V Amerike rozdávali herných Oscarov.Twitter/culture Crewe/
StoryEditor

Očakávaný víťaz a vzrušujúce novinky. Takto vyzerali herné Oscary

Honza Srp09.12.2022., 12:00h

V americkom Los Angeles sa konalo odovzdávanie prestížnych ocenení Game Awards, ktoré sú akousi obdobou filmových Oscarov. O hlavnú cenu bojovala šestica hier, jasným favoritom bolo však akčné RPG Elden Ring.

Lajkuj Brainee.sk na

Ročník 2022 bol iba deviatym v histórii, napriek tomu sa už ceny Game Awards dokázali vyšvihnúť do úlohy najprestížnejšieho ocenenia v hernom priemysle, uvádza iDnes.cz. Hlavným favoritom na najprestížnejšiu cenu bolo od začiatku akčné RPG Elden Ring, ktoré začiatkom roka doslova pobláznilo hernú komunitu. 

A neprekvapivo to tak nakoniec skutočne dopadlo. O víťazstve ho nedokázal pripraviť žiadny z nominovaných, hoci medzi nich patrili hity ako God of War: Ragnarok, A Plague Tale: Requiem, Horizon Forbidden West, Stray alebo Xenoblade Chronicles 3.

Najprv však Geoff Keighley oznámil najlepšiu mobilnú hru roka, ktorou sa trochu prekvapivo nestalo Diablo Immortal ale kartová hra Marvel Snap. Cenu za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe si odniesol Christopher Judge. Predstaviteľovi Kratosa ju odovzdal sám Al Pacino.

image

Kto tento rok získa herného Oscara? Pozri sa na najlepšiu šesticu nominovaných

Ešte väčšie nadšenie však vo fanúšikoch videohier vzbudila následná vlna trailerov. Prvýkrát sme dostali náhľad na pokračovanie kultovej strieľačky Bioshock, ktoré bude mať podtitul Judas. Druhým dielom bude pokračovať aj nezávislý Hades od Supergiant Games. Len tak medzi rečou bol potom konečne oznámený dlho očakávaný dátum vydania PC verzie jednej z vôbec najlepších playstationových exkluzivít The Last of Us. Tento magický dátum je 3.3. 2023.

image

Fanúšik Batmana sa môže stať hrdinom z Gothamu. V novej hre budeš bojovať po boku umelej inteligencie

Cenu za najlepší debut nezávislého štúdia si odniesla mačacia Stray, ale potom prišiel vrchol celého večera. Slávny autor Hideo Kojima predstavil druhý diel svojho hitu Death Stranding. Záberom na mŕtve bábätko v nadupanom traileri tak trochu prekročil Rubikon, ako sme sa už z jeho diel mohli mnohokrát presvedčiť, toto nebude len prvoplánová snaha šokovať.

Zaujímavých oznámení však bolo nakoniec oveľa viac. Napríklad dátum vydania štvrtého Diabla bol prezentovaný epickým filmom pripomínajúcim zlaté časy štúdia Blizzard. Dovolenku si môžete naplánovať od 6. 6. 2023.

Zahanbiť sa nenechali ani Larian Studios s Baldur‘s Gate 3. Konzervatívni fanúšikovia prvých dvoch dielov môžu síce namietať, že trailer príliš nerešpektuje jej pôvodnú atmosféru. V konečnom dôsledku sa však pokračovanie javí ako kvalitné RPG.

Vlastným trailerom sa prezentoval aj datadisk ku Cyberpunku. A v neposlednom rade sa odprezentoval aj From Software s pokračovaním série Armored Core. To, či dokážu premeniť svoju tretiu hru v rade na ďalšieho Oscara sa dozvieme až o rok.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 07:10