaje zo seizmickej monitorovacej stanice na ostrove Manus zaznamenanej v čase, keď meteor vstúpil do atmosféry, a určili, že skala spadla do oblasti pri pobreží Papuy-Novej Guiney. Vybagrovali morské dno a našli guľôčky – drobné, mikroskopické guľôčky meteorického materiálu, ktoré sa tvoria po zahriatí bolidu až k bodu topenia, pričom sa z neho vyplavujú malé kvapôčky roztavenej horniny, ktoré potom stvrdnú.

Fernando a jeho tím si však všimli niečo zvláštne na seizmických údajoch, ktoré výskumníci použili na spresnenie trajektórie bolidu. Presnosť merania trajektórie, ktorú vykonali, bola oveľa vyššia ako akékoľvek iné porovnateľné merania vykonané s použitím údajov nie z jednej, ale z viacerých seizmických staníc. 

image

NASA ponúka prácu snov: Hľadá odvážlivcov na ročný pobyt v rámci simulovanej misie na Mars. Majú šancu aj Slováci?

Žiadna mimozemská inteligencia, skôr ľudská hlúposť

Fernando a jeho kolegovia výskumníci sa bližšie pozreli na signál ostrova Manus, ako aj na niekoľko ďalších monitorovacích staníc v okolí Papuy Novej Guiney a Austrálie určených na detekciu zvukových vĺn z jadrových testov. Nielenže vystopovali signál Manus na blízku cestu, ale našli aj údaje z iných staníc, ktoré naznačujú, že meteor dopadol viac ako 170 kilometrov od miesta, na ktoré sa Loeb a Siraj pozerali.

Okrem toho v predtlači zverejnenom minulý rok astronómovia zistili, že rýchlosť CNEOS 2014-01-08 bola viac než pravdepodobne značne nadhodnotená, čo znamená, že dôkazy o medzihviezdnom pôvode boli pravdepodobne nesprávne. Takže žiadna mimozemská inteligencia, skôr ľudská hlúposť.

„Čokoľvek bolo nájdené na morskom dne, vôbec nesúvisí s týmto meteorom,“ hovorí Fernando, „bez ohľadu na to, či to bol prírodný vesmírny kameň alebo kus mimozemskej kozmickej lode - aj keď máme silné podozrenie, že to neboli mimozemšťania.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 06:58